NIEUWSDynaudio

Dynaudio Xeo op CES 2012

Redactie HiFi.nl | 11 januari 2012 | Dynaudio

Groot nieuws, dat is wat de Nederlandse importeur ons beloofde toen we vroegen naar de plannen van Dynaudio voor de CES 2012. Ondertussen heb je kunnen lezen dat het grote nieuws een serie draadloze luidsprekers met de naam Xeo betreft. Nog maar net geïntroduceerd, maar nu al geprezen. De Xeo keert namelijk naar huis met één van de Stars of CES 2012 Awards van onze Engelse hifi collega`s van What Hi-fi? Sound and Vision.

Nu is een draadloze luidspreker niet iets waar we meteen warm voor lopen. Eerdere pogingen klonken op zich wel aardig maar hadden de nodige problemen met het behouden van een ongestoorde verbinding.

Dynaudio heeft twee draadloze modellen: de Xeo 3 en de Xeo 5. Beide gebaseerd op de populaire Excite serie. Voor de overdracht van het signaal vertrouwt Dynaudio op een 2,4 GHz wifi-netwerk dat door de Dynaudio zender wordt opgebouwd. Op de ‘transmitter’ kunnen meerdere bronnen aangesloten worden - 1 x TosLink, 1 x mini USB en een analoge aansluiting - en er kunnen maximaal drie paar luidsprekers op aangesloten worden.

Via de meegeleverde afstandsbediening kun je in iedere ruimte tussen de verschillende bronnen schakelen. De drie luidsprekerparen hoeven zelfs niet naar dezelfde bron te luisteren. Het bereik is afhankelijk van omgevingsfactoren - houten of betonnen vloeren, aantal muren - maximaal zo’n 50 meter. Voldoende om met een basissysteem het hele huis van muziek te kunnen voorzien. Het systeem is bovendien gebruiksvriendelijk: je plugt een digitale bron in de transmitter, zet de luidspreker aan - hij heeft een netsnoer en een aan/uit-schakelaar - en je kunt muziek luisteren. Geen gedoe met netwerkinstellingen, IP adressen of andere lastige zaken. Plug... and Play.

Het belangrijkste is echter dat het wisselfilter volledig digitaal en actief is, en daardoor optimaal afgestemd kan worden op de gebruikte units. Dat is een groot voordeel ten opzichte van het traditionele passieve wisselfilter. Tweede voordeel is de actieve aansturing van de units. Daarvoor heeft de woofer een eigen 50 watt klasse-D versterker en mag ook de tweeter zich verheugen op eenzelfde versterker. In theorie kun je op deze manier de units optimaal aansturen.

En dat is duidelijk te horen. Het door de Xeo 3 en 5 geproduceerde geluid is lichtvoetig en snel, maar wat het meest opvalt is de ongelooflijk goede timing. Je mag de Xeo luidsprekers echt niet beschouwen als actief gemaakte Excite’s, ze gaan klankmatig veel verder. Het is lastig om onder show-omstandigheden een goede inschatting te maken, maar wat we hoorden is veel beter dan we gewend zijn van de absoluut niet slecht presterende Excite’s.

Dat vonden de Engelse collega`s van What Hi-Fi? Sound and Vision blijkbaar ook, want zij bekroonden de Xeo met een Stars of CES 2012 Award: "For some, the idea of high-performance wireless speakers seems like the holy grail. So our next Star of CES could only be the Xeo wireless active speakers from Dynaudio." Dat noemen we nog eens een introductie met een gouden randje!

MERK

EDITORS' CHOICE