ARTIKEL

Resolutie

Gastauteur | 08 februari 2006

Aangaande de resolutie is er ook wat te melden
Nico de Vries

De discussie 720p of 1080i lijkt in de VS ook al een gepasseerd station.Vrijwel alle spelers, inclusief de $ 99 bouwmarkt- standaard DVD-spelers, converteren het weer te geven signaal op hun componentuitgangen inmiddels naar 1080p, of dat nu standaard DVD, 720p of 1080i bronmateriaal betreft. Er zijn nog geen berichten over discs met 1080p bronmateriaal, maar ook dat lijkt een kwestie van tijd. Nu de displays nog...

Ook bij de schijfjes is wat te melden. Bij BD is alles status quo: geperst, eenmalig te beschrijven (BD-R) en meermalen te beschrijven (BD-RE), ieder formaat in één en twee lagen (25GB en 50GB). Zes verschillende discs dus. Bij HD-DVD zat men echter niet stil. Geperste versies zullen bestaan in één-, twee- en drielaags discs (15GB/laag), en men kent ook tweezijdige discs, waaronder de hierboven genoemde hybride. De specificaties voor eenmalig beschrijfbare discs (HD-DVD-R) in één en twee lagen zijn inmiddels ook gereed, en voor meermalen te beschrijven discs (HD-DVD-RW) in ontwikkeling. Nu HD-DVD+R(W) nog... (grapje).
Nu er spelers zijn, is het ook duidelijk hoe de kaarten bij het geluid liggen. Bij de huidige  DVD-standaard is dat een onderschoven kindje geworden (ook luistermoe aan het einde van de film?) vanwege te hoge compressiefactoren. Dat verlies (ten opzichte van de aloude Laserdisc) wordt met beide nieuwe formaten meer dan goedgemaakt. Dolby komt met Dolby Digital Plus, dat de beperking in de bitrate op 448kbps opheft (het maximum is nu 640 kbps) en Dolby TrueHD dat lossless werkt. Dat lijkt nieuw, maar is het niet helemaal: het is grotendeels gebaseerd op MLP (Meridian Lossless Packing). MLP zelf, dat deel uitmaakte van de DVD-Audio standaard is compleet verdwenen. DTS doet ook een lossless duit in het zakje en dan heet het DTS-HD. DTS-HD kan ook door bestaande DTS decoders worden gedecodeerd, alleen blijft dan een lagere bitrate en resolutie over en is het aantal kanalen beperkt tot 5.1. Ook heeft de standaard ruimte voor het lossless lineaire PCM (24bit/192k), en wel acht kanalen
breed. Alle nieuwe formaten hebben ruimte voor 7.1 of nog meer kanalen.Wat nog open is, is de benutting van de extra kanalen: twee backsurrounds, een hoogtekanaal of zijkanalen? Men discussieert nog. Aan de vraag of de consument acht of meer luidsprekers in de kamer wenst, wordt op dit moment compleet voorbij gegaan. Ondertussen wordt het op de frontpanelen dringend vol met logo’s en worden vooral fabrikanten van surrounddecoders helemaal dol: iedere maand is er zowat een nieuwe standaard en of nieuwe  mogelijkheden.
Ondertussen beginnen de twee concurrerende formaten BD en HD-DVD meer overeenkomsten dan verschillen te vertonen. Je vraagt je zelfs af waar het formaatconflict nu eigenlijk over gaat. Beide hebben dezelfde video- en audiocodecs in gebruik, gebruiken AACS voor de kopieerbeveiliging en hebben dezelfde fysieke maten.Verschillen zijn effectief de opslagcapaciteit, de BD+ antipiraterijstandaard bij BD en de fysieke structuur van de disc: bij BD ligt de infolaag 0,1 mm onder het oppervlak, bij HD-DVD is dat 0,6 mm, dezelfde specificatie als bij CD en DVD-video. De eerste praktijkervaringen met masteren van discs zijn er nu: het blijkt dat een twee uurs film in 720p (vergt meer ruimte dan 1080i) zeer goed te masteren is in ongeveer 10 Gbyte. Dat past heel goed op een éénlaags HD-DVD (15GB) en op een enkellaags BD (25GB) heb je nog zeeën van ruimte over. De industrie zal waarschijnlijk geen behoefte hebben aan tweelaags BD’s of drielaags HD-DVD’s: die zijn te groot. Ook telt de consument mee: ofschoon het inmiddels allang mogelijk is probleemloos DVD-18’s te persen gebeurt dat nauwelijks: consumenten hebben liever twee DVD-9’s in een doosje: dat lijkt meer. Kortom: het conflict gaat nu effectief over de fysieke discstructuur en een door één filmmaatschappij gewenste kopieerbeveiliging.
De spelcomputer lijkt geen rol te gaan spelen in de beslissing over het formaat. Microsoft ondersteunt op dit moment met haar Xbox 360 nog het HD-DVD formaat, maar ziet eigenlijk meer in het downloaden via high speed Internet. De externe drive zal dan ook een apart aan te schaffen accessoire zijn. Als tegenzet kijkt iedereen naar Sony, dat in de Play Station 3 zeker een BD-drive zal aanbieden. Alleen wordt de PS3 pas tegen einde 2006 of begin 2007 verwacht en dan is HD-DVD bijna een jaar op de markt en BD ook al zes maanden. Tegen die tijd zou het conflict al wel eens beslist kunnen zijn.
Als u uw DVD-opbergmeubel net klaar had wacht een teleurstelling. Zowel HD-DVD als BD-discs zitten in alweer een nieuw doosje met opnieuw andere maten. Het doosje lijkt even breed als het standaard  DVD-doosje, maar de hoogte en dikte zijn beide kleiner.Wel lijken de doosjes van HD-DVD en BD onderling dezelfde maten te hebben.
Er was nog een aardige vaststelling. Sommigen zien de volgende generatie DVD als “het laatste medium”. Hierna gaan we alles downloaden of real time via high speed Internet  ontvangen. Ook de opmars van grote geheugens gaat onverdroten door: bij USB-sticks is de grens nu 8GB, dat is bijna een gehele DVD-9.
Tenslotte: iedereen heeft het over spelers. HDTV opnemen is nog steeds niet mogelijk, anders dan het op sterven na dood zijnde D-VHS. Ofschoon de eerste Blu-ray machines in Japan recorders waren die de  Japanse HDTV konden vastleggen, zijn deze inmiddels niet meer compatibel met de huidige Blu-ray standaard. Het plan is duidelijk: de consument moet eerst nog even een standaard DVD-recorder kopen. ’t Is maar dat u het weet.


EDITORS' CHOICE