ARTIKEL

Sonority Audio

In de ruimte van Sonority Audio wordt de aandacht bij binnenkomst zowel visueel als gehoormatig getrokken door de Adam Tensor Beta luidsprekers. Dit zijn forse jongens van een kleine één meter dertig hoog, in hoogglans zilver afgewerkte menhirs. Er komt enorm laag uit, maar al snel hoor ik dat er gewoon veel laag in de opname zit. Want het laag dat ik hoor is echt heel diep en loeistrak. Maar het past helemaal in de rest van de klankbalans en er is dus niets overdreven of dik aangezet. Ik ga even zitten om dit eens beter te beluisteren. Een nieuwe track wordt opgezet en het laag gaat nog dieper dan ik eerder hoorde. Ik heb spijt dat ik niet heb gevraagd welke cd dit was…


(Foto © 2009 Jiri Büller)

Nu begint de ruimte, liever gezegd beginnen de beperkingen van de ruimte mee te spelen. Het laag past gewoon niet in de kamer en is in sommige passages bijna misselijkmakend. Daarmee lever ik geen kritiek op de speaker, het geeft wel aan hoe onverstoorbaar deze gigant lage tonen weet te reproduceren die het menselijk lichaam eigenlijk niet gewend is. Ongetwijfeld zijn de vijf (!) versterkers in ieder speaker hier goed hun best aan het doen, maar gestrest klinkt het nergens. Om de speaker niet tekort te doen moet ik natuurlijk wel vermelden dat de rest van het frequentiegebied ook zeer fraai wordt weergegeven, van natuurlijk midden tot een zacht maar toch heel gedetailleerd hoog.


(Foto © 2009 Jiri Büller)

De aansturing van de speakers is in handen van een YBA set uit de Passion serie. Dit Franse merk is relatief nieuw op onze Nederlandse markt. De Passion serie bevindt zich in een hoger prijssegment, ziet er ook uitermate sjiek uit. Er is ook een vriendelijk geprijsde YBA-design serie, waarvan de vormgeving mij eerlijk gezegd meer aanspreekt. Strakke lijnen, geen zichtbare schroeven aan de behuizing, mooi zwart is niet lelijk…. Deze componenten kan ik ook even beluisteren in een kleiner uitgevoerde demo, met kleine A5 aktieve monitoren, eveneens van Adam. Ook dit klinkt niet gek, hoewel ik hier minder goed een beeld kan vormen van wat dit in een goede opstelling zou doen. Het volume van deze demo had iets lager gemogen overigens.

En o ja, als je de Tensor Beta al indrukwekkend vond; er werd mij verteld dat eerst de Alpha van dezelfde serie was opgesteld. Die is nog een maatje groter, maar dat was in de beschikbare ruimte echt teveel van het goede. Wie ze graag wou zien kon ze bekijken in de Brabantzaal, waar ze opgesteld stonden.


EDITORS' CHOICE