ARTIKEL

Ingangsectie

Gastauteur | 18 februari 2010 | Fotografie Gastauteur

De ingangssectie van de KX-R is een FETschakeling die rechtstreeks door het signaal van de bron aangestuurd wordt. Met de volumeregelaar worden weerstanden geschakeld, waarbij elke weerstand een specifieke versterkingfactor betekent. Door het veranderen van de weerstand in het netwerk wordt de uitgangsspanning van de versterkerschakeling dus direct gewijzigd. Dat betekent dat het volume geregeld wordt door de versterking aan te passen, in plaats van door een variabele verzwakking.

Een ander groot voordeel van de variabele gainstage is de hoge ingangsimpedantie. Bij veel andere ontwerpen wordt de impedantie bepaald door de gebruikte volumeregelaar. Als een andere volume-instelling gekozen wordt, verandert deze impedantie, waardoor er een frequentieafhankelijke interactie met de ingangscapaciteit van de inputstage ontstaat. In het ergste geval betekent dit dat de positie van de volumeregelaar invloed heeft op het frequentiegedrag van deze schakeling. Dit kan de weergave nadelig beïnvloeden. De met hoogohmige FETs uitgeruste variabele gainstage-schakeling van de KX-R maakt een hoge ingangsimpedantie mogelijk, waarbij dergelijke effecten niet optreden. Een hoge ingangsimpedantie betekent maximale geluidskwaliteit. Dat blijkt niet alleen uit ons onderzoek, maar ook uit tal van luistertests.

Ayre’s KX-R is de enige voorversterker die het uitgangniveau regelt met een variabele versterkingsfactor in plaats van met een variabele demping in combinatie met een vaste versterkingsfactor. De minimale ruisvloer en de hoge ingangsimpedantie garanderen samen een maximale resolutie, waarbij geen enkel detail gemaskeerd wordt. De grote rust van de versterker zorgt bovendien voor een sterke emotionele betrokkenheid.


EDITORS' CHOICE