ARTIKEL

Shure, Sony, Vogel`s en Yamaha

Gastauteur | 14 november 2008 | Fotografie Gastauteur
Shure

Bij Shure was men blij met de verworven ‘Plus X Award 2007’ voor hun nieuwe topmodel in-ear hoofdtelefoon, de SE530PTH. Met de Sound isolating ooradapters wordt meer dan 90% van het omgevingsgeluid onderdrukt en de geluidskwaliteit hoort, zoals bij Shure te verwachten, tot de allerbeste in-ear systemen. De hele kit bestaat uit de telefoon, zwarte silicon ooradapters (S, M, L), een speciaal isolerend passtuk, 91 cm vaste kabel, vliegtuigadapter, volumeregelaar, 6,5 mm adapter en 23 cm verlengkabel, alles in een ‘premium transportcase’ voor 499 euro adviesprijs. Voor mij een product met een wel zeer hoog hebbedinggehalte! De hele serie in-ear telefoons bestaat uit vijf modellen die geen van alle meer dan 30 gram wegen en waarvan de voordeligste een adviesprijs van 99,99 euro heeft.


Sony

Twee jaar geleden bestond de Sony-stand uit een doolhof opgetrokken uit zwarte ondoorzichtige gordijnen, waardoor het ongeveer onmogelijk was de producten te ontdekken, en ter zake kundig personeel was al helemaal niet te vinden. Dit jaar was Sony terug, en hoe.

Technisch gezien was de grootste noviteit een OLED-televisie. Het scherm is opgebouwd uit duizenden OLEDs, die supersnel (1000x keer sneller dan LCD) en zelfoplichtend zijn. Het scherm is dus actief en heeft geen backlight nodig. De technologie is nog duur en heeft zijn beperkingen. Het getoonde model XEL-1 heeft dan ook bescheiden afmetingen (beeldschermdiagonaal 11 inch of 28 cm, dikte van het schermpaneel zelf is 3 mm) en de resolutie is met 960 bij 540 beeldpunten in beide richtingen de helft van full HD. Zoals al eerder vermeld waren de getoonde apparaten alle voorzien van Japanse opschriften en voor 110 volt netspanning. Kennelijk was, mede gezien de introductie in Europa begin 2009, een Europese versie nog niet gereed. De beeldkwaliteit was fenomenaal, en dat belooft wat als de techniek goedkoper wordt. De XEL-1 heeft zeer kleine piëzo-luidsprekertjes aan weerzijden van het scherm. De aansluitingen bestaan uit een USB-bus en twee HDMI-ingangen, een hoofdtelefoon en digitale geluidsuitgang, als mede tuners voor analoge signalen, DVB-T, DVB-C en MPEG4 AVC. De bedieningsinterface is geleend van de Playstation 3.Ook in LCD-TV zit men niet stil. De Bravia EX1-modellen zijn volgens Sony met 5 cm dikte de dunste LCD-TV’s maar Sharp heeft daar een andere mening over. Wel hebben ze de volgende kenmerken: beelddiagonaal van 40, 46, of 50 inch, full HD, 100 Hz techniek en een losse, draadloze mediabox met drie HDMI-aansluitingen, USB, 1xSCART, analoge, digitale DVB-T/DVB-C en AVC HD tuners en tenslotte een radiografische afstandsbediening, die in tegenstelling tot infrarood geen direct zicht met de ontvanger behoeft hebben.

Grappig is dat Sony de “dunste TV”-claim herhaalt voor de KDL-40ZX1 die op het dunste punt nog maar 9,9mm dik is. De backlight van dit model wordt gevormd door LEDs die zich aan de rand van het scherm bevinden. Verder heeft dit model dezelfde kenmerken als de EX1-serie, zij het dat er nog een vierde HDMI-aansluiting op het scherm zelf aanwezig is.

Met de Bravia Z4500-serie (verkrijgbaar in de maten 40, 46 en 52 inch) introduceert Sony als eerste 200 Hz techniek, dat natuurlijk een verdere ontwikkeling van de al bekende 100 Hz techniek is. Een grotere kleurruimte (xvYCC in plaats van het gebruikelijke sRGB, ook bij de andere genoemde modellen) een netwerkaansluiting met DNLA-ondersteuning (DNLA=Digital Living Network Alliance) en voor het eerst vijf jaar fabrieksgarantie onderstrepen de klasse van deze TV’s. Sony streeft er overigens naar in 2010 in 90% van haar producten netwerkfaciliteiten te hebben.

Bij de Blu-ray Disc spelers introduceert Sony drie nieuwe modellen; de budgettypen BDP-S350 en BDP-S550 die aan de profiles 1.1 en 2.0 voldoen en ook BD-Live mogelijkheden hebben, en het fijnproevermodel BDP-S5000ES. Bij de laatste is ook een nieuwe bijpassende audio-speler: de SCD-XA5400ES die naast CD’s ook SACD afspeelt.Revolutionair op luidsprekergebied is de uit glas en leer geconstrueerde Sony Sountina luidspreker. Deze met het typenummer NSA-PF1 getooide luidspreker straalt het geluid rondom over 360 graden af en heeft eveneens ingebouwde lichteffecten. De prijs zal velen tegenhouden: circa 10.000 euro. Voor dat bedrag is de versterker al wel geïntegreerd en zijn er analoge en digitale ingangen aanwezig.


Vogel’s

Vijfendertig jaar bestaat het innovatieve bedrijf inmiddels dat begon met ophangbeugels voor luidsprekers. Wie kent ze nog de ‘BEK’-modellen in diverse varianten per gewichtsklasse? Met een niet erg sexy product, als het gemonteerd is zie je het ook niet meer… weet dit puur Nederlandse bedrijf toch steeds weer in staat voorop te kunnen lopen op het gebied van montage-toepassingen. Indien gewenst motorgestuurd en altijd in een prima prijs/kwaliteitsverhouding. Met behulp van de op een parkeerschijf lijkende Vogel’s ‘Compabititeits-wijzer’ kom je er altijd uit. Kijk maar eens op www.flatscreenfitter.com. Als je dan nog je vlakke beeldscherm niet op kunt hangen, moet je maar verhuizen, toch?


Yamaha

Op de stand van Yamaha is er altijd wel wat te beleven. Dan is er een key-board-demo, deze keer stonden drie charmante dames viool te spelen. Uiteraard van Yamaha… Maar Yamaha had ook veel nieuws op deze IFA. Topmodel bij homecinema is de DSP-Z7 met alles er op en er aan. Voor 2.499 euro krijg je 7x 200 watt, alle decoders, upscaling naar 1080p, 5 HDMI inputs en 2 out, ondersteuning Deep Color en auto lip-sinc en nog veel meer. Deze home cinema-lijn gaat naar beneden – en dus betaalbaar(der) – van de RX-V3900 (1.699 euro) naar de RX-V1900 (1.199 euro).Ook Yamaha heeft een Blu-ray-speler, de BD-S2900 die voor 1.099 euro te koop zal zijn. Aan boord zitten een 1080p/24fps HDMI-output, ondersteuning 12-Bit Deep Color, Direct HD audio bitstream output, 192kHz/24-bit audio DAC en een SD Card Slot. Het DX-700 systeem is bedoeld voor bij een beeldscherm: 2.1 met processor, en kost 899 euro. Met de YAS-71 (499 euro) heb je een front surround systeem om je hele kamer te vullen met geluid. Bij de reeds enige tijd op de markt zijne ‘Soavo’-luidsprekerserie komen nu naast de Soavo1 in pianolak (1.899 euro per stuk) ook een Soavo3 (1.199 euro per stuk) en een ‘700’-serie. De NS-F700, een vloerstaander drieweg gaat 599 euro per stuk en de NS-B750, een boekenplankmodel, kost 269 euro per stuk. Mijn oog viel ook op het fraai gevormde TSX-130 systeem, dat natuurlijk een iPod-toegang heeft, maar ook CD afspeelmogelijkheid, voor 329 euro. Zonder dit laatste kan ook en dan kost het 249 euro en heet dan TSX-120.


EDITORS' CHOICE