ARTIKEL

See you next year

René van Es | 09 maart 2006

Meridian, sinds een poosje gelieerd aan Faroudja, showde beeld en geluid. Een demo startte met Diana Krall (zucht) in stereo op de nieuwe G06 24-bit compact disc speler. Al kunnen de interne dac’s met gemak 192 kHz aan, ook Meridian kiest op basis van het geluid voor de standaard 44.1 kHz sample rate.

Bristol Sound & Vision Bristol Sound & Vision

Een tendens die ik ineens meer zie in high end. Op de digitale luidsprekers systemen van Meridian klonk het geweldig. Daarna Dire Straits in 5.1. Top Gun op High Definition TV beelden en tenslotte een oude muziek DVD. Het was allemaal genieten in de Meridian ruimte. Andere nieuwtjes waren de G61 surround processor, de G91A all-in-one DVD systemen en de M3100 actieve analoge luidsprekers die men showde en liet horen. Vergis u niet, naast Naim is Meridian een heel belangrijke speler op de audio markt. Bovendien is Meridian vrijwel uniek in zijn kennis van digitale technieken en mogelijkheden voor muziekweergave op high end niveau.

Bristol Sound & VisionKabelmakers staan er genoeg. Waaronder Chord Company waar de immer vriendelijke Nigel Finn graag zijn nieuwe netsnoeren laat zien. Vooral aan de afscherming is heel veel aandacht besteed. De kabels zouden nog beter kunnen, maar de CE normen verbieden dat. Zo mag de euro stekker aan de apparaat kant wel gesoldeerd worden, aan de zijde van de wandcontactdoos niet.

Hoe graag Nigel dat ook zou willen. Voor ons land zet importeur Joenit zware stekkers aan de snoeren. Nieuw is ook de Indigo RCA interconnect. Zilver beklede binnenaders die het signaal transporteren in een gebalanceerde opstelling. Teflon isolatie en een impedantie die over de gehele lengte van de kabel gelijk is. Zelfs de RCA pluggen zijn grotendeels nieuw ontwikkeld voor dit niveau kabel.

Bristol Sound & Vision

Oehlbach brengt een HDMI switcher op de markt. 2 naar 1 of 4 naar 1. Met autosensing. Ideaal als u meerdere bronnen met HDMI heeft en uw plasma of LCD bezit slechts Ă©Ă©n ingang. Niet goedkoop, de 2 naar 1 kost in de UK 399 pond. Verder aanwezig is onder meer QED en Ixos. De belangstelling voor kabels leek mij minder dan voorgaand jaar. Het verkopen en samenstellen van kabels leek niet meer aan de orde. Iets dat ook te zien was bij audiomeubels en stands van Spectral, Audiodesign en Atacama.

Bristol Sound & Vision

Isotek brengt met de Centauri en de Aquarii twee spanningsregelaars op de markt die de netvoeding constant houden op 230 volt. Niet via ingewikkelde filters maar via een uitgekiende techniek die speciaal met audio toepassing in gedachte is gebouwd. Beschermt bovendien tegen overspanning, bouwt een 3 minuten vertraging is als er een stroomuitval is geweest en meer van die soort nuttigheden. Bij Isotek kon niemand uitleggen hoe het echt werkte, dus die gegevens blijf ik u schuldig.

Bristol Sound & Vision Bristol Sound & Vision

Uit Oost Europa komt Heed met interessante producten. Zo is er een losse voeding voor het stabiliseren en verbeteren van de spanning voor 4-polige motoren van platenspelers. Werkt met NAD, Rega, Nottingham, Linn en vele andere spelers. Daarnaast zijn er phono versterkers, luidsprekers en losse versterkers. Heel netjes gebouwd, ze doen erg denken aan de Cyrus One van destijds, en zeer betaalbaar. De luidsprekers stralen af naar boven, iets dat mij minder bekoorde. Het schijnt dat Hansted de Heed elektronica gaat voeren in Nederland. Het kan wel eens een aanwinst zijn. Zeker als de prijzen op het UK peil blijven.

Bristol Sound & Vision

Een paar algemene tendensen tot slot. Plasma’s en LCD’s worden steeds groter en steeds beter. Sharp liet een 62” LCD zien om van te watertanden. Fujitsu een nog iets grotere plasma. De ontwikkeling op beeld gebied gaat steeds sneller lijkt het. HD televisie dringt maar langzaam door. Sky bezette een stand om met een charme offensief kijkers warm te maken. Het leek niet echt veel aftrek te hebben. Langspeelplaten zijn volop te koop. Vivante en Diverse Vinyl boden ze aan. CD’s te koop bij Naim en Linn. Platte speakers aan de muur zijn hot. Net als het brengen van USB interfaces op apparatuur zoals Teac doet. Of een iPod aansluiting. De industrie helpt ons zo om kwaliteit van MP3 als normaal te gaan beschouwen en graaft het eigen graf. Zelfbouw lijkt uit in Engeland. World Audio Design heeft de deuren gesloten al komt men terug als World Design. De buizenkits bestaan (voorlopig) niet meer, wel heeft WD een zelfbouw luidspreker gebaseerd op een oude Dynaco techniek van aperiodische demping. Omdat veel mensen van Hifi World en World Design in de luisterruimte aanwezig waren leek het erg vol met bezoekers, maar was het dat ook? Gaaf om te zien dat en Garrard 401 de analoge basis vormde.

Bristol Sound & Vision

Bladen als Hifi Choice, Hifi World, What Hifi en Hifi+ vochten om nieuwe abonnees. Afwezig was Hifi News al liepen de redacteuren wel rond. Diverse acties en kortingen lokten naar lezers. Het aardigste was de actie van Hifi Choice die bij het direct intekenen op een jaar abonnement een Crystal Cable Piccolo interconnect aanbood. Slechts 50 cm lang, maar ik kon het niet laten om snel te beslissen. Je moet Nederland toch een beetje hoog houden op een puur Engelse show.

Na twee dagen was ik rond. Moe en versleten zocht ik mijn hotel op waar ik een forse blaar kon verzorgen. Toch heb ik ook nog iets van Bristol zelf kunnen zien. Door na de show het nabij gelegen centrum op te zoeken. Wie zelf de show wil bezoeken moet er rekening mee houden dat hij erg gericht is op de Engelse consument. Geen super high end zaken, wel introducties, een vriendelijke sfeer, veel aanwezige fabrikanten en natuurlijk heel veel pinten bier die bij heel veel bezoekers vlot naar binnen gingen. “See you next year in Bristol mate?”.


EDITORS' CHOICE