ARTIKEL

Op nieuwe DVD`s

Waar WMV-HD een nieuwe, krachtiger standaard is om HD-materiaal op een ‘oude’ schijf te doen passen, baseren de oude reuzen in de consumentenelektronica hun HD-standaarden liever op het vertrouwde MPEG-2, dat ook al bij de DVD werd toegepast. Kwalitatief zijn daarmee gelijkwaardige resultaten mogelijk, maar HD-kwaliteit vereist wel nieuwe schijven om de extra resolutie te herbergen. Overigens kunnen makers van deze nieuwe schijven ook kiezen voor WMV-HD of de H.264-codec uit MPEG-4.

HDTV

In 2006 zullen deze ‘echte’ opvolgers van de DVD op de markt komen: HD-DVD en de Blu-ray Disc (BD). Beide zijn gebaseerd op schijven waar meer gegevens op kunnen dan op een DVD, en beide leveren HD-beeld.

HDTV

Blu-ray Disc is van de twee de geavanceerdere standaard, gebaseerd op blauwe laser-technologie van Philips en Sony, die een veel dunnere laserstraal toelaat en daarmee een hogere datadichtheid.Blu-ray Discs benutten het voordeel van een blauwe laser ten volle. Ze hebben een capaciteit tot 27 GB per laag (of zo’n vier uur HD-video). Philips en Sony vinden Panasonic, Pioneer, Apple, Dell, Hewlett-Packard, 20th Century Fox en Walt Disney aan hun zijde.

HDTV

HD-DVD is eveneens gebaseerd op een blauwe laser, maar de capaciteit van HD-DVD schijven ligt op maximaal 15 GB per laag (ruim twee uur HD-video). Voordelig is wel dat bestaande DVD-persen met relatief kleine ingrepen kunnen overgaan op de productie van HD-DVD schijven. Dat is ongetwijfeld een van de redenen waarom de software-industrie massaal achter HD-DVD is gaan staan. Toshiba, Sanyo, Nec, Microsoft, Paramount Home Entertainment, Warner Home Video, Universal Studios Home Entertainment, HBO en New Line Cinema steunen HD-DVD.

Formaten vergelijking

De verschillen in beeld- en geluidskwaliteit blijven naar alle waarschijnlijkheid klein. Waarschijnlijk zullen beide voor het beeld terug gaan grijpen naar MPEG-2, net als de DVD al deed. Ditmaal echter met een hogere resolutie en dientengevolge ook een hogere datarate – die dus nieuwe schijven en spelers vereist. Voor het geluid staat filmmaatschappijen bij Blu-ray PCM, Dolby Digital, Dolby Digital Plus, DTS, DTS-HD, en Dolby Lossless tot de beschikking; bij HD-DVD ontbreekt Dolby Lossless.

HDTV

Al met al gaan we met de nieuwe DVD-standaarden een treurspel zien dat de industrie al herhaaldelijk heeft opgevoerd: een formatenoorlog. Waarschijnlijk is, dat de overvloed aan nieuwe formaten de consument in verwarring gaat brengen, wat op zijn beurt de acceptatie van de nieuwe hoogoplossende schijven ernstig zal vertragen. Er zullen alleen maar verliezers zijn, voorop die consumenten die op het verkeerde paard zullen blijken te hebben gewed.


EDITORS' CHOICE