ARTIKEL

VAD Show 2009 verslag deel 4

Dit is hetĀ vierde deel van het VAD 2009 verslag. DeelĀ 1 leest u hier, deelĀ 2 hier en deelĀ 3 hier.

AVTunes had een echte primeur voor de Nederlandse markt. Waar ik in vrijwel alle ruimtes het zwaartepunt op audio kon vinden, was hier iets te vinden wat je wat mij betreft niet mocht missen. Ik doel hier op een echte 3D LCD tv. Om precies te zijn de 46ā€ full HD LCD monitor van JVC. Bij binnenkomst zag ik een wat wazig beeld, je kent dat wel dat dubbele beeld van een 3D beeld wat je zonder speciaal brilletje bekijkt. Vaak is dan het resultaat na het opzetten van zoā€™n brilletje een tegenvaller. Je krijgt dan wel een dieptewerking, maar het blijft een beetje aanmodderen.

Tot nu dan zou ik zeggen! Wat deze JVC mij laat zien heb ik nog niet eerder meegemaakt. Een concert van U2 wat in 3D is opgenomen krijgt zoveel diepte, bij een nog steeds zo mooi en scherp beeldā€¦ ik was aangenaam verbaasd en oprecht onder de indruk. Paul Pasveer van JVC Professional Europe legt mijn uit dat het grotendeels komt doordat JVC hier werkt met ā€˜circular polarizationā€™ wat een stap voorwaarts zou zijn in de 3D techniek. Op mijn vraag hoe het zit met de verkrijgbare titels drukte hij mij op het hart dat er al heel wat te vinden is. Een korte zoektocht op het internet kon dit nog niet bevestigen, maar wat ik zag smaakt in ieder geval en wat mij betreft naar meer. Ik ben zeer benieuwd waar deze ontwikkeling nog heen leidt.


(Foto Ā© 2009 Jiri BĆ¼ller)

Nu lijkt het in de eerste alinea dat ik aangeef dat bij AVTunes het zwaartepunt bij deze tv lag, dat is niet het geval. Er was zeer veel meer interessants te vinden in ruimte 14 van deze VAD. Zoals speakers van Highland, komt uit Frankrijk ondanks dat het Engels klinkt. Ten tijde van mijn bezoek aan de AVunes ruimte kon ik ze niet beluisteren, maar hifi.nl heeft eerder een test van de kleine Oranā€™s en Dord speaker/sub combinatieĀ gepubliceerd en was erg enthousiast. Wat ook zeker de moeite waard is; de Planet L speaker van Elipson. Een bolvormige speaker in een naar keuze rode, witte of zwarteĀ  kleur, uitgerust met een 16,5 cm coax luidspreker.

Wordt geleverd met een ring waarmee je de speaker netjes op een meubel of plank zou kunnen leggen. Of misschien mooier staand op een mooie dunne standaard, het ziet er dan heel retro uit wanneer je denkt aan bijvoorbeeld de Grundig rondomstralende luidspreker uit de jaren zeventig. Dit is echter geen rondstraler, maar ā€˜gewoonā€™ een conventioneel systeem in een niet zo conventionele behuizing. Ik vind het erg leuk om te zien, en het klinkt gewoon prima. Geen high-end, maar daar is de prijs ook naar: 349 euro per stuk! Heel leuk.

Norstone was ook vertegenwoordigd met fraaie meubels en kabels. Vermeldenswaardig in die laatste catagorie is de Norstone DHCR luidsprekerkabel. Dat DHCR staat voor Dual Helix Copper Ribbon. Dat is een hele mond vol, maar het gaat hier om een kabel met massieve getwiste kernen. Het ziet er heel apart uit en kost geen arm of een been. Voor een tientje de meter de jouwe.

In combinatie met de Elipsons speelde deze kabel op een set van Carat. Van Carat stonden meerdere apparaten te spelen, voor wat betreft design een mooi product, klankmatig ook overtuigend. Voor mij ook weer een bewijs dat de VAD niet alleen draait om esoterische peperdure sets, met design en een schappelijke prijs kun jeĀ  heel muzikaal voor de dag komen.


EDITORS' CHOICE