REVIEWMSB

Eerste opstelling met luisterresultaten

Jan de Jeu | 05 september 2011 | Fotografie Jan de Jeu | MSB

Het drie verdiepingen tellende torentje krijgt in mijn audio rack een plaats direct boven de Unison Research P70 push pull buizenversterker. In eerste instantie gebruik ik alleen de DAC van de MSB set. Mijn Esoteric SA-10 SACD speler wordt met Apogee Wyde Eye digitaal single ended verbonden met de MSB DAC die op zijn beurt met een Sonore interlink single ended doorverbonden wordt met de P70. Siltech Classic luidsprekerkabels voeren het signaal tenslotte naar de Audiovector Si3 Avantgarde Arreté luidsprekers. Netkabels zijn van Essential Audio Tools. Bij mijn Esoteric kan ik slechts kiezen tussen een ‘narrow’ en een ‘wide’ instelling. Nu heb ik echter vijf verschillende filters tot mijn beschikking waardoor het geluid nog nauwkeuriger is te beïnvloeden, lees: optimaliseren. Waar ik nu wel tegenaan loop is het uitgebreide menu van deze DAC.

Het handigst is om hem in te stellen op de auto functie waarmee hij steeds automatisch kiest voor de bron waarmee je een signaal aanbiedt. Krijgt hij meerdere signalen tegelijk aangeboden dan kiest hij op basis van prioriteit waarbij analoog de laagste en de digitale MSB2 de hoogste prioriteit krijgt toebedeeld. Als vinyl liefhebber heb ik daar persoonlijk toch wel wat moeite mee maar wat kun je anders verwachten van een digitaal apparaat. Die auto functie werkt echter alleen voor het kiezen van de input. Bij andere zaken, zoals het instellen van het filter, is het in het begin zeker handig om de gebruiksaanwijzing bij de hand te hebben. Een alternatief is wat Frank mij aanraadde; reserveer voordat je met spelen begint wat tijd om vertrouwd te raken met het menu en het instellen ervan.

Wanneer dit allemaal achter de rug is en ik de eerste serieuze luisterindrukken afzet tegen wat ik gewend ben kan ik niet anders concluderen dan dat ik de voorkeur geef aan de MSB D/A omzetting boven die van de Esoteric zelf. Het is met name de verfijning die opvalt. Ik zeg expres verfijning en niet detaillering teneinde ieder vermoeden van scherpte op voorhand uit te sluiten. Even overweeg ik nog om de MSB DAC in combinatie met het MSB loopwerk op mijn set aan te sluiten maar wanneer ik me bedenk dat het MSB transport gebruik maakt van een buffer om de data in op te slaan is dat voldoende om daar van af te zien. Ik weet nu al dat de MSB combi de Esoteric zal overtreffen. Bovendien ben ik veel te benieuwd naar ‘the full monty’, oftewel het totale MSB systeem.

Voorbereiden en opstellen van de MSB / Synergistic Research set

Voordat ik kan gaan luisteren naar een MSB/Synergistic Research set moet ik eerst een probleem oplossen. Toegegeven, het is een luxe probleem, maar toch. Ik wordt namelijk geconfronteerd met het feit dat de importeur meerdere typen Synergistic Research Power Cords (in de Stealth Black uitvoering) bij mij achtergelaten heeft . Eerst zal er dus een voorselectie moeten worden gemaakt. Dat kan natuurlijk op basis van prijs waarbij de prijs van de bekabeling in verhouding moet staan tot die van de componenten van de set. Liever kies ik echter op grond van luisterindrukken. Van één type heb ik er twee gekregen; de Tesla SE T3 UHC (ultra high current), een power cord dat – zoals de term ‘ultra high current’ al doet vermoeden – uitstekend geschikt is om te worden gebruikt in combinatie met (eind)versterkers. Het is dus duidelijk dat deze twee exemplaren bedoeld zijn om te combineren met de mono eindversterkers. Prijs per stuk; 1250 euro voor een lengte van vijf voet. Ook over de te gebruiken interlinks tussen de Signature Platinum DAC IV en de beide Platinum Mono 202 Amplifiers bestaat geen onduidelijkheid.

Hiervoor heb ik de beschikking gekregen over de uit de Galileo toplijn van Synergistic Research afkomstige Galileo Element Silver met een 1 meter prijs van 7717,50 euro in XLR uitvoering. Het door mij benodigde 2 meter exemplaar heeft een meerprijs van 2480,62. De keus van de luidsprekerkabel is evenmin moeilijk. Ook hier 1 type; de Precision Reference uit de Tesla serie. Met een prijs van 3990 euro voor een set van 6 voet lengte. Tot zover zijn er geen keuzemomenten. Die komen pas wanneer ik een power cord uit moet zoeken om de Signature Power Base aan het stroomnet te koppelen. Ik heb daarbij vier opties. Allereerst het instap power cord van Synergistic Research, de Precision AC Basic, met een prijs van 315 euro voor een lengte van 6 voet. Dit is de enige kabel die niet uitgevoerd is in Stealth Black. In plaats daarvan heeft hij een gladde doorzichtige mantel. Dit power cord is tevens de enige die niet beschikt over active shielding. Deze actieve afscherming, in de vorm van een bijgeleverde 30 volt voeding, verlaagt de ruisvloer waardoor meer microdetails kunnen worden waargenomen en er sprake is van een toegenomen vloeiendheid en muzikaliteit.

Zelf heb ik enkele exemplaren uit een vroegere generatie van actieve Synergistic Research in huis en wat opvalt is dat er in de huidige generatie aan de kabel een externe active shielding module toegevoegd is met de naam ‘Enigma Bullit’. Met deze verwisselbare aluminium cilinders, opnieuw uitgerust met de bekende blauwe led, kan de klankbalans van de kabel worden beïnvloed. De zilverkleurige module benadrukt openheid en luchtigheid, de zwarte warmte en rijkheid terwijl de grijze een mengvorm is van de kenmerken van zilver en zwart. Iedere kabel kan dus op drie manieren worden ‘gestemd’, rekening houdend met de klank van de installatie, de ruimte waarin wordt gespeeld en niet te vergeten de smaak van de luisteraar.

Maar ik dwaal af want ik heb nog drie typen power cords over. Allereerst is dat de Tesla T2, dikker en soepeler dan de instapper met een prijs van 525 euro voor 5 voet. Dan de Tesla SE Precision AC die met een lengte van 5 voet 1875 euro moet kosten. En tot slot de Tesla SE Hologram D van 3400 euro (5 voet lengte), het enige power cord in de Tesla SE lijn met twee ‘Enigma Bullits’ waardoor er met deze kabel nog meer tuning mogelijkheden zijn. In het kader van deze test gaat het te ver om uitgebreid in te gaan op de opbouw van Synergistic Research kabels en de daarachter liggende filosofie. Zelf heb ik daarover eerder geschreven in meerdere Synergistic Research tests voor zowel Hifi.nl als voor Music Emotion magazine, maar ook op de site van de fabrikant is een grote hoeveelheid informatie te vinden en ik verwijs de lezer voor aanvullende informatie dan ook graag naar deze bronnen.

MERK





EDITORS' CHOICE