ARTIKEL

Loewe, Logitech en Panasonic

Gastauteur | 14 november 2008 | Fotografie Gastauteur

Loewe

Loewe was dit jaar op de IFA sterk naar voren gekomen op de punten multiroom, bedieningsgemak en geluidskwaliteit.

Om bij het laatstgenoemde te beginnen: volgens mij is Loewe de enige die in zijn topserie, het Reference AV systeem, gebruik maakt van mooie slanke elektrostaten, al of niet aangevuld met een actieve subwoofer. De vormgeving in gepolijst aluminium en zwarte elementen zal het uitstekend doen in een royaal modern interieur. Multiroom en bedieningsgemak staan op een hoog niveau door de combinatiemogelijkheden met het nieuwe Mediacenter en de ongecompliceerde afstandsbediening met een comfortabel on-screen menu.Het, ook in zwart glas en mooi aluminium uitgevoerde, Mediacenter is uitgerust met een CD- en DVD-speler, een FM stereotuner, een analoge audio ingang, een iPod/iPhone-interface en twee USB poorten alsmede draadloze toegang tot computerbestanden. Ook weergave van internetradio, kabel- en satellietradio is mogelijk. Een snelle WLAN- en Ethernet-LAN-interface maken het Mediacenter tot een bijna grenzeloos uit te breiden multiroomsysteem.

Sommige lezers zullen zich herinneren dat ik nogal enthousiast was over de tijdens de IFA 2007 al gelauwerde Connect flatscreen-tv. Wel, in deze lijn werden op de IFA 2008 nieuwe compacte tv’s gepresenteerd met 22-inch en 26-inch schermen. Deze beschikken over een CI-slot voor gebruik van decoderkaarten, twee HDMI-interfaces voor het aansluiten van Blu-ray spelers, spelconsoles of HDTV compatibele satellietontvangers. Verder is bij de Connect 26 een variant in de maak die, net als bij de grote Loewe Connect modellen, beschikt over een geïntegreerde Ethernet-interface en ingebouwde WLAN-module. De Connect 26 Media tenslotte is naast dit alles middels een USB- interface uitermate geschikt voor de weergave van muziek en foto’s opgeslagen op USB-sticks of USB harddisc. Met deze veelzijdige compacte Connect bladeren gebruikers met de afstandsbediening eenvoudig door fotobestanden of bekijken een diashow terwijl ze naar radio of MP3 muziek luisteren. In mijn ogen - en oren – zeer welkome functies allemaal voor een tv wanneer de content van tv uitzendingen even (?) niet bevalt.

De gloednieuwe “Art SL” tv serie van Loewe komt in de beeldformaten 42-inch en 47-inch, met de kleurvarianten chroom-zilver en hoogglans-zwart. DVB-T en DVB-C ontvangers zijn geïntegreerd, DVB-S ontvanger, een harddisk recorder DR+ met 250GB capaciteit en Doly-Digital/dts-module zijn optioneel. Daarmee is deze nieuwe ART SL lijn een waardige opvolger van de Xelos-model-lijn.


Logitech

Deze veelzijdige firma had een flitsende, vlot verlopende en zinnige persconferentie opgezet, die bovendien na 35 minuten al afgelopen was. Het nieuws was er niet minder om. Men verwacht veel van de nieuwe Squeezebox Boom muziekspeler. Dit apparaat wordt middels 802.11g draadloze technologie met het internet verbonden, en na registratie bij het door Logitech opgezette SqueezeNetwork kan er naar duizenden internet radiostations worden geluisterd, of kan gericht naar individuele muziekstukken worden gespeurd. De Squeezebox heeft twee 30 watt klasse-D-versterkers aan boord die twee 0,75 inch tweeters en twee 3 inch woofers aansturen. De scheiding tussen laag en hoog wordt in het digitale domein gedaan, en zij die een uitgebreidere laagweergave op prijs stellen kunnen een subwoofer op de daarvoor voorzien aansluiting aansluiten. Voor meer privacy is er ook een hoofdtelefoonaansluiting. Een afstandbediening met magneet, zes voorkeuzetoetsen en een wekkerfunctie ronden het geheel af.
Panasonic

Deze elektronica-gigant staat nog steeds, en wellicht nog voor vele jaren, volledig achter de plasma-technologie. Panasonic bouwt er weer een nieuwe fabriek bij om aan de groeiende vraag te kunnen blijven voldoen. Op het gebied van plasma staat de ontwikkeling nog lang niet stil. Wordt het energieverbruik gehalveerd, datzelfde gebeurt ook met de dikte van de panelen zelf. Ook zet Panasonic al enkel jaren in op het thema ‘Living in High Definition’. Met VieraCast kun je via internet de uitzendingen bijvoorbeeld van Eurosport volgen. Maar ook draadloze overdracht van HD-beeld is mogelijk. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de inzet van de Blu-ray-spelers DMP-BD35 en DMP-BD55 die nu verkrijgbaar zijn en de – voorlopig nog slechts in Frankrijk verkrijgbare Blu-ray-recorder – die met ‘BD Live’ tal van mogelijkheden biedt om interactief deel te nemen aan bijvoorbeeld een quiz of een spel(letje).Dat het menens is met het milieu zie je bij meer fabrikanten. Er wordt gestreden om de hoogste eco-normen, maar ècht overtuigend is Panasonic met het uitbrengen van het ‘Report for Sustainability 2008’ dat Frans Hoogervorst, directeur van de Nederlandse importeur Haagtechno, mij gaf. Voor de geïnteresseerde maak ik graag een kopie en meer nieuws op productniveau kunt u verwachten in de HVT van december.

Vanaf oktober dit jaar is de naam van Matsushita Electric Industrial Co. Ltd. gewijzigd in Panasonic Corporation. Voor Japanse normen en waarden een hele ingreep, maar de basisfilosofie van de oprichter, Konosuke Matsushita, zal in stand gehouden worden.


EDITORS' CHOICE