ARTIKEL

Gebalanceerde opbouw

Gastauteur | 18 februari 2010 | Fotografie Gastauteur

Ayre Acoustics KX-RNet als alle andere Ayre Acoustics producten is ook de KX-R volledig gebalanceerd (symmetrisch) opgebouwd. We zijn ervan overtuigd dat dit voor de beste prestaties zorgt, zeker als het om de lage signaalniveaus in een voorversterker gaat. De gebalanceerde opbouw geeft daar meer rust door een verbeterde onderdrukking van ruis en andere vervuiling. Omdat imperfecties in de voeding effectief onderdrukt worden, ontstaat bovendien een stabiel en uiterst gedefinieerd klankbeeld.

Niet alleen de signaalverwerking geschiedt symmetrisch; voor een maximale kanaalscheiding is ook de fysieke opbouw van de KX-R geheel gespiegeld. Zo kunnen de verschillende circuits elkaar niet beïnvloeden.

Elk segment van de voorversterker beschikt over een eigen compartiment in de behuizing, die net als bij de MX-R uit een blok massief aluminium wordt gefreesd. De afmetingen van deze compartimenten zijn exact bemeten op de erin ondergebrachte schakelingen. Dat betekent dat de ruimtes steeds zo klein mogelijk zijn, waarmee de KX-R een optimale stijfheid behoudt. Zo worden mechanische trillingen geminimaliseerd. Een ander groot voordeel van deze opbouw is dat externe elektromagnetische (EM) velden zo effectief geblokkeerd worden. Door deze EM-vervuiling buiten het bereik van het signaal te houden, neemt de signaal-ruisafstand verder toe. De scheiding van de afzonderlijke compartimenten zorgt daarnaast voor een maximale reductie van klankbeïnvloedende stralingen vanuit de transformator, het display en de ic’s van de besturingslogica.

Ayre Acoustics KX-R

Kiezen voor een gebalanceerde opbouw betekent dat de elektrische schakeling dubbel uitgevoerd moet worden. Er worden per kanaal dus twee signalen behandeld, wat logistiek gezien een lastige opgave is. We hebben lang gezocht naar de perfecte lay-out van de inputselectie en de volumeregeling, om uiteindelijk te kiezen voor een combinatie van de besturingslogica van de K-5Xe en een van de K-1Xe afgeleide mechanische opbouw. Zo brachten we het beste van twee werelden in de KX-R samen. Ondergebracht op drie separate printen heeft elk deel van de audiomodule een specifieke taak; de inputselectie, de variabele gain stage en de volumeregelaar.

 


EDITORS' CHOICE