ARTIKEL

Stonehenge

Jan de Jeu | 22 januari 2009 | Fotografie Jan de Jeu

Inmiddels zijn we aangekomen bij de door een waterig winters zonnetje beschenen steenformatie die gerekend wordt tot één van de wereldwonderen. Terwijl wij gedrieën door de snijdende wind in de richting van dit prehistorische monument lopen neemt Paul de gelegenheid te baat om in de auto te blijven en enkele zakelijke telefoontjes af te handelen. Circa 3050 voor Christus was er op deze plek al een greppel en een aardwal (henge), 2600 voor Christus stond er een houten structuur in het midden en van 2500 tot 1500 voor Christus werd een stenen monument geconstrueerd en ge(her)groepeerd. De grote stenen in het midden zijn Sarsen stones, over een afstand van dertig kilometer versleept vanaf Marlborough Downs. De kleinere stenen staan bekend als Bluestones en komen van 385 kilometer ver uit de mystieke Preseli Mountains in Wales. Wat een onvoorstelbaar karwei om te klaren.

Stonehenge

Op de weg terug naar Salisbury doen we een pub aan om het middagmaal te gebruiken. Wanneer Paul de achterklep van de Bentley opent om ons de gelegenheid te bieden onze camera’s uit het zicht op te bergen valt pas op hoe weinig ruimte Naim versterker en subwoofers in de kofferbak innemen. Het enige wat op hun aanwezigheid duidt is een metalen strip met daarop de naam van het audiomerk. Het maakt ons slechts nieuwsgieriger naar de versterker. Bij Naim aangekomen begeven we ons dan ook weer naar de Research & Development afdeling waar Steve Sells ons het verhaal over zijn vijftien kanaals versterker vertelt.

NAIM Steve Sells

Opvallend is het vele koper dat in het opengewerkte model te bewonderen is. Afscherming is dan ook erg belangrijk bij dit ontwerp. Niet alleen voor Naim maar ook voor Bentley dat iedere vorm van interferentie tussen de diverse elektronische systemen wil uitsluiten. Beide merken zijn aan elkaar gewaagd wat betreft het stellen van uitzonderlijk hoge eisen. Zo zijn auto en audio installatie gedurende langere tijd blootgesteld aan de extreme klimatologische omstandigheden van Death Valley in de Amerikaanse staat Californië waar temperaturen tot 49 graden Celsius geen uitzondering zijn. Maar ook zijn er 137 luidsprekermodellen uitgeprobeerd en getest voordat de uiteindelijke versie genade vond in de ogen en oren van de ontwerpers.


EDITORS' CHOICE