ARTIKEL

Televisie in HD

HDTVHilversum mag er nog niet aan toe zijn, anderen zijn al met uitzendingen in HD begonnen. Sinds januari 2004 verzorgt het Belgische bedrijf Alfacam HD-uitzendingen gericht op het hele Europese continent. Van 20:00 tot 24:00 uur kan de kijker genieten van programma’s in HD, de rest van de tijd toont de zender promotieclips. Die laatsten worden ongecodeerd doorgegeven, voor de reguliere programmering moet worden betaald: eenmalig 200 euro. Om HD1 te ontvangen is geen bijzondere schotel en LNB nodig, wel een speciale tuner met kaartlezer. De voornaamste leverancier is Quali-TV, wiens tuner 700 euro kost. Daarbij is het ‘lidmaatschap’ van HD1 wel inbegrepen.

HDTV

Inmiddels exploiteert Alfacam ook de zenders HD2 (live evenementen in MPEG-4 op pay-per-view-basis) en HD5 (een promotiekanaal). Gepland voor 2008 zijn muziekkanaal HD3 en documentairekanaal HD4.

De Duitse vrij te ontvangen zenders Pro7 en Sat1 beginnen in oktober 2005. Het eveneens Duitse betaalkanaal Premiere introduceert in november 2005 drie HDTV kanalen en het Franse Canal+ en Rupert Murdochs BSkyB willen met HD-uitzendingen beginnen in 2006. De BBC tenslotte neemt al sinds enige tijd documentaires op in HD, om toekomstige verkoopbaarheid van zijn materiaal te waarborgen.

Ook al is de publieke omroep voorlopig niet van plan om met HD te beginnen, Philips wil het WK voetbal van 2006 in HD gaan uitzenden. Ongetwijfeld wil het bedrijf zo de verkoop van zijn schermen stimuleren. Wie daarbij de Nederlandse partner wordt is onduidelijk: de NOS, die de rechten voor ons land bezit, lijkt niet tot HD-uitzendingen in staat. Het wordt dan ook waarschijnlijk een pay-per-view genoegen via een commerciële partij, en dus waarschijnlijk ook zonder de voor- en nabeschouwingen van Cruijff. Elk voordeel heb z’n nadeel.


EDITORS' CHOICE