ARTIKEL

Philips

Gastauteur | 14 november 2008 | Fotografie Gastauteur
Philips

De Philips stand beslaat, zoals gebruikelijk, weer de hele hal 22 op de Berlijnse IFA. We zien allerlei fraaie LCD-schermen tegen de lange wand maar toch heerst er een andere sfeer. Want naast al het lekkers op elektronicagebied zien we splinternieuwe Senseo ‘Latte Select’ apparaten waaruit je moeiteloos een fraaie cappuccino, café latte of latte macchiato, bereid met verse melk, tevoorschijn tovert… Maar eerst nog even wat over de FutureZone, een aparte afdeling op de stand waar nieuwe technologische ontwikkelingen aan het publiek werden gepresenteerd met als hoogtepunten een nieuwe ‘online’ onderzoeksomgeving en de ultradunne backlighting technologie voor een LCD-scherm. Nu nog alleen te zien als prototype, maar als dit achtergrondverlichtingssysteem met een lichtgeleider van slechts 1mm dik werkelijkheid wordt, komt een scherm met een totale dikte van slechts 8mm binnen ons bereik. Dan hang je je tv werkelijk als een schilderij aan de muur!Beeld
Indrukwekkend is de demonstratie van de 42PFL9803, de nieuwste generatie LCD-tv met LED backlight. Dit Full HD 42” scherm heeft de versie 2008 van het Perfect Pixel HD engine met een processingkracht van 500 miljoen pixels per seconde en dat is twee maal zo veel als de 2007 versie. ‘Mister TV’ Danny Tack demonstreerde in een speciale presentatie hoezeer de scherpte en detaillering, met name in snelle bewegingen in het beeld, zijn toegenomen. Philips claimt met de 100Hz Clear LCD technologie een responsetijd van slechts 2 milliseconden. Op gebied van kleurweergave zorgt de 17 bit Color Booster voor briljante, levendige kleuren en natuurlijke weergave van huidtinten. Perfect Natural Motion levert schokvrije vloeiende beelden, ook bij kritisch 1080p/24 bronmateriaal. In tegenstelling tot de conventionelere LCD-schermen die via fluorescerende buisjes worden aangelicht heeft dit scherm LED LUX backlight. Maar liefst 1152 LED’s, onderverdeeld in 128 segmenten met elk 9 LED’s, zorgen voor een dynamisch werkend backlight. In donkere partijen zijn de LED’s geheel uit, in witte partijen geheel aan en er zijn tal van schakeringen mogelijk. Hierdoor is zwart echt diepzwart en hoge lichten fel wit. Dit scherm haalt dan ook de enorme dynamische contrastratio van 2 miljoen:1. Een vergelijking met het nieuwste Plasmascherm van een concullega kon hij met glans doorstaan en dat is voor het eerst in de geschiedenis van een LCD scherm! Ook is Ambilight Spectra 2 toegepast waarbij de kleuren op alle vier zijden subtiel overeenkomen met de beeldcontent en helderheid. Door de ingebouwde MPEG4 digitale tv-tuner is de tv klaar voor toekomstige high definition uitzendingen.De nieuwe generatie Full HD Aurea-schermen (37” en 42”) heeft een ontegenzeggelijk fraaiere witte rand (Active Frame) en een geheel glazen front gekregen waarin de Ambilight Spectra technologie voor een subtieler lichtspel rond en achter het scherm zorgt. Deze Aurea II heeft alle technieken aan boord van het hiervoor beschreven scherm, behalve het LED LUX backlight. Toch is de contrastratio toegenomen van 8000:1 naar 30.000:1 dankzij een dynamisch werkend backlight. De nieuwe Ambisound Soundbar (eveneens in wit) combineert perfect met de 42” Aurea en biedt een indrukwekkende 5.1 weergave. In stand-by verbruikt de Aurea II slechts 0,15 watt en is daarmee groener dan groen.

De ultra dunne Full HD 42” Essence is slechts 38 mm diep en heeft een minimalistisch design met zwart gepolijst aluminium frame. Hij kan als een schilderij aan de muur worden gehangen en heeft een slanke soundbar. Alle elektronica is in een separate box ondergebracht die met een enkele kabel (voeding, video en audio) op het scherm wordt aangesloten. De kabellengte is maximaal 5 meter. Ook dit scherm heeft het nieuwste Perfect Pixel HD engine, 100Hz Clear LCD technologie met 2 milliseconde response alsmede Perfect Natural Motion.

Geluid
Bijzonder leuk is de CinemaOne, een compleet Home Cinema systeem met DVD/CD-speler, iPod dock, en een vijfkanaalsversterker met DSP voor Dolby Digital, DTS, MPEG2 multichannel en stereo. Dit alles plus zes speakers en een subwoofer zit in een compacte ronde behuizing van 27,3 x 17,2 cm. L’ histoire se répète un peu als je kijkt naar de compacte bakelieten ‘Hoedendoos’ platenspeler met geïntegreerde versterker en speaker die Philips 66 jaar geleden introduceerde! De CinemaOne kan praktisch elk film-format aan en doet aan1080p upscaling, heeft een hi-speed USB poort en MP3 link voor PCM, WMA en MP3 terwijl de exclusief ontwikkelde Fullsound technologie de emotie en warmte terugbrengt in de geluidsweergave van gecomprimeerde MP3 muziek. De CinemaOne is perfect voor kleinere ruimtes en heeft een bescheiden prijs!

Ook slimme audiosystemen blijven actueel. Neem het Streamium Wireless Micro Hifisysteem MCi500H met een interne harddisk van 160GB. Goed voor zo’n 2000 CD’s. Daarnaast WiFi-streaming, USB Direct aansluiting voor andere bronnen en internet radio voor duizenden stations. O ja, hij kan ook nog een gewoon CD-tje of DVD afspelen. De muziek kan tot op vijf andere plekken in het huis worden weergegeven via vijf draadloze ontvangstunits. De MCi500H heeft een groot kleurendisplay voor track- en artiesteninformatie en is in high gloss blackfinish uitgevoerd. Twee krachtige klasse-D versterkers en twee-wegspeakers met 5,25”woofer en soft dome tweeter zorgen voor een indrukwekkend geluid.

Een hele roedel nieuwste generatie GoGear mp3-spelers lonkt ons tegemoet met gepatenteerde FullSound digitale geluidsverwerkingtechnologie die de soms beroerde MP3 kwaliteit opkrikt tot genietbare weergave. Het topmodel is de SA52, met een helder kleurenscherm van bijna 7cm voor de weergave van video’s, foto’s en albumhoesjes. De geluidsprestaties komen tot hun recht met de speciale Angletube oortelefoon. De SA52 is te krijgen met een opslagcapaciteit van 4-16GB.

Achter het glazen front van een lekker uitziend audiosysteempje zien we zowaar een paar buisjes gloeien. Ik gok op een ECC83 of 85. Het gaat om de nieuwe Heritage-serie waarbij in de topmodellen MCD908 en MCM906 inderdaad buizen voor de voorversterking worden toegepast. Als eindversterker dienen klasse-D versterkers met een nominaal vermogen van 75 watt en de – terecht – niet al te kleine boxen in rosewood herbergen een serieus 3-wegsysteem met neodymium ribbontweeter, midrange drivers met zijden dome en 5” woofer. De 908 kan naast CD’s ook DVD’s afspelen, uiteraard in 1080i upscaling. De 906 heeft een iets eenvoudigere 2-weg speakerconfiguratie en speelt alleen audio (ook vanaf USB) in diverse formaten af. Er is een RDS FM-tuner met 20 presets en wekfunctie.Volgens Philips wordt muziek streamen vanaf audiobestanden op de PC naar de gewone HiFi-set steeds populairder. We zagen de nieuwe NP2500 en de NP2900 Network Music Players met een kleurenscherm dat informatie geeft over het beluisterde nummer, artiest, album, albumhoesje en informatie over de internetradiozender. De NP2500 kan via een interlink op een stereosysteem en zijn luidsprekers worden aangesloten, de NP2900 beschikt over ingebouwde stereoluidsprekers en is een mooie oplossing om muziek in de werk- of slaapkamer te beluisteren.

Een goedgebekte demonstrateur trok veel belangstelling van het publiek voor een best wel gek product, de AJL305 klokradio met vijf fotoframes op een rij. Bijvoorbeeld pa, ma en drie kinderen hebben hun eigen portretje en hun eigen postvak. Door eronder een knop aan te raken kun je aan de betreffende persoon een boodschap van maximaal 2 minuten inspreken. Ideaal voor gezinnen waar iedereen constant weg is en toch communicatie moet plaatsvinden. De vijf 1,5” displays kunnen in totaal 20 afbeeldingen weergeven en geven ook informatie over klok, radio en kalender. De FM radio heeft ‘Gentle Wake’ met toenemend volume en het ding is eenvoudig op een PC aansluiten via een standaard USB-poort. PC-software voor fotobeheer en synchronisatie is beschikbaar.


EDITORS' CHOICE