ARTIKEL

Research and Development

Jan de Jeu | 22 januari 2009 | Fotografie Jan de Jeu

Voordat we naar de eetzaal gaan brengen we nog even een kort bezoek aan deze relatief grote afdeling. Met zijn drieëntwintig medewerkers lijkt de afdeling in verhouding tot het totale personeelsbestand van 115 een onevenredig groot aantal personen te bevatten. Tot duidelijk wordt dat Naim immer een aantal innovatieve projecten heeft lopen en een groot deel van de tijd van deze afdeling gaat zitten in de eindcontrole van producten uit de toplijn.

NAIM Research

Hoofd van de afdeling is Roy George, de man die in de begintijd van Naim binnenstapte terwijl hij op dat moment nog elektronica studeerde aan de Plymouth University. Deze ontwerper van legendarische luidsprekersystemen en inspirator van het team verblijft op het moment van ons bezoek helaas in het buitenland zodat een interview er niet in zit.

NAIM Research

Misschien maar goed ook want ons wordt uitdrukkelijk gevraagd om geen foto’s te maken van een model luidspreker dat nu in ontwikkeling is en evenmin iets te zeggen over een wel zeer interessant component dat mogelijk begin volgend jaar al op de markt zal komen. Laten we dus maar snel gaan lunchen.

Food for body & soul

Het eten blijkt eveneens van Naim kwaliteit te zijn waarna we ons doorvoed en voldaan begeven naar een wel heel interessant deel van dit gebouw; de luisterruimte. Deze is mooi groot en hoog terwijl hij met zijn afgeronde hoeken ook in akoestische zin enigszins aangepast blijkt te zijn. Gezeten op de comfortabele groenlederen banken genieten we even van een korte rustpauze terwijl we luisteren naar enkele selecties die afkomstig zijn van een LP van The Killers en een CD van Boz Scaggs.

NAIM Luisterruimte

De draaitafel is uiteraard een met een Naim toonarm uitgeruste Linn en de CD speler is een CD 555. Het Naim systeem staat in zwarte Naim Fraims en de SL 2 luidsprekers staan op Naim manier met hun rug tegen de wand opgesteld. Het geluid heeft de kenmerkende Naim sound; direct, muzikaal en involverend met een hoog ‘live’ gehalte. Op mij heeft het dan ook weer hetzelfde effect als altijd; ik zit direct in de muziek en kan mijn voet niet stil houden. Alsof ik dat zou willen. We hebben echter maar weinig tijd want Alain Ainslie, general manager van NaimNet, wacht op ons om ons zijn uitgebreide verhaal te vertellen.


EDITORS' CHOICE