ARTIKEL

Hansted Audio

Een primeur vind ik op de stand van Hansted in de fraai geschapen vorm van de Bergmann Sindre platenspeler. Dit is een echt fraai opgebouwd stuk vakmanschap. Een op lucht ‘gelagerd’ plateau en een eveneens op lucht ‘gelagerde’ toonarm. Aan het plateau zie je niet veel bijzonders, aan de (overigens tangentiaal over de plaat bewegende) arm des te meer. Natuurlijk ontbreekt een lager waarop de arm draait, want die draait niet… Maar de wijze waarop de arm over de plaat beweegt is uitzonderlijk. De basis van de toonarm (laat ik het zo maar noemen) bestaat uit een huls die heen en weer kan bewegen over een buis. En in die buis zit een rijtje kleine gaatjes waaruit lucht wordt geblazen.


(Foto © 2009 Jiri Büller)

Gevolg is dat die huls gelijkmatig van de buis wordt geblazen doordat die lucht zich over de hele omtrek in die huls verspreidt. Gevolg is een zo goed als wrijvingsloze beweging, wat wordt gedemonstreerd door een los kokertje van dezelfde omtrek over die buis heen en weer te laten glijden. Ken je die speltafels in campingkantines waar die schijven zo hard over de tafel heen en weer schieten? Heel kort door de bocht hetzelfde idee maar bij deze Bergmann natuurlijk in de puntjes verzorgd en toegepast in een draaitafel. Overigens moet gezegd worden dat de compressor die zorgt voor de toegevoerde lucht gewoon in de demonstratieruimte staat, nog geen twee meter verder, en absoluut geruisloos z’n werk doet!

De rest van de set waarop de Bergmann z’n beste beentje voor zet, is ook niet te versmaden; de 25th anniversary set van Jadis. Daar kan ik lang en kort over schrijven, maar het feit dat het ontwerp van de eindversterker al zo’n 25 jaar vrijwel ongewijzigd is, en deze versterker nog steeds als één van de referenties geldt, zegt genoeg. Op luidsprekers van Martin Logan, het type Spire (wie zegt dat buizen geen elektrostaten aan kunnen sturen?) wordt een fenomenaal gedetailleerd beeld neergezet. De snaren van een gestreken contrabas zíe je gewoon voor je trillen, en het hoog is buitengewoon schoon en helder.


(Foto © 2009 Jiri Büller)

Hoe mooi dit alles ook is, mijn aandacht gaat nog meer uit naar een product welke meer inspeelt op de huidige trend van streaming en tegelijkertijd retro. Kan dit samengaan dan? In de Peachtree Nova kan dat wel degelijk. Het gaat hier om een geïntegreerde versterker mét een hoogwaardige dac, mét een hoofdtelefoonversterker, mét een buisje in de voorversterker, en zelfs met een ingebouwde ruimte voor een Sonos zoneplayer 80 of 90. De eindversterker levert twee maal tachtig watt Mosfet vermogen, er is een pre-out uitgang (vast of variabel) en een home cinema bypass ingang ofwel de Nova is te gebruiken als eindversterker voor de frontkanalen van een surround receiver.

En o ja, alles is te bedienen via een afstandsbediening. Dit alles is prachtig vormgegeven in een compact maar toch zo’n 12 kilogram wegend pakket, voorzien van echt houten afgeronde behuizing. Hoewel het niet de hoofd-demo was zogezegd speelde het op een paar Hepta luidsprekers gewoon erg overtuigend. Nee, ik heb geen aandelen in Peachtree; maar ik vind dit toch echt een waanzinnig mooi product!


EDITORS' CHOICE