ARTIKEL

Inputselectie


Gastauteur | 18 februari 2010 | Fotografie Gastauteur

De inputselectieschakeling heeft als taak om de gekozen bron met de uitgang van de voorversterker te verbinden. Dit lijkt heel eenvoudig, maar er zijn in dit traject verschillende obstakels die de weergavekwaliteit negatief kunnen beïnvloeden. Zo kunnen er signaalverliezen en kanaalverschillen optreden, en er kan sprake zijn van slijtage, overspraak en een hoorbaar verhoogde ruisvloer. Achter de inputselectieschakelaar van de KX-R schuilt dan ook meer dan u misschien zou verwachten.

Ayre Acoustics KX-R

Zo is de draaiknop op het front van de KXR niet de fysieke schakelaar van de inputselectie, maar een rotary encoder die door optische aftasting kijkt wat de positie van de schakelaar is. De encoder wekt een elektrisch signaal op dat aan een microprocessor aangeboden wordt. Deze processor vertaalt de gekozen positie vervolgens in een stuursignaal dat een motorgestuurde Shallco schakelaar bedient. Zo wordt een draaibeweging van de inputselectieknop op het front of een inputselectiecommando vanaf de afstandbediening omgezet in een fysieke actie van de eigenlijke inputselectieschakelaar.

Voor een optimale weergavekwaliteit moet de positie van een inputselectieschakelaar zo gekozen worden dat de signaalweg zo kort mogelijk is. Wij plaatsen hem daarom direct op het board waar alle audiosignalen binnenkomen. Om de motor die de Shallco schakelaar bestuurt op afstand van het signaal te houden, is hij voorzien van een lange, door een snaar aangedreven as die elke stap nauwkeurig overbrengt. Deze complexe schakeltechniek betekent in de praktijk dat het schakelen heel nauwkeurig en zonder enige vorm van signaalverlies verloopt, en dat het gebruiksgemak optimaal is. Om oxidatie, vuilaanslag en slijtage tegen te gaan, is de genoemde Shallco schakelaar uitgerust met zelfreinigende zilver-op-zilvercontacten.

Net als bij de K-5Xe verbindt de schakelfunctie uitsluitend de gekozen bron met de voorversterker. Van alle andere bronnen worden zowel de signaal- als de massaverbinding losgekoppeld. Door deze galvanische scheiding kunnen de niet-geselecteerde bronnen het signaal onmogelijk vervuilen. Een van de belangrijkste taken van een voorversterker – het schakelen tussen meerdere bronnen en het doorkoppelen van het gekozen signaal naar een uitgang – wordt hiermee optimaal en vrij van verlies gerealiseerd.

EDITORS' CHOICE

 • Op vakantie bij de dealer
  Primeur: Bowers & Wilkins 700 Signature
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »
 • Review
  NAD M33: grensverleggend
  Review
  lees meer »
 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »