ARTIKEL

Verbazingwekkend

René van Es | 09 maart 2006

Het blijft een verbazingwekkend product. De Eclipse luidsprekertechniek die via Fujitsu tot ons komt. De serie “eieren” op stands breidt zich uit, zelfs naar een iPod opstelling van versterker en luidsprekers.

Bristol Sound & Vision Bristol Sound & Vision

Persoonlijk zoek ik het liever in de grote types. Het is ongelofelijk waartoe Eclipse in staat is. Niet voor niets gaan veel studio’s over op monitoring via Eclipse.

Bristol Sound & VisionFlying Mole legde zijn ziel bloot door de digitale versterkers open te tonen. Hoe klein kan het tegenwoordig allemaal gemaakt worden. 100 Watt uit een mini print. Met gebruikmaking van een op 400 kHz schakelende voeding en een 1,2 MHz PWM versterker. Nu ben ik van het geluid van Flying Mole niet zo gecharmeerd, het geeft wel de weg aan waartoe de industrie in staat is. Verwacht dit soort technieken vooral in home cinema en multi room opstellingen.

Focal laat de naam JMlab steeds verder los. In Bristol was Focal zo’n beetje de enige die een huiskamer situatie trachtte te evenaren. In de ene huiskamer speelde de Electra 1007 naast de open haard, in de andere kamer een complete Profile 900 configuratie. Bestaande uit 918, CC908, SW908 en SR908. Een waardige opvolger van de oude Electra serie die is namelijk sterk opgewaardeerd naar de Be tweeters status.

Bristol Sound & Vision Bristol Sound & Vision

Op de zitbank genoot ik van een muziek DVD en vluchtte snel toen men formule 1 wagens door de kamer liet racen. Dan liever de dCS speler die muziek maakte aan de 1007 in de andere kamer. Focal verklapte dat ons nog een aantal verrassingen te wachten staan dit jaar. Met de introducties wacht men tot de High End show in Munchen. Cobalt is verleden tijd, dat maakte men wel duidelijk. Op mijn vraag welke center het beste combineert met een Electra 927 Be kwam als antwoord: “Geen, als je aan surround begint neem dan speakers uit één lijn en ga niet combineren met andere lijnen. Is surround belangrijk doe dan of een upgrade naar de Electra 1000 serie of een downgrade naar de Profile lijn. Focal doet er alles aan om luidsprekers uit één lijn een gelijke klank en een gelijk fase gedrag te geven. Hetgeen essentieel is voor goede surround weergave”. Ik kon het ermee doen. Focal is als één van de weinigen ervan overtuigd dat we allemaal aan de surround gaan binnen een jaar of vijf. Ik heb zelf zo mijn twijfels daarover.

Bristol Sound & VisionAcoustic Energy heeft een stunt bedacht die ze geen windeieren legt. Na 20 jaar hebben ze de AE1 opnieuw uitgebracht, geheel in overeenstemming met het oermodel. Ze hadden hem nooit uit productie moeten nemen wat mij betreft. Zet er een sub bij, de kleintjes haken af onder de 80 Hz, en je hebt een geweldig geluid.

Zelfs zonder sub hoor je het grote beeld, de transparantie en de kracht uit de mini’s. Aanrader om ze opnieuw in uw shortlist op te nemen. Elders liet AE zien dat men graag werkt met monitors en er veel ontwikkeling instopt. Toch hè, dat oermodel, het heeft iets heel speciaals.

    Bristol Sound & Vision       Bristol Sound & Vision

Jamo heeft een systeem ontwikkeld op basis van een open baffle. Met twee enorme woofers om het gebrek aan laag, dat een open systeem nu eenmaal heeft, te compenseren. 10.000 euro het paar mag het kosten. Het geluid was erg losjes maar mij veel te schel in het hoog. Zoals Duitse luidsprekers vroeger klonken. Ik zie er wel mogelijkheden voor maar dan anders opgesteld en met andere elektronica ervoor. Potentie heeft het R909 systeem wel. Nu de rest nog.


EDITORS' CHOICE