ARTIKEL

Op de computer

HDTVEén van de eersten die HD naar de massa bracht, was Microsoft. In 2003 bracht het de Windows Media Video HD-codec (compressiemethode) uit, of kortweg WMV-HD. De codec is modern en zeer krachtig: hij maakt het mogelijk om complete films in prachtige HD-beeldkwaliteit op een standaard DVD te proppen. Overigens voldoen deze DVD’s niet aan de DVD-standaard: er is een PC of een speciaal voorbereide DVD-speler nodig om ze uit te lezen.

WMV-HD is ge√Įntegreerd in het massaal gedownloade afspeelprogramma Windows Media Player 9 (tegenwoordig alweer versie 10 ), dat HD video min of meer naar de massa bracht. Ik zeg min of meer, omdat er een zware PC nodig is om WMV-HD materiaal weer te geven. Voor weergave van 1080p (!) beveelt Microsoft een computer aan met een 3.0 GHz processor, een zware grafische kaart, een scherm van 23 inch of groter en een 7-kanaals geluidskaart. Onder andere. Zelfs deze opgave lijkt nog aan de optimistische kant: ik heb 1080p-materiaal zien haperen op een twee jaar geleden nog bijzonder stoere 3.0 GHz Intel Xeon, die ook in alle overige opzichten aan de ‚Äėoptimale‚Äô specificatie voldeed. Echt goede weergave is eigenlijk alleen mogelijk met een high-end PC, met een 3,6 GHz processor of beter en een beer van een grafische kaart. (Een 3.8 GHz Dell PC, zonder scherm, kost momenteel tegen de 2800 euro)

HDTV

720p Stelt iets lagere eigen en liep tijdens mijn tests vlekkeloos. De beeldkwaliteit was adembenemend. Jammer is wel dat er maar weinig materiaal beschikbaar is in WMV-HD. Op de content showcase pagina voor WMV-HD staan niet meer dan een handvol speelfilms, onder andere een nieuw-gedigitaliseerde versie van Terminator 2: Judgment Day. Voor het overige betreft het aanbod documentaires, enkele tientallen. Of dit de aanschaf van een vette PC rechtvaardigt, is een goede vraag.

HDTVEen krachtige computer is ook nodig voor H.264, dat onderdeel is van MPEG-4. Deze codec slankt het HD-materiaal ongeveer net zo krachtig af als WMV-HD, maar ziet er, in de paar testfilmpjes die ervan zijn, iets beter uit. De H.264-kar wordt getrokken door Apple, dat de codec heeft ge√Įntegreerd in¬†QuickTime 7. Ook Apple heeft een¬†promotiepagina met H.264-materiaal.

HDTV


EDITORS' CHOICE