ARTIKEL

De merken 2

Gastauteur | 08 februari 2006

Particular

Dit twaalf jaar oude Amerikaanse bedrijf maakt voor veel audioen videofabrikanten en distributeurs racks op maat.Toch heeft men ook een standaard lijn voor de reguliere handel in productie genomen. Een brede range aan displays, van ongelimiteerde modulaire mogelijkheden, biedt de mogelijkheid een a/v-meubel op vrijwel exacte maat te maken. Niet alleen in hoogte, maar ook in breedte en diepte. De fabrikant heeft zijn programma feitelijk in drie groepen ingedeeld. Het goedkoopste standaard rack, bestaat uit vier planken en kost $ 500, vervolgens loopt het op naar het duurste standaard rack met vijf planken van $ 5.000. Dit rack heeft zelfs een permanente plaats gevonden een het museum voor architectuur en design in Chicago. De producten zijn via België binnenkort ook in Nederland verkrijgbaar. Speciaal is het zeker.
www.particular.com


Viola / Belcanto

Een indrukwekkende sound kwam ons buiten al tegemoet. Nu ben ik niet zo’n orgelliefhebber, maar kwaliteit verloochent zich natuurlijk nooit en hoe je het went of keert, een fantastisch geluid doet je muziek beter ervaren. Een set die probleemloos overtuigt en zeker qua sound in de top vijf van de CES op het Alexis Park thuis hoort. De Viola Reference Speakers hebben gescheiden laag weergave. Gevoed door slechts twee kleine Viola Forte 75 watt mono blokken waren ze echt ‘amazing’. De pre line bestond
uit Belcanto. Een product waar men bij Viola zeer tevreden over is, desalniettemin hoopt de fabrikant binnen twee jaar een (SA)CD-speler te presenteren.
www.violalabs.com


Aydn / Artemis Labs

... demonstreerde met de Triangle speaker. Een enigszins jonge bekende want onlangs hadden wij Triangle’s ter test in de HVT studio. Echte eyecatchers waren echter de Calibier Design - Stelvia draaitafel met Schröder reference arm en ZYX element.Wat valt hier over te zeggen? Gewoon, een meer dan goed systeem. Ander opvallend component was de aanwezigheid van een Philips SACD 1000 speler. Een apparaat dat berucht is om zijn extreem hoge uitval.Voor zover bekend, is vrijwel elke speler naar de fabriek terug geweest. De klank was voor die tijd uitstekend, maar degelijkheid liet dus ernstig te wensen over. Het chassis bleek leeg te zijn… Men vond het leuk de speler als vulling te presenteren.
Europese distributie is er (nog) alleen in Engeland. Dit geldt voor zowel de buizenversterkers als draaitafel.
www.artemislabs.com


REL

REL presenteerde met de R-505, R-305 en R-205 maar liefst drie nieuwe modellen. De sub onder de sub’s  was niet alleen op eigen stand te zien, want op vele plaatsen elders op de beursvloer maakten andere leveranciers veelvuldig gebruik van de diensten van deze super-strakke-laag-weergever. En dat zegt natuurlijk wel iets over de kwaliteiten van deze actieve LFE speakers met een respectievelijk vermogen van 500, 300 en 200 watt. Alle hebben een continue crossover tussen de 25 en 100 Hz en zijn voorzien van de klasse D versterker. Op de achterzijde zit een Neutrik speaker high level input voor een directe verbinding naar de versterker en een RCA low level 1/LFE input met separate volume control.
www.sumikoaudio.net


Synergistics Research / Thiel / Bryston
 
“Een revolutionaire ontwikkeling” aldus Frank Vermeylen en vond plaats in het Californische laboratorium van Synergitics, een bedrijf dat sinds 17 jaar onderzoek doet naar alles wat met audio en video te maken heeft. Ex-B&W medewerker Frank Vermeylen vertelde dat het simpelweg niet logisch is dat een goede kabel altijd optimaal functioneert tussen goede componenten. Bewijzen hiervoor zijn zat voorhanden.Wat men bij Synergistics doet, is onderzoek doen naar het gedrag van een kabel tussen bijvoorbeeld B&W Nautilus en Classé versterkers. In het laboratorium past men de kabel tussen deze componenten aan om de meest optimale overdracht te verwezenlijken. Primair gaat men uit van de speaker, maar in feite nemen versterkers en andere componenten een zeker zo belangrijke plaats in. In de demosituatie werd gebruik gemaakt van Thiel speakers en Bryston componenten waarbij – Bryston liet de nieuwe mono-eindversterker ‘28B’ zien: 1200 watt aan 8 ohm, om over 4 maar te zwijgen! – men de kabelverschillen liet horen tussen discrete afscherming en zogenaamde actieve shielding. Deze waren er overduidelijk.Terwijl de volumeknop niet werd aangeraakt werd het geluid bij toepassing van actieve shielding maar liefst 1,5dB luider. Om vast te stellen of er dan ook sprake is van kwaliteitsverbetering zouden we de kabel eerst moeten testen. Actieve shielding realiseert men door een transformatortje dat op de kabel bevestigd is in dit geval 120V te stoppen en die vervolgens het signaal omzet naar 36 volt. Hiermee wordt een potentiaalverschil gecreëerd dat het diëlektrisch veld van de kabel stabiliseert waardoor fase verschuivingen geminimaliseerd worden en waarbij de afscherming aan de buitenzijde van de kabel het oppikken van interferentie voorkomt. REL, B&W en iPod maken reeds gebruik van hun diensten. Binnenkort in Nederland verkrijgbaar?
www.synergisticresearch.com


Olive

Buiten de US is dit merk bekend onder de naam Hifidelio. Het is een op een audio- videocomponent gelijkend apparaat met hard disc aan boord. De Duitse fabrikant verklaarde pertinent dat het een audiovideoapparaat is en zeker geen computer. Het is in de kleuren zwart en zilver in 80 en 160 GB verkrijgbaar. De speler kenmerkt zich door stilte, hetgeen gerealiseerd wordt doordat er geen ventilator in zit die lawaai maakt. Natuurlijk is het afhankelijk van de tijdsduur van de CD’s, maar op de 160 GB versie gaan normaal zo’n 2400 CD’s. Door de onstuitbare opmars van de iPod besloot de fabrikant om hiervoor een directe ingang te realiseren, waarbij dan natuurlijk ook toegang vanuit iTunes tot deze machine een must is.Audiotech doet voor Nederland de distributie.Voor de prijs hoeft u het niet te laten. De kleine kost € 700, de grote € 850 en dat lijkt niet duur voor z’n mogelijkheden. Ook kan het apparaat CD’s branden. Ons inziens absoluut een (ruimte besparend) onderdeel van de  toekomst. Zie ook de test in HVT van januari jongstleden.
www.hifidelio.net


XLH

XLH Reference 1912 is een Canadese speaker gemaakt in China die maar liefst $ 50.000 kost. Hoezo lage productiekosten in het Verre Oosten? Dus is er altijd weer een overtreffende trap. Dit keer niet in geluid, alhoewel beslist niet slecht, maar wel in prijs en afmetingen. Zelden heb ik zo’n waanzinnige hoornspeaker gezien. Het hart van hoornliefhebbers gaat terstond sneller kloppen wanneer ze dit systeem zouden zien. Amazing, ondanks het feit dat ik zelf geen hoornadept ben, ik vind het vaak te ‘hard’  klinken, zou ik hiermee kunnen leven.
www.aaa-audio.com


WBT

Direct van Duitsland werd de nieuwe WBT 0110 AG NextGen RCAconnector ingevlogen. Een groot woord voor zo- ’n klein dingetje.Van WBT verwacht je een solide, zware en vergulde connector. Deze is licht, lijkt op plastic en in de verste verte niet op de bekende WBT kwaliteit. Maar gelukkig, schijn bedriegt. Het blauwe omhulsel in van magnesium, vandaar het lage gewicht en de conductors zijn van puur zilver met plastic middengedeelte.WBT claimt hiermee een uiterst preciese high end connector te hebben die een hoorbaar betere soundkwaliteit garandeert. Een ware 75 ohm verbinding die je op de ouderwetse WBT  manier aandraait.
www.wbt.com


Mobile Fidelity

Het gaat goed met Mobile Fidelity gezien de vele nieuwe CD, SACD en LP releases, maar wat misschien nog wel sneller groeit is Mobile’s speaker-reputatie. Zo’n anderhalf jaar geleden kwam het bedrijf met de OML 1, een monitor luidspreker, op de proppen. Omdat Mobile’s mastering engineers niet langer tevreden waren over de door hen gebruikte monitoren werd daarom besloten de ontwikkeling van een ‘afluister’ speaker in eigen hand te nemen. Het uiteindelijk resultaat bleek zo goed dat men besloot een  productielijn op te zetten. Een topspeaker waarvoor je slechts zo’n € 1.795 voor een paartje moet neertellen. Overal kreeg men dusdanig lovende kritieken dat vervolgens besloten werd de OML 2, een vloerstaand model, te ontwikkelen. Niet alleen qua uiterlijk, het is een fraaie slanke zuil, maar ze klinken ook nog eens als een klok. De luidsprekers zijn verkrijgbaar in vier houtsoorten waarbij de Sycamore en Wallnut high gloss echt juweeltjes zijn. Klankmatige familietrekjes waren overduidelijk hoorbaar maar klonken nog geraffineerder en zoals te verwachten ging het strakke laag nog een stukje dieper. Evenals de OML 1 heeft ook deze weergever, met een paarprijs rond de € 3.000, een dusdanig sterke prijskwaliteit verhouding die de conussen van menig duurdere luidspreker zal doen trillen. Men vertrouwde ons toe dat de ontwikkeling van een center en sub reeds in een ver gevorderd stadium is.
www.mofi.com


EDITORS' CHOICE