ARTIKEL

IFA 2008

Gastauteur | 14 november 2008 | Fotografie Gastauteur
Hierbij het IFA 2008 verslag, verzorgd door onze collega`s van HVT.

De IFA is reeds jaren de meest toonaangevende en grootste Europese beurs voor consumenten elektronica. Hoewel de naam IFA, welke staat voor Internationale Funk Ausstellung, eigenlijk niet meer helemaal bij de beurs past, blijft deze wegens de enorme naamsbekendheid ongewijzigd. Want, dit jaar zullen op de IFA niet alleen alle nieuwe technische hoogstandjes op het gebied van consumenten elektronica te vinden zijn, maar ook voor de laatste trends op het gebied van huishoudelijke apparatuur – de zogenaamde Home Appliances in de hallen 1.1 t/m 6.1 – moet u dit jaar op de IFA in Berlijn zijn!Tijdens de persconferentie gehouden op Mallorca werd weer eens getoond hoe groot deze beurs is in opppervlak maar ook qua bezoekers en standhouders. Zo had de IFA in 2007 maar liefst 1.212 standhouders verdeeld over 103.952 vierkante meter; dat zijn ruim twintig beurshallen. Dit jaar komen daar nog een 6 hallen bij met witgoed. In 2007 had de IFA rond de 248.000 bezoekers. De organisatie rekent dit jaar op een aanzienlijke groei.


CES 2009

Een handjevol internationaal georiënteerde journalisten woonde de persmeeting bij van de CES, alwaar CEO Gary Shapiro een met humor doorspekte oproep deed om toch maar vooral naar ‘The Greatest CE-Show on Earth’ te komen. Van 8 tot en met 11 januari zal Las Vegas weer bevolkt worden door meer dan 130.000 bezoekers – één vijfde komt van buiten de V.S. – die producten en diensten van meer dan 2.700 exposanten zullen bewonderen. Ook de organisator, de CEA – zeg de pendant van onze FIAR die vroeger de Firato organiseerde – doet aan het milieu: de CES is the largest carbon neutral trade event. Op het gebied van educatie staat de CES ook zijn mannetje: met maar liefst 20 zogenaamde TechZones, zeg cursussen, en 200 conference sessions kun je geïnformeerd worden omtrent de laatste stand van de techniek en anderszins ontwikkelingen.

Om Bill Gates te vervangen is Steve Ballmer van Microsoft te gast en Shapiro verzekerde ons dat hij minstens even visionair en humoristisch is als zijn illustere voorganger. Voorts is net als op de IFA, Sir Howard Stringer (Chairman en CEO van Sony) key-note speaker en zijn Craig Barrett van Intel, John Chambers van Cisco en Alan Mulally van Ford eveneens van de partij.


ELAC en Jahnke

Luidsprekerfabrikant ELAC toonde vele noviteiten, waarvan er één als eerste wordt besproken en dat is de samenwerking met meubelfabrikant Jahnke. Op de stand van de laatstgenoemde liet de heer Wolfgang John van ELAC een pracht van een oplossing zien. In de deuren van het TV-meubel, Luxor Sound genaamd, zitten de luidsprekers, zo plat dat er niets ingeleverd hoeft te worden aan de kastruimte zelf. Daar bewaar je je lievelings en laatst aangeschafte DVD-tjes. Het tweede model heet ‘Soundboard’ en bevat horizontaal geplaatste luidsprekers en het spreekt voor zich dat er in beide meubels in laagweergave is voorzien door middel van subwoofers. Een staaltje Noord-Duitse samenwerking.Verder is nieuw de FS609CE, de opvolger van de 608 die al eerder in HVT veel lof kon oogsten. Nu is de 609 ook voorzien van de kristalmembraantechniek, met een verbeterde 4-Pi hoogweergever èn een tweede generatie coaxiale X-Jet midrange. Dat belooft veel voor diegene die het analytische en het krachtige gecombineerd willen in één behuizing. ELAC heeft in de 609 wel alles uit de kast gehaald om er vervolgens weer in te stoppen…

Heeft ELAC voorts de kleinste sub ter wereld? Met de MicroSUB2010BT kun je twee systemen bouwen. MicroSTAR2.1 paart de SUB2010BT met twee Starlet-satellieten en de MicroMAGIC2.1 met de ‘301’. Van de hier afgebeelde MicroSUB in Rubik-versie wordt een gelimiteerde oplage gemaakt, welke één jaar op de markt verkrijgbaar zal zijn. Ik heb ze gewezen op de mogelijkheid bij de beroemde vaderlandse graficus M.C. Escher ideeën op te doen.Op de High End in München dit voorjaar lichtte ELAC al een tipje van de sluier, nu op de IFA presenteerde men de 3D-13BT vol trots. Dat mag men bij ELAC ook zijn. Dit mini-systeem ziet er niet alleen prachtig uit maar het klinkt ook nog eens als een klok. Op technisch niveau een hoogstandje want ontwerper Thomanek heeft de MS-microfoontechniek min of meer omgedraaid, met behulp van vernuftige processortechnologie. Bluetooth zit er ook op, dus kwaliteitsbewuste laptoppers en games opgelet!

Tot slot passeert de SUB211D de revue. Met een 250 watt sterke eindtrap (digitaal) en het nodige aan processortechnologie is de SUB211D aan te passen aan elke woonomgeving en aan elke behoefte aan lage lusten.


EDITORS' CHOICE