ARTIKEL

Subwoofer... en genieten!

7. Het afstellen van de Subwoofer... en dan: genieten!

Het afstellen van een subwoofer kunt u eigenlijk alleen betrouwbaar doen met behulp van een test DVD. Op het gehoor afstellen van een subwoofer resulteert meestal in afwijking tot wel 10 dB. Een subwoofer dient de speakers te ondersteunen en aan te vullen, niet te overheersen. Het niveau moet dan ook op dezelfde manier worden afgesteld als de andere kanalen, zoals eerder aan de orde kwam.
Bij surroundweergave is er op de meeste 5.1 films een LFE track aanwezig. Deze dient te worden weergegeven (het is immers een apart kanaal) via de subuitgang van de receiver op de low-level ingang van een subwoofer. Zorg dat als u subwoofer op sub out van de versterker aansluit u de kantelfrequentie/”cross-over” frequentie op de subwoofer MAXIMAAL zet. De versterker filtert immers de bas al op een juiste manier.

Hoe werkt... Home Cinema instellen? (c) XingoDe ene persoon stelt z’n subwoofer liever wat conservatief af, op zo`n 73-75 dB (met de andere speakers op 75 dB), terwijl de andere juist een hoger geluidsniveau prefereert. Algemeen kan gezegd worden dat alle standen binnen 73 en 77 dB op zich acceptabel zijn, wijkt de instelling hier erg van af, is het beter op zoek te gaan naar mogelijke andere probleemgebieden.

Als niet de impact van de subwoofer wordt ervaren, ligt dit meestal aan het feit dat de sweet spot op een plek zit waar dips in het frequentiebereik de fysieke kracht van de subwoofer teniet doen. Dit ligt aan de luisterruimte. Binnen het kader van dit artikel gaat het te ver om dit verder uit te leggen. Mogelijk dat we daar in een later stadium nog op terug kunnen komen.

Een voordeel van surround receivers is dat je de speakers op "small" kunt zetten (kwam eerder ter sprake), waarbij je de speakers ontlast van lage bassen, wat het geluidsbeeld aanzienlijk kan verbeteren, echter alleen als de subwoofer van goede kwaliteit is en perfect is afgesteld en geplaatst.

Hoe werkt... Home Cinema instellen? (c) XingoHet is ook mogelijk dit effectkanaal te mixen in de frontspeakers en in te geven in de AV receiver/versterker als geen subwoofer voorhanden is. De front speakers zijn dan “Full range”. Groot nadeel hiervan is, dat de LFE (Low Frequency Effects) in films zo extreem kan zijn, dat de frontspeakers vrij gemakkelijk kunnen gaan vervormen.

U zult na al deze zaken in ieder geval een duidelijke verbetering moeten horen ten opzichte van een niet correct ingestelde installatie. Voldoen de gevonden instellingen niet voor uw gehoor, dan zult u moeten proberen om door middel van een andere opstelling het gewenste resultaat te bereiken. Uiteraard dient u bij elke verandering de hierboven beschreven stappen te herhalen.

Na dit alles gedaan te hebben is het eindelijk tijd om te ontspannen. Doe uw favoriete film of muziek DVD in de DVD speler, leun rustig achterover en laat de sensatie van uw Home-Theater z’n werk doen en geniet met volle teugen!

 

Tip: Voor meer test CD`s en DVD`s verwijzen wij u ook naar High Fidelity Discs. Voor een overzicht en/of om te bestellen klikt u hier.


EDITORS' CHOICE