ARTIKEL

Luisterruimte/sweet spot

2. Uw luisterruimte, bepalen van uw sweet spot

Voor de meeste mensen zal de luisterruimte hetzelfde zijn als de huiskamer. Kortom, er gebeurt veel meer in deze ruimte dan alleen maar muziek luisteren en films kijken. Met het bepalen van de ideale luisterpositie (sweet spot) en plaatsen van de apparatuur en speakers, zult u hier dus rekening mee moeten houden.

Een doorsnee huiskamer/luisterruimte zou er als volgt uit kunnen zien:

Hoe werkt... Home Cinema instellen? (c) Xingo


Het bepalen van de sweetspot kunt u op twee verschillende manieren doen:

  • U probeert de installatie in te passen in de bestaande interieurindeling,
  • U past uw interieur aan, om op deze wijze het meest optimale resultaat te bereiken.

In het eerste geval gaat u kijken waar u uw speakers en componenten het beste kunt plaatsen zonder de indeling van uw interieur aan te passen. Anders gezegd, op een zo goed mogelijke manier de speakers te plaatsen binnen het bestaande interieur, en aan de hand hiervan een zo gunstig mogelijke sweet spot bepalen. Bij deze methode zult u vaker concessies moeten doen.
In het tweede geval bent u bereid uw interieur aan te passen zodat plaatsing van de speakers en het bepalen van de sweet spot op de meest gunstige plekken kan geschieden.

Hou bij het bepalen van uw sweet spot rekening met de richtlijnen voor de afstand tussen uw TV en de zitplek(ken):

  • Met moderne televisie een minimale kijkafstand van zo’n 5 tot 8x de beeldhoogte.
  • Met  Home Theater projectie is 1.5-2.0x de beeldbreedte de optimale kijkafstand.

ScreenPlay sfeer

Na het bepalen van uw ideale luisterplaats (en daarmee indirect ook de juiste plek voor de speakers), kunt u een geschikte plek voor de rest van de componenten (AV receiver, DVD speler etc.) zoeken. Verderop in dit artikel is door middel van schema’s aangegeven hoe de speakers het beste geplaatst kunnen worden.

Houdt rekening met wat acceptabel is voor de rest van de huisgenoten (als u die heeft) en of de plaatsing van de speakers geen obstakel kan vormen voor andere activiteiten in deze ruimte. 


EDITORS' CHOICE