ARTIKEL

De merken 1

Gastauteur | 08 februari 2006

Parsifal / Nagra

Verity Audio is een Canadese maatschappij gevestigd in het Franse deel Quebec. Hier luisterden we naar de derde generatie Parsifal speakers, een fraai niet al te groot systeem dat werd aangestuurd door twee Nagra pyramide monoblokken. Achter het model van een pyramide blijkt geen filosofie tezitten, maar het oog wil ook wat dacht Nagra. Volgens de fabrikant heeft importeur Nico Fox de speakers op voorraad en zijn ze dus in de Benelux verkrijgbaar. Een aangename sound, schoon, zeer detailrijk en een prachtige weergave van een vrouwenstem kwam ons uit deze weergevers tegemoet welke via een complete  agra-lijn werden aangestuurd.
www.verityaudio.com


Convergent Audio Technology

Een imposante buizenversterker met zestien ‘6550’-buizen stuurde op muziek van de musical ‘Lady Smith Black Mombassa’ een stereosysteem aan dat we qua sound eigenlijk maar weer zo snel mogelijk willen vergeten. Het liet horen dat de aanwezigheid van detail, diepte en wat al niet meer geen garantie is voor een fraaie sound. Natuurlijk kan de gedraaide muziek hieraan debet zijn, maar je mag aannemen dat een ervaren exposant toch weet wat hij in de CD-lade moet leggen. Wat hij er in had gelegd, klonk in ieder geval onaangenaam scherp. Het was zeker niet het bekende buizengeluid. Deze exposant was zelfs één van de weinigen zonder website.


Bladelius / Marten Supreme

Swedish statement werd onmiddellijk duidelijk toen we Stevie Ray Vaughan vlak voor ons zagen staan terwijl ik toch altijd gedacht had dat hij al jaren geleden op tragische wijze om het leven was gekomen. Tot mijn verbazing zag ik dat het geluid ‘slechts’ van een gewone LP kwam. Een Nordic concept draaitafel was hiervoor verantwoordelijk. Later werden we getrakteerd op de totale Bladelius sound, dit met uitzondering van de Marten Supreme speakers. De Marten Supreme standbemanning claimde de eerste speaker ter wereld te hebben voorzien van een 15 mm diamond midrange unit. Sterker nog, het bleek zelfs het eerste paar te zijn. Het systeem bestaat uit twee baskasten en twee kasten voor hoog en middenweergave en heeft een finishing waar Scandinavische bedrijven vaak bekend om staan. Het actieve elektronische scheidingsfilter zorgt ervoor dat onder de 100Hz alleen de basunit aan het werk is. Een absoluut statement claimt de fabrikant en daarin heeft hij wellicht gelijk. Natuurlijk zijn er meer goede speakers, maar deze behoren tot de absolute top. Je moet er wel $ 250.000 voor neertellen.Wil je eigenaar worden van het totale systeem moet je er nog een slordige $ 150.000 bijleggen.
www.martendesign.com


Jadis / Pierre Gabriel

De US distributeur presenteerde vol trots een splinternieuwe Jadis JD 3 Evolution CDspeler. Uiteraard stonden ook de in Nederland bekende geïntegreerde versterker DA 88, de JP 80 voorversterker en het absolute topmodel JD 1 CE loopwerk als zogenaamde stille display opgesteld. Met heel veel genoegen vertelde importeur en speaker ontwerper dat de JS 1 24-bits converter met gescheiden voeding in combinatie met het JD 1 CD loopwerk ‘The Golden Ear Award’ van onze Abolute Sound collega’s had toegekend gekregen. Het winnende setje kost wel even $ 30.000, maar dan heb je ook wel wat. Wat  eigenlijk veel leuker was, was dat Pierre Gabriel demonstreerde met de geïntegreerde Jadis Orchestra Evolution versterker, Symphonia Evolution CD-speler die gezamenlijk de twee Pierre Gabriel serie A speakers aanstuurden.Voor een bedrag van nog geen $ 11.000 presteerde deze set op topniveau. Op zich misschien nog een heel bedrag, maar in audiofiele kringen haalt men daar vaak de schouders voor op. Pierre is naarstig op zoek naar distributie in Europa. Frankrijk is inmiddels zover en het leidt geen twijfel dat andere landen snel zullen volgen. Jadis topman Patrick Calmettes deelde en passant nog even mede dat het bedrijf zeer binnenkort met een splinternieuwe CD-speler, de JD 3 tube evolution, gebaseerd op een buizen output, komt. Bijzonder hieraan is de gescheiden power supply.
www.pierregabriel.com

Amphion / T+A

Deze ook in Nederland verkrijgbare speaker werd aangestuurd door een fraaie T+A geïntegreerde versterker en SACD-speler 1245R. Als kersen op de taart demonstreerde men met de T+A G-10 draaitafel, een ongelooflijk eigenwijs maar o zo fraai ontwerp. De ‘Ion’ speakertjes met een afmeting van plm. 20 bij 10 cm verbaasden uitermate positief. Een vol en ook volwassen geluid kwam je oren in. Een aangenaam rustige nieuwe versie van ‘I’am leaving on a jetplane’ klonk zonder ook maar enig scherp kantje. Nee, het systeempje kent niet de spreiding van de meeste grotere speakers, maar er valt heel goed mee te leven.Voor een prijs van slechts $ 1300 bent u eigenaar.
www.amphion.fi


SVS

Om hun slogan ‘Sound Authority’ en ‘The systeem great sub’s dream about’ waar te maken moet er nog heel wat gebeuren. Imposant is de laagweergave wel, maar zo strak als een REL of Velodyne de zaak weergeeft, wordt lang niet gehaald. Binnen enkele maanden is leverantie in de Benelux vanuit Mechelen België (Prosound) een feit. Misschien dat ik wat meer tijd had moeten nemen om het systeem goed te kunnen beoordelen, maar dat zat er nu eenmaal niet in. Wellicht krijg ik een nieuwe kans omdat de fabrikant binnenkort een 5.1 systeem ter test naar de redactie zal opsturen.Wie weet. In ieder geval lijkt dit een serieuze fabrikant. Men is inmiddels bezig een systeem dat meer op de kleinere Europese huiskamer geënt is. Anderzijds kun je voor een 5.1 systeem van net geen duizend dollar nooit een toplijn verwachten. Over de prijs/kwaliteit verhouding is zeker niet te klagen, maar heeft het wel veel concurrentie.
www.svsound.com


Transrotor /Koetsu

Welke analoogfreak kent niet de beroemde Koetsu elementen? Samen met Van den Hul, Denon, Shure, Ortofon, Pickering en Kiseki behoorden deze elementen tot de absolute top en wilde menig vinyl minded persoon deze in zijn draaitafelarm huisvesten. In deze situatie bracht de Transrotor pick up in een lijn van Air Tight versterkers en Waessen speakers een geluid voort waar nog steeds vele LP liefhebbers naar zoeken.
www.axissaudio.com


EDITORS' CHOICE