ARTIKEL

Zelf opnemen

Leuker dan te wachten tot de nieuwe über-spelers in de winkel staan, of beter nog: totdat de formatenoorlog een winnaar heeft opgeleverd, is om zelf aan de slag te gaan met het creëren van HD-Video. De Japanse industrie levert consumenten sinds goed een jaar HD-camcorders. Ze zijn er van Sony, Sharp, JVC en Canon. Prijzen beginnen inmiddels rond de 1800 euro.

HDTV

De standaard waarmee deze camcorders opnemen heet HDV: de HD-versie van het inmiddels tien jaar oude DV-formaat. Een krachtiger compressie maakt het mogelijk om op standaard DV-cassettes in veel hogere resolutie op te nemen. Monteren doet u vervolgens op de computer. Op de Apple Macintosh zijn dat Apple’s programma’s iMovie HD (100 euro, of gratis bij een nieuwe Mac), Final Cut Express (300 euro) en Final Cut Pro (1000 euro). Prefereert u Windows, dan kunt u kiezen uit Adobe’s Premiere Pro (890 euro), Avid Xpress Pro HD (1700 euro) en Sony’s Vegas (550 euro). Voor beginners is vooral iMovie interessant, dat op een makkelijke manier mooie resultaten mogelijk maakt. Jammer voor windowsgebruikers is dat het programma alleen op de Mac loopt. Gelukkig beginnen de prijzen van Macs tegenwoordig bij een overzichtelijke 530 euro.

HDTV

De beeldkwaliteit van HDV is fantastisch. Als u de kwaliteit kent van goede Mini-DV camcorders, dan is dat wat u ook van HDV-camera’s mag verwachten – maar dan in HD! Wel zijn in sommige situaties wat lichte artefacten te zien van de extra compressie die nodig is om HD op een DV-bandje te proppen. Maar dat is niet iets om van wakker te liggen.


EDITORS' CHOICE