REVIEWSony

Conclusie

Met de STR-DA5800ES heeft Sony een erg indrukwekkende AV-receiver in huis. Meer nog, het is een machine die je zelfs baanbrekend zou kunnen noemen.

In de eerste plaats is het een AV-receiver die de basics erg goed voor elkaar heeft: de versterking maakt een krachtige en vooral gesofisticeerde indruk, de processing staat op een hoog niveau, de GUI is handig en alles werkt lekker vlot. Aan het eind van de rit zorgt dat dan ook voor een bijzonder aangename gebruikservaring - ook voor minder technisch aangelegde liefhebbers - en al helemaal wanneer de ES Remote-app wordt ingezet voor de bediening.

Maar ook wanneer je meer verwacht - en dat mag natuurlijk wel voor zo'n 2.500 euro - blijft deze Sony makkelijk overeind, De processingmogelijkheden laten misschien niet evenveel finetuning toe dan bij sommige concurrerende machines in dit segment, maar in de praktijk doen ze hun werk meer dan goed, met een erg overtuigende surroundbubbel als resultaat. Vooral de integratie tussen de verschillende speakers in onze surroundset scoort daarbij erg goed, terwijl de geavanceerde extra mogelijkheden zoals speaker matching het ook weer een stuk makkelijker maken om je set-up homogeen te doen klinken.

Wat we wel spijtig vinden, is dat de Europese STR-DA5800ES niet over dezelfde domoticamogelijkheden beschikt als het model dat in de VS wordt aangeboden. Die zouden deze machine nog verder onderscheiden van de andere receivers in dit segment, waardoor ze een uniek verkoopsargument zouden kunnen zijn.

Dat neemt niet weg dat we deze Sony een duidelijke aanrader vinden voor wie hoogstaande prestaties graag gecombineerd ziet met gebruiksgemak en onderscheidende extra's. Hij is het ES-label beslist waard.


EDITORS' CHOICE