ARTIKEL

Veel Nederlands

Gastauteur | 08 februari 2006

Dali

Deze Deense familie werd in Las Vegas gecompleteerd met de Megaline, waarvan de naam al zegt dat het kolossaal is. En dat was het inderdaad, de luidsprekers waren zo hoog dat ze maar nauwelijks in de lage hotelkamer pasten. Moet ik verder nog melden dat ze, aangestuurd door een eveneens giga lijn McIntosh producten ook fantastisch klonken. Hoewel ik in mijn audio verleden ook regelmatig grootse en heel dure systemen slecht heb horen klinken, was er hier geen sprake van welke lacune dan ook.Vreemd was wel het nieuwe dempingmateriaal dat er door de fabrikant gebruikt wordt.We zullen eens navraag doen bij AND, de Nederlandse importeur.
www.dali.dk


Elac / Thorens

De display’s van de twee Thorens TEM 3200 monoblokken en phonovoorversterker lachen je als het ware tegemoet. Ze stuurden de nieuwe Elac 600 Series X-Jet speakers zelfbewust en met alle kwaliteit die in hen huist aan zoals alleen apparatuur van zeer hoog niveau dat kan doen. Buiten dat zag het er ook nog eens geweldig uit. Een stukje Zwitsers precisiewerk met Duitse top-luidsprekers voor esthetici en audiofielen.
www.elac.com / www.thorens.ch


Lyngdor f Audio

Onomstotelijk stelt eigenaar Peter Lyngdorf dat de toekomst er digitaal uitziet. Nu zegt velen de naam Lyngdorf waarschijnlijk niets, maar als er één zijn sporen in audioland verdiend heeft, is hij het wel. Hij is dé man achter onder andere NAD, Dali en Tact. Met name met Tact heeft hij zijn stappen gezet in het digitale versterker domein. Zo stevig zelfs dat hij zijn eigen merk na een goed bod  verkocht. Met de Tact Millennium vervaardigde hij een van ’s werelds eerste volledig digitale versterkers. Omdat Lyngdorf niet van stilzitten houdt, heeft hij onder zijn eigen naam een compleet nieuwe lijn opgezet. Niet als hobbyproject, maar met een productielijn achter zich waarbij meer dan dertig mensen betrokken zijn. De TDA 2200 digitale versterker zorgde er met behulp van de SDA 2175 semi digitale versterker voor dat de twee W 210 ‘cornerwoofers’ werden aangestuurd. Deze waren afgestemd op 400Hz, maar hebben de mogelijkheid om tot maar liefst 4.000Hz te gaan.Volgens de fabrikant zijn het eigenlijk geen echte woofers, maar midrange units die extreem snel reageren op details in het laag. Daardoor is de impuls weergave enorm. De speakers behoren in de hoek tegen de wand aan geplaatst te worden. Voor het hogere frequentiegebied waren twee MH-1 MKII speakers opgesteld. Extra dimensie kregen ze door de schitterende zwarte Steinway&Sons pianolak.Vanuit België wordt inmiddels ook Nederland bediend.
www.lyngdorf.com


Dutch Connection

Leuk vind je het als een buitenlandse audio- videodistributeur de HVT heeft liggen waarin zijn geteste producten staan afgedrukt. Net zo plezierig is het om op ‘s werelds grootste mondiale show te ontdekken dat ons land buiten Philips ook uitstekend voor de dag komt met audio- en videoproducten die op dit internationale niveau aanzien genieten.Wellicht dat deze echte Hollandse handelsgeest een stimulans zal zijn voor anderen om volgend jaar ook in Las Vegas hun opwachting te maken. Een plaatsje onder Dutch Connection wordt gegarandeerd.


Ensemble

Ook dit gebeurt op een internationaal belangrijke show. En nu maar hopen dat velen nieuwsgierig zijn naar wat komen gaat…
www.ensembleaudio.com


PrimaLuna

‘Forget topless, we take our bottoms off’. Dat gebeurt inderdaad bij de twee Prologue 7 monoblokken die samen met de Prologue 3 voorversterker de Sonus Faber ‘Amati Anniversario’s aansturen. Een sound die eigenlijk niet nader omschreven kan worden, simpelweg omdat het direct gewoon meer dan voortreffelijk klinkt. Open, gedetailleerd en zeer muzikaal. Het prima resultaat van de onlangs in HVT geteste PrimaLuna producten werd hier nog eens stevig overgedaan. Volgens eigenaar Herman van den Dungen is de komst van de Dialogue, een geïntegreerde versterker, aanstaande. Deze Dialogue moet een gat opvullen dat er nog is in de bestaande lijn. Het maakt ons erg nieuwsgierig.
www.primaluna.nl


Final Sound

Bij Final is vorig jaar door een nieuw management een andere wind gaan waaien. Het bedrijf heeft een reputatie in Amerika waar je ú tegen zegt. In de loop der jaren won het op de CES diverse awards en daar mag men best heel trots op zijn. De ‘Best Sounding Speaker’, gepaard gaand met een design dat moeiteloos in elk interieur lijkt te integreren.Wat wil je nog meer, zeker als we ook nog eens over een 5.1 systeem praten? Dit laatste vroeg ook de fabrikant zich af. Simpelweg had men hierop maar twee antwoorden: doorgaan met technologische ontwikkeling gepaard gaand met degelijkheid. Omdat er zich nog wel eens een probleem voordeed met de folie van de elektrostaat, besloot men te rade te gaan bij de universiteit van Eindhoven. In no time bleek een zestigjarige vrouwelijke professor aldaar, op deze toch wel lastige vraag een passend antwoord te hebben. De juiste combinatie van folie en lak was de sleutel tot oplossing van een wezenlijk probleem. Op de CES werd een prototype van de Final 1000 getoond terwijl de 600 de wereldintroductie kende. Meest bijzonder was wellicht nog wel het ‘virtual’ twee speaker systeem. Dit liet men naast het beroemde Bose surround systeem horen. Geen discussie mogelijk. Een compleet surround systeem uit slechts twee speakers.Uitermate innovatief maakt men hier gebruik van het feit datde Final een dipool systeem is en daardoor een beter afstralinggedrag vertoond.
www.final.nl


Van den Hul

A.J.’s inbreng op shows is altijd groot en dat zou het ook dit jaar weer geweest zijn, ware het niet dat de kamer bij binnenkomst een verdacht lege aanblik te zien gaf. Zegge en schrijve lagen er twee kabeltjes op de ‘toonbank’, de rest van de voorraad stond sinds 14 december nog voor $ 300 per dag bij de douane en zou de woensdag na afloop van de beurs worden geleverd. Amerikaanse bureaucratie! Toch toonden de twee aanwezige kabels wel de primeur van Van den Hul. Het betroffen een gebalanceerde en standaard phonokabel. De kabels zijn een combinatie van koolstof met metalen geleider, bieden flexibiliteit en hebben een grotere afscherming. De metalen geleiders zijn gebouwd van een metaalcompositie die nauwelijks mechanische interruptie kent bij mechanische belasting (buigen, roteren, trekken). Dat betekent dat ook de stabiliteit van het geluid te allen tijde gehandhaafd blijft.
www.vandenhul.com


Morel

Dit Israëlische bedrijf hoort op het eerste oog niet thuis in het Nederlandse conglomeraat, maar de inzet en inbreng van importeur Eltim en eigenaar Louis Timmers in de ontwikkeling van de Morel producten is van dusdanige importantie dat we zonder schroom mogen stellen dat er een behoorlijk stuk Nederlandse invloed in deze speakers zit. Het bedrijf presenteerde de Vario-lijn. Platte speakers die moeiteloos tegen de muur ‘geplakt’ kunnen worden en dan ook nog eens goed klinken. En wat zeker niet onvermeld mag blijven is dat de Israëliërs er in geslaagd zijn om eindelijk een goed geluid weten te combineren met goed uitziende speakers die in de Benelux zonder twijfel hun weg naar de huiskamer zullen moeten vinden.
www.morelhifi.com


Crystal Cable /Pass Labs /Wadia

Crystal Cable toonde de nieuwe lijn met behulp van bovenmodale Pass Labs eindversterkers. In basis zijn het dezelfde kabels als die pas geleden op enkele Europese beurzen te beluisteren waren, slechts enkele kleine wijzigingen zijn doorgevoerd.Wadia monodecs, een Wadia loopwerk met de digitaal Wadia Controller en Eggleston Works Andra II speakers lieten je een sound horen waarbij je direct beseft met een absolute top set te maken te hebben. Een setje dat het lieve sommetje van ruim $ 64.000 kost. Hiertussen dien je natuurlijk wel iets goeds te hebben hangen. Crystal bood de complete set zijn nieuwe generatie audio en video kabels,samengesteld met een goud- en zilverlegering. Deze nieuwe lijn is speciaal ontworpen en dus meer dan kritisch getest met de bedoeling deze ook in de ruimtevaartindustrie te kunnen aanwenden.Het was een drukte van belang op de Nederlandse stand.Wereldwijde belangstelling was overduidelijk. Overigens, de Pass Labs / Wadiaset klonk te gek en zeer ‘ruimtelijk’.
www.crystalcable.com


Kharma

Bij Kharma had eigenaar Charles van Oosterum heel wat nieuws te vertellen. Het Nederlandse bedrijf groeit en bloeit en heeft inmiddels distributie in meer dan 30 landen en een speakerlijn die bestaat uit 20 modellen. In de CES situatie werd de ongeveer anderhalf jaar geleden geïntroduceerde Kharma Midi Exquisites speaker door middel van de Kharma Enigma kabel aangesloten op een ASR Emitter II Exclusive Blue en ASR Basis Exclusive versterker gedemonstreerd. Als bron gold een Kuzma Stabi Reference draaitafel van hetzelfde merk. In de naastgelegen kamer was de wereldprimeur van de Mini Exquisities, één van ’s wereld duurste tweeweg systemen. Een gewaagde speaker met een gewaagde prijs.Voor € 45.000 kunt u eigenaar worden van deze set. Met eigen Kharma versterkers, de Matrix MP 150, die je bijna over het hoofd ziet, zo klein zijn ze,werd een demonstratie gegeven die je bijna niet voor mogelijk houdt. Een stem die zo natuurlijk voor de piano staat dat het podium op grijpafstand lijkt. Opvallend onopvallend waren deze versterkers. Het zijn twee kleine ‘rot’ kastjes van ongeveer 20 bij 10 bij 5 centimeter waar een kracht uitkomt die je niet kunt geloven.De blokken zijn helemaal uit één stuk aluminium gegoten en in verschillende kleuren verkrijgbaar. Als je dan de prijs van deze versterkers optelt bij die van de speakers kom je op? 50.000. Een heel fors bedrag, maar daarvoor haal je kwaliteit en design op zeer hoog niveau in huis.
www.kharma.com


Siltech

In Amerika toonde Siltech voor het eerst zijn nieuwe IQ install lijn. De goedkoopste kabel kost € 20, de duurste € 350 per meter. De aanduidingen variëren van LS 3, LS 5, 8, en 16 IQ. Hoofdzakelijk zijn deze kabels bedoeld voor hometheater toepassingen. Ze zijn flexibel, heel gemakkelijk stripbaar en hebben indicaties per meter, hetgeen met name voor installateurs erg plezierig is. De Siltech’s zijn Ul en CL gecertificeerd. Dat betekent dat ze getest zijn en goed bevonden op brandveiligheid. Let op dat veel Chinese nep producten ook zijn voorzien van de letters UL, maar niet van een nummer. Altijd dient achter de UL aanduiding een nummer te staan. Over de samenstelling van de kabels valt te vertellen dat ze zijn geconstrueerd als een zogenaamd twisted pair met star quad en gemaakt van zilver plated ofc.Vanaf de LS 38 iq begint de duurderde serie. Deze is van puur G5 zilver en goud gemaakt.Prijzen zijn uiteraard navenant, maar het behoeft geen betoog dat we hier over één van ’s werelds beste kabels praten.
www.siltechcables.com


EDITORS' CHOICE