ARTIKEL

Aansluiten luidsprekers

5. Het aansluiten van uw luidsprekers

Sluit de speakers aan volgens de instructies in de handleiding voor uw apparatuur. Controleer vooraf of u de juiste stekkers, pluggen en/of connectoren heeft om alles op de juiste manier aan te sluiten.

Als alle speakers geplaatst zijn, kunnen we beginnen met aansluiten. Gebruik bij voorkeur gemerkte luidsprekerkabels zodat u eenvoudig kunt zien of u de + of de – op de juiste manier aansluit, oftewel, zorg ervoor dat uw speakers “In FASE” zijn aangesloten. Speakers die uit fase zijn aangesloten, zullen niet kapot gaan, maar gaan toch anders klinken. Met name de laagweergave wordt verzwakt en er is geen duidelijke plaatsing van instrumenten/stemmen in het stereobeeld. Gebruik kwaliteitskabel en dito stekkers en/of pluggen die overeenkomen met de kwaliteit van de rest van uw installatie. Een “lelijke eend’’ zal door een Rolls Royce motor nooit beter gaan rijden.
De AV receiver/versterker heeft aansluitingen voor de front-, center- en surroundspeakers. De meeste AV receivers/versterkers hebben een aparte uitgang voor het aansluiten van de subwoofer.
In een 6.1/7.1 installatie zitten er op de AV receiver/versterker nog een aantal extra aansluitingen voor de surround back speakers.

KEF HT1005En... controle!

Als alles aangesloten is, kunnen we controleren of alles werkt. 
Voor de mensen met wat minder geduld: zet gewoon een CD/DVD op en controleer of alle speakers werken. Let hierbij op de instelling van uw AV receiver/versterker. Als deze in stereo mode staat hoort u niets uit uw surroundspeakers. Ook uw subwoofer dient u meestal handmatig (kijk in de handleiding van uw AV receiver/versterker) in te schakelen.
Als uit de eerste snelle controle blijkt dat alles werkt, kunnen we starten met het inregelen van de Home Theater installatie. Aan de hand van de Test DVD komen zaken zoals links/rechts, delay-instellingen en IN of UIT fase vanzelf aan de orde.


EDITORS' CHOICE