REVIEWMSB

Conclusie?

Jan de Jeu | 05 september 2011 | Fotografie Jan de Jeu | MSB

Op dit punt aangeland zou ik eigenlijk moeten komen tot een afrondend slotwoord. Ware het niet dat ik dermate enthousiast geworden ben over dit MSB systeem, dat ik besluit om in te gaan op een uitnodiging van Frank Vermeylen. Bij de aflevering van de set vertelde hij dat hij mij, als onderdeel van de te testen set, op dat moment helaas geen Universal Media Transport ter beschikking kon stellen. Wel had hij, in overleg met dealer Multifoon in Rotterdam, geregeld dat ik, als ik dat zou willen, daar dit Universal Media Transport zou kunnen beluisteren. Op het moment dat hij het aanbood hield ik één en ander nog open door te zeggen dat ik me voorlopig eerst wilde richten op de test in mijn eigen luisterruimte. Nu ik weet waartoe deze MSB apparatuur in staat is wil ik echter graag gebruik maken van dat aanbod. Maar waar ga ik dan eigenlijk naar luisteren?

Universal Media Transport

Dit is een universele CD speler (SACD, DVD Audio, CD, Data files op DVD, Blu Ray, twee/multikanaal discs, dolby digital HD en DTS-HD muziek discs, alle film formats), netwerk muziek streamer, USB geheugen en HDD speler in één Platinum behuizing. Bij het ontwerpen heeft MSB de techniek van de Oppo BDP-93 als basis genomen, waarbij het audio gedeelte volledig opnieuw werd bewerkt. Er is gekozen voor een Oppo Blu Ray drive op grond van dezelfde argumenten die eerder genoemd zijn bij de Platinum Data CD IV.

Ook hier worden data opgeslagen in een geheugen module. Vandaar worden de digitale signalen op hoogwaardige wijze verwerkt. De speler heeft alle denkbare digitale aansluitingen met inbegrip van de speciale MSB netwerk aansluiting die het mogelijk maakt om ook een SACD signaal door een MSB DAC te laten verwerken tot 32 Bit, 384 kHz. De speler heeft een externe 12 Volt voeding nodig. Met de standaard desktop voeding is de prijs van de UMT 4650 euro. Met Power Base – die hij kan delen met de DAC IV – is hij er vanaf 6000 euro.

Multifoon

Bij deze in de Rotterdamse Alexandrium Woonmall gevestigde dealer wordt ik hartelijk ontvangen door Danny en Han. Danny wijst me de luisterruimte waar ik het zilverkleurige MSB Universal Media Transport en de MSB Signature Power Base aantref. Het Amerikaanse duo weet zich omringd door enkele illustere namen. De goed opgewarmde versterker, die een groot deel van het audiorack voor zich opeist, is het topmodel van het Duitse ASR. Deze versie van de Emitter II geïntegreerde versterker is verdeeld over vier behuizingen. Buiten de versterker zelf zijn er twee power supplies en een accuvoeding die uitsluitend het voorversterkergedeelte van de Emitter II bedient.

De luidsprekers zijn al even imposant; het topmodel van Tannoy, de Kingdom Royal. Normaliter begin ik een eerste luistersessie altijd met het optimaliseren van de plaatsing maar omdat deze mastodonten elk 120 kilo wegen vertrouw ik ditmaal liever op de vakkennis van de medewerkers van Multifoon . Een vluchtige blik achter het rack leert dat de bekabeling is samengesteld uit de toplijn van Audioquest. Danny voorziet me van een uitstekende kop koffie en trekt op mijn verzoek de deur achter zich dicht zodat ik ongestoord kan luisteren. In de daaropvolgende uren gaat die deur alleen nog open op de momenten dat Danny komt informeren of ik nog iets wil drinken.

Muziek

De eerste CD ligt in de lade en de stem van een zangeres vult de ruimte. Marianne Faithfull, in de zestiger jaren ontdekt door de Rolling Stones en voor velen voornamelijk verbonden met het Jagger/Richards nummer As Tears Go By. Nu zingt ze echter een song van Dolly Parton getiteld Down From Dover, afkomstig van haar album Easy Come, Easy Go uit 2008. Haar door het leven getekende stem wordt omlijst door een rijk pallet instrumentale klankkleuren waarin als rode draad het heerlijke geluid van een hammond b3 orgel te horen is. Ondanks de bittere ondertoon in haar stem klinkt Marianne vooral warm en koesterend. Iets wat de set perfect neerzet.

Hoe anders klinkt de stem van Esther Ofarim in Kinderspiel. Afkomstig van een soloalbum dat zij in 1972 voor EMI maakte. Enkele jaren nadat zij gescheiden was van haar eerste man Abi, waarmee zij jarenlang een succesvol duo vormde. Ik draai de door Paul Stubblebine in oktober 2003 opnieuw gemasterde opname, afkomstig van een 24 bit HDCD sampler van het label FIM. Los van elkaar en los van de speakers is links een kristalheldere stem van een onmiskenbaar jonge vrouw te horen terwijl rechts een akoestische gitaar weerklinkt. De verfijning, snelheid en lichtvoetigheid waarmee de weergave gepaard gaat staat lijnrecht tegenover de visuele indruk die de set mij geeft. Ongelooflijk dat dit uit die grote 160 liter kasten komt.

Tijd voor een stuk jazz met een hoofdletter J. Afkomstig van een Riverside opname uit 1958, opnieuw gemasterd voor een 24 karaat gouden CD van DCC Compact Classics door Steve Hoffman. Het album is Chet Baker In New York en ik draai Hotel 49 met de scheurende tenorsax van Johnny Griffin, de pianoklanken van Al Haig, de bas van Paul Chambers en niet te vergeten de drums van ‘Philly’ Joe Jones. Het spettert uit de luidsprekers, met name de lange drumsolo van Jones spoelt als een ware golf over me heen. En ik swing heerlijk mee. Een SACD verdwijnt in de MSB speler. Kracht, rust en autoriteit, maar tegelijkertijd ook spanning, verfijning, lucht, snelheid en dynamiek. Het mengt zich tot een prachtige uitvoering van de ‘Symphonie Fantastique van Hector Berlioz, waarvan ik Marche Au Supplice en Songe d’Une Nuit Du Sabbat draai. Het Rotterdam Philharmonic Orchestra onder leiding van Yannick Nézet-Séguin zet een groot beeld neer met alle kenmerken die ik ook in de concertzaal hoor. De set zelf is verdwenen, wat overblijft is muziek. Muziek van John Mayer, Yello, Weather Report, Rachmaninoff etc. Tot voor de laatste keer de deur naar de luisterruimte open en vervolgens ook weer dicht gaat.

MERK

EDITORS' CHOICE