ARTIKEL

Schermen en beamers

HDTVWie momenteel een nieuwe beamer of TV zoekt in het hogere prijssegment, bijvoorbeeld een plasma- of LCD-exemplaar, doet er goed aan erop te letten dat de weergever HD Ready is. HD Ready is een toestel dat:

  • Een native 16:9-resolutie van tenminste 720 lijnen heeft;
  • Over (tenminste) één analoge YUV-componenteningang beschikt; en/of
  • Over (tenminste) één digitale ingang (DVI of HDMI) beschikt die overweg kan met de HDCP beveiliging, en
  • Via beide ingangen 720p en 1080i kan aannemen, bij zowel 50 als 60 Hertz, en bij digitale signalen ook nog eens versleuteld en onversleuteld

Een combinatie van al deze voorzieningen maakt breedbeeldtoestellen ongetwijfeld duurder, maar verzekert de consument ervan dat hij of zij er in de toekomst daadwerkelijk mee naar HDTV kan kijken. Daarbij hoeft een zo’n scherm niet per definitie extreem kostbaar te zijn. Een korte gang over het internet leerde in september 2005 dat een 66-cm HD Ready-toestel hier en daar voor onder de 1000 euro van eigenaar verwisselt.

Merk op dat u alleen door op het zegel `HD Ready` te letten, niet automatisch de juiste keuze maakt. De HDCP-beveiliging (zie verderop) werkt alleen met DVI/HDMI. U bent voor de toekomst dan ook het best af met een HD-ready toestel met in ieder geval een digitale ingang.

Van alle analoge aansluitvormen is YUV de mooiste: in dit formaat is immers de MPEG2 informatie op een DVD opgeslagen. Er is sprake van een chrominantie (zwart/wit) en twee kleurverschilsignalen, die tesamen de complete luminantie en chrominantie resolutie kunnen overdragen. Maar aangezien alle HD-bronnen digitaal zijn, en de meeste weergevers (schermen en beamers) ook, moet er bij HD-overdracht twee keer een omzetting plaatsvinden: van digitaal naar analoog en van analoog terug naar digitaal.

HDTV

DVI, de Digital Visual Interface, vermijdt de noodzaak tot conversie: hij is digitaal. Oorspronkelijk ontwikkeld voor gebruik in de PC-wereld, en maakt ruis- en verliesvrije overdrachten mogelijk.

HDTV

De nieuwste en meest comfortabele aansluitvorm is HDMI: de High-Definition Multi-media Interface. Het XTLA is zeer treffend gekozen: in zijn huidige versie, HDMI 1.2, transporteert de 19-polige kabel digitale videosignalen à la DVI, plus allerhande digitale audioformaten inclusief DSD (het SACD-formaat). Wel beklagen sommige vakbladen zich, door de enorm hoge jitterwaarden, over verslechterde klank bij gebruik van HDMI in vergelijking met een coaxiale verbinding. Ik raad aan om dit in ieder geval even te verifiëren in uw installatie.


EDITORS' CHOICE