Het is tegenwoordig vrij eenvoudig om een speelfilm op DVD te rippen (op de harde schijf te zetten) en vervolgens te branden. Klaar is uw “reservekopie”! Toch is er in de DVD weldegelijk een beveiliging ingebouwd: de data staan versleuteld op de schijf. Alleen wist de Noor Jon Lech Johansen (sindsdien bijgenaamd ‘DVD Jon’) de sleutel al in 1999 te kraken. Au! Een dergelijke blamage wil de industrie bij de volgende generatie videospelers voorkomen.
Bij de bespreking van de HD Ready-specificatie vloog de term al even voorbij: HDCP. Het betreft hier een standaard van Intel, die het onmogelijk moet maken om videostroom te ‘kapen’ voordat hij in de vorm van gekleurd licht het beeldscherm verlaat. HDCP is niet echt een kopieerbeveiliging, want het doet niets met de data die op de schijf staan. Het is veeleer een aanvulling op de kopieerrestricties die de uitgever van de schijf aanbrengt. Sommige schijven zullen eenmalig mogen worden gekopieerd, andere misschien wel onbeperkt, en weer andere helemaal niet. HDCP moet voorkomen dat de data in dat geval alsnog wordt uitgelezen in perfecte DVI-kwaliteit.
Zowel Blu-ray als HD-DVD zullen HDCP kennen. De bron (de speler) versleutelt het digitale signaal, het scherm decodeert het onmiddellijk vóór de weergave. Die versleuteling kan ge-update worden naarmate er nieuwe software verschijnt. Zo’n update ververst dan tevens de in de HDCP-chips aanwezige zwarte lijst van apparatuur waarmee gerotzooid is. Mocht er iets uitgehaald zijn met de beveiliging van uw hardware, dan kan het laden van een verse schijf uw spullen onbruikbaar maken.
Een scherm met HDCP zal ook noodzakelijk zijn om op de computer naar HD-materiaal te kijken. Het in 2006 te verschijnen Windows Vista zal voor weergave van Blu-ray- en HD-DVD-materiaal een videokaart en beeldscherm met HDCP vereisen. Ook voor het overige wordt het besturingssysteem goed dichtgetimmerd ten behoeve van HD-weergave, zie de afbeelding.
Momenteel ontbreekt HDCP nog op vrijwel alle grafische kaarten en monitoren, dus er is enige haast geboden voor de industrie. Wat er gaat gebeuren met weergave op oudere computers, schermen en besturingssystemen die geen HDCP hebben, is nog even afwachten. Naar alle waarschijnlijkheid zullen zij de beelden weergeven in een kwaliteit die gelijkwaardig is aan, of een fractie beter is dan, de vertrouwde DVD.
Hetzelfde geldt voor de Blu-ray/HD-DVD-speler als los component aan een HDCP-loze beamer of scherm: ook die zullen, als de uitgever dit heeft toegestaan, wel een signaal krijgen, maar niet via DVI/HDMI en dan ook nog gedownsampled.