ARTIKEL

Onbekenden

René van Es | 09 maart 2006

Meer onbekenden, Pinsh claimt de beste ter wereld te zijn op het gebied van ribbon speakers voor de weergave van hoge tonen. Wederom een kleine monitor stond zijn uiterste best te doen het bijzondere, doch zachte hoog, te paren aan 5” woofers. Als elektronica gebruikte men Icon buizenversterkers. Een kleine Engelse fabrikant die een goede reputatie heeft opgebouwd. Betaalbaar en degelijk. Eén van de weinige trouwens die serieus met buizen demonstreerde. Pinsh gaat op de markt komen met omnidirectionele supertweeters die als add-on bij conus luidsprekers gebruikt kunnen worden. Herleven oude tijden zoals we die kennen van Decca hoorns?

Bristol Sound & Vision

Nbrien zie ik niet voor de eerste keer en zou best naar Nederland mogen komen. Hun DX-5T vloerstaander heeft keramische woofers en een zijde dome tweeter. Zowel de vloerstaanders als de DX-5 monitor gaven een opvallend goed geluid, gekoppeld aan dynamiek. Het speelde op Musical Fidelity CD5 en A5 versterker. Verzoeknummers waren meer dan welkom en de vriendelijke eigenaar zorgde dat je langer bleef zitten dan bij veel andere demo’s. De kasten doen wat lomp aan en volgen niet de laatste modelijn. Iets dat Nbrien kennelijk de kans geeft veel aandacht aan de geluidskwaliteit te schenken.

Bristol Sound & Vision

Bij Neat was de zojuist door Rene Smit geteste Motive range te horen. Spelend op Naim apparatuur was de vorm van de speakers niet alleen erg huiskamer vriendelijk maar ook het geluid. De Motive Two kost in de UK 850 pond per paar. Strak geluid voor een acceptabele prijs. U kunt kleiner naar de One monitor of groter naar de Three.

De stand van Pure was uiteraard geheel gericht op DAB ontvangst. Wat bij ons niet echt door wil zetten. Pure Evoke radio’s worden met de dag flexibeler. Je kunt ze portable gebruiken via zogenaamde powerpacks, ze zijn leverbaar als wekkerradio, met afstandbediening, met USB poort en met een iPod aansluiting. De Evoke-3 neemt voor u uitzendingen op op een SD memory kaart. Hoe ver wilt u gaan met uw portable?

Bristol Sound & Vision

Ter plekke besloot ik mijn huidige wekkerradio om te gaan ruilen voor een Pure Chronos (binnenkort leverbaar in NL). Wat een schatje en wat heerlijk nooit meer met een mini afstemschaal naar zenders te hoeven zoeken waarmee ik mij in de ochtend laat wekken. Jammer dat er voor de losse tuners in Nederland nog niet zoveel te doen is. Al zou u met de DRX-702ES alvast kunnen snuffelen aan DAB en voor de kabel de ingebouwde FM/AM afstemming kunnen gebruiken.

Velodyne staat garant voor innovatieve subwoofers. Een dropje is de overal plaatsbare SPL-1000R met afstandbediening. Toen ik jaren geleden smeekte om een AB op een sub werd ik voor gek verklaard, tegenwoordig werken alle respectabele fabrikanten ermee. Het scheelt heel wat lopen om de juiste afstelling te bereiken. Indrukwekkend is de 1250 Watt DD12 sub van Velodyne. Een beest om te zien en om te “voelen”. Velodyne liet horen dat subwoofers serieus genomen moeten worden om het fundament te vormen voor muziek. Niet alleen bij mini monitors maar ook bij vloerstaanders.

Bristol Sound & Vision Een beetje tegen viel het geluid bij Anthony Gallo. De Reference AV met center set, die speelde op Arcam apparatuur, gaf zo vreselijk veel hoog dat het ronduit lelijk ging klinken.
Zeker op het niveau dat men uit de Arcam perste. Je moet ervan houden denk ik. Het ging mij te ver.

Nee dan Vivid. Ah, wat een mooie luidsprekers maakt men daar. Het uiterlijk doet denken aan “close encounters of the third kind”. Een uiterlijk dat niet is verzonnen om de vorm maar puur uit functionaliteit. Wat Vivid bereikt is dat de conussen niet of pas heel laat opbreken. Zodat een zuivere lineariteit bewaard blijft.

Bristol Sound & Vision

Naast de grote en kleine vloerstaanders is en een klein type bijgekomen dat aan de wand kan hangen, op een boekenplank kan staan of op liggend kan worden gebruikt. Het stereo beeld dat de V1 geeft is kamerbreed. Een sierraad in een modern interieur en uitermate hoogwaardig. Ze mogen ze zo bij mij thuis neerzetten. De V1.5 is dezelfde luidspreker maar dan op een geïntegreerde stand. De kast is van carbon fiber gevuld met polymeer. De conusmaterialen zijn zonder uitzondering metaal.

Klik hier voor een vergrote afbeeldingHet kost mij weinig moeite het geluid van Tannoy uit te roepen tot het beste op de show. Binnen het betaalbare segment. Tannoy presenteerde de kleine Autograph mini die een afgeleide is, misschien beter om te zeggen een miniatuur versie, van de GRF Autograph. Een 4” Dual Concentric driver zit in een zorgvuldig verkleinde behuizing. Voor wie geen grote Tannoy kwijt kan maar wel is gecharmeerd van het geluid. Leuk en mooi tot dat men overstapte op de nieuwe Glenair die aanmerkelijk groter is en toch een kleine telg vormt in de Prestige serie.

Dat was genieten. De echte Tannoy sound waar men in het Verre Oosten naar snakt. Ruimte, dynamiek, gemak, zuiverheid, detail. De Glenair vult het moeiteloos in. Ik wil ze thuis horen. Liever niet even, maar weken en weken. Met hun 15” Dual Concentric driver moet het een hemel op aarde zijn aan een buizenversterker als die van mij. De afwerking staat op hoog niveau. Het is vooral het gemak waarmee de Glenair speelt wat zo’n indruk op mij maakt. Groots geluid en op één of andere manier vrijwel onnavolgbaar.

Bristol Sound & Vision

Twee opvallende zaken bij de Britse Primare importeur. Ten eerste de Primare CDI-10. Een combinatie van CD speler, DAB en FM tuner en stereo versterker. Denk aan de Arcam Solo. In het bekende Primare uiterlijk met een titanium front is het een hebbeding eerste klas. Intern digitale versterker die 75 Watt per kanaal leveren. Toepassing? Thuis in de woonkamer, in de slaapkamer, op de boot, in de caravan, kortom overal waar u kwaliteit wilt paren aan gemak en een beperkte omvang. Tweede is een Pixel Magic Media Box die een computer of een externe harddisk koppelt aan uw audioketen. Via USB aansluiting of netwerk. Ook een interne HDD is leverbaar. Voor video toepassing is een interne scaler voorzien. Superhandig en goed te integreren. Uitbreidbaar voor speciale plasma toepassing, extra lage jitter waardes, TV tuner etc. In de gaten houden dat Pixel Magic. Ligt kwijlend verliet ik de Primare stand. Het zijn indrukwekkende producten. Jammer dat er niets spelend te beluisteren viel.


EDITORS' CHOICE