ARTIKEL

Heel veel aandacht

René van Es | 09 maart 2006

Arcam, nu in een eigen stand, zetten een prima demo neer. Stereo, stereo van DVD en multi channel van DVD. Volledig op PMC luidsprekers. Met 7 kanalen. Een stukje uit een live registratie van Seal liet elke bezoeker, omgeacht zijn plaats in de ruimte, meemaken hoeveel meer een goed surround systeem presteert ten opzichte van stereo bij dit soort opnames.

Bristol Sound & VisionJe kunt geen tegenstander blijven van multi channel op valse gronden. Iedereen zal moeten erkennen dat je van een plat plaatje terecht komt in de zaal en het concert begint te beleven. Zonder dat (mits je genoeg geld uitgeeft) ook maar iets inlevert van de stereo kwaliteit. De heldere uitleg van de Arcam medewerkers over hoe het systeem werkte en in elkaar zat verdient een pluim.

Bristol Sound & VisionSonos liet zien hoe je met kleine units en een universele afstandbediening het hele huis voorziet van muziek. Ik kende het systeem niet van dichtbij. Nu onderken ik de potentie die het heeft. Niet direct bij de ware audiofiel, wel bij een grote groep muziekliefhebbers die gemak paren aan multiroom. Een heel slimme, betaalbare, vooral schaalbare oplossing.

Hé, iets aparts, Quadrasphere laat horen wat een verschil een glasplaat maakt als ondergrond ten opzichte van een acryl plaat. Daartoe heeft men twee meubels gemaakt. Eerst een stukje CD via een Accuphase CD speler op het acryl plateau.

Bristol Sound & Vision

Dan pakt men de speler op en zet hem op glas. Verder verandert er niets. Op glas klinkt het plotseling doods, gecomprimeerd, schel en zelfs vals. Terug naar acryl en daar is openheid, breedte, vrijheid en rust. Een zelfde demo met een netsnoer. Slechts één snoer wordt vervangen door een standaard draadje. Dat standaard draadje verpest het geheel. Net zo als de glasplaat van daarnet, hoewel in iets mindere mate. Vele critici zullen mij wel weer niet geloven, want ze hebben de verschillen nooit in zo’n directe demo gehoord. Een “oor”opener bij Quadrasphere.

Bristol Sound & VisionThe Funk Firm bracht zijn matten en zijn Rega plateau vervangers mee naar de beurs. En een tweetal platenspeler uit eigen fabriek. Wie The Funk Firm niets zegt, heeft mogelijk wel gehoord van Pink Triangle. Welnu, The Funk Firm is eigendom van de belangrijkste man ooit achter Pink Triangle. De matten vonden gretig aftrek. De plateaus waren al snel uitverkocht. Naast deze materialen levert Funk ook een upgrade voor uw Linn die u zal verbazen. Dat men demonstreerde op twee heel oude Spendors laat weer eens zien hoe anders de Engelsen kunnen zijn. Het klonk trouwens prima, dat zeker.

Bristol Sound & VisionBeter dan wat Linn neerzette. Een demo die gegeven werd door een dame die zo zachtjes en onduidelijk sprak dat niemand in het publiek, behalve degenen heel dicht bij haar, begreep waar het om draaide. Jammer want er staat veel moois van Linn zoals de sexy Komponent set en de nieuwe Classik Movie. Volgende keer een microfoon gebruiken dan maar. Of een tweede ruimte huren en niet alles te gelijk willen doen op één vloer.

Haast dezelfde fout maakt Wilson Benesch. Een forse ruimte met drie sets. Of men maar wilde meeverhuizen van set naar set. Terwijl achter je mensen praten, rondlopen, rumoerig zijn etc. Toen men bovendien de CD speler niet meer aan de praat kreeg, uit pure onwetendheid hoe het ding werkte, ben ik afgehaakt. Jammer van de kans, Wilson Benesch is erg hoogwaardig. Dan maar naar de dealer toe. “The future is carbon”, claimt Wilson Benesch, ik geloof ze best maar dan moet je dat zo niet overdragen.

Bristol Sound & Vision

Pioneer, NAD en Denon kregen van de bezoekers heel veel aandacht. Pioneer zelfs zoveel dat het onmogelijk was met alle folders, camera, notitieblok en tas de stand in te gaan. Waar iedereen naar keek? Ik weet het echt niet.

Bristol Sound & Vision Bristol Sound & Vision Bristol Sound & Vision

Denon deed goede zaken met een paar aanbiedingen. Op de Sound & Vision show in Bristol wordt namelijk verkocht aan de consument via meerdere verkooppunten. Dat waren niet de topmodellen als de A1XCA DVD speler met 1080 progressive scaling maar de middle of the road modellen. De NAD stand was statisch. Jammer ik had graag de Master serie gehoord. De complete set stond er wel. AV surround processor, zeven kanaal eindversterker, geïntegreerde versterker en de universele speler.

Bristol Sound & Vision Bristol Sound & Vision

Cyrus mocht zich verheugen in bezoekers die de kleine slimme kastjes graag van dichtbij zagen. Ze bogen zich alle kanten op om te zien uit hoeveel kastjes je een set kon samenstellen. Het waren er heel wat. Waaronder het CD XT transport met een DAC XP voor 3000 pond samen. Om de rug te strekken en enige rust te krijgen liep men daarna naar Dynaudio waar bescheiden de Focus 140 “Take five” van Brubeck speelde. Zonder enige opdringerigheid. Gewoon lekker.

Bristol Sound & Vision Bristol Sound & Vision

Buiten voor het hotel stond een Volkswagen Passat geparkeerd waar de Nederlandse directeur van Dynaudio demonstreerde waarom Volkwagen voor Dynaudio heeft gekozen om het akoestisch interieur te verzorgen. Heel wat mensen stapten in en uit. Het uitstappen ging vaak samen met een verbaasd gezicht. Als we als consument doorgaan met het kopen van flutsetjes, dan geniet u straks meer van muziek in uw auto dan thuis zullen we maar denken.


EDITORS' CHOICE