REVIEWSony

Review Sony WH-1000XM6: Wordt de allerbeste NC-koptelefoon beter?

Jamie Biesemans | 22 mei 2025 | Sony | Importeur: Sony Nederland

SAMENVATTING

De WH-1000XM6 is in zijn klasse een meesterwerk.

PLUSPUNTEN

  • Heel comfortabel en licht, kun je uren dragen
  • Uitmuntende noise-cancelling
  • Spraakkwaliteit
  • Zeer veel functies
  • Laidback klank past bij podcasts, meeste muziek
  • Goede autonomie
  • LDAC

MINPUNTEN

  • Geen USB-audiomodus
  • aptX Lossless ontbreekt
  • Sterkste concurrent is de WH-1000XM5

Met de WH-1000XM6 rolt Sony zonder gêne met de spierballen. Een ongelooflijke 12 microfoons, een supersnelle chip, een nieuwe driver en input van bekende mastering-engineers moeten de kroon van beste NC-koptelefoon veiligstellen. Lukt dat?

Sony WH-1000XM6

Voor een deel van de lezers is een noise-cancelling hoofdtelefoon zoals de WH-1000XM6 wellicht des duivels. Even los van de ontwikkelingen rond aptX Lossless – waar Sony sowieso niet aan meedoet – biedt een Bluetooth-hoofdtelefoon in de basis nu eenmaal altijd een lossy geluidservaring. Komt daarbij dat ruisonderdrukking door de onderliggende processing de naam heeft om een impact te hebben op geluidskwaliteit.

Nu is er niets mis met die puristische houding, maar als je natuurlijk onderweg toch naar muziek wil luisteren is zo’n NC-koptelefoon eigenlijk best handig. De nadelen die ruisonderdrukking potentieel heeft worden bovendien gecompenseerd door enkele voordelen. Zoals dat je muziek (of andere audio) aan een gezonder geluidsniveau kunt beluisteren, aangezien je niet probeert omgevingsgeluid te overstemmen.


Een aantal betere noise-cancelling hoofdtelefoons heeeft trouwens aangetoond dat je best wel wat mag verwachten qua geluidskwaliteit. De recente Bowers & Wilkins Px7 S3, de DALI IO-8, Focals Bathys, de Solitaire T van T+A… het is een groepje indrukwekkende over-ears die noise-cancelling combineren met geluidskwaliteit, en daarbij vanuit hun hifi-roots de nadruk leggen op dat laatste. Je sterktes uitspelen, heet dat.

Inzetten op tech en features

De nieuwe WH-1000XM6 zit in een andere hoek, net zoals de voorgaande vijf generaties van Sony’s topmodel op vlak van NC-koptelefoons. Door heel sterk te focussen op technologie, is het Japanse bedrijf erin geslaagd de kroon van beste noise-cancelling te veroveren op Bose – het merk dat historisch beschouwd werd als uitvinder en koning van ruisonderdrukking. Dat is al lang niet meer zo, al blijft Bose een topspeler op dat vlak.

De WH-1000XM5 die in 2022 gelanceerd werd is hierdoor een referentie in het segment. Als je een koptelefoon zocht die én goed klonk (volgens Sony dan) én uitstekende noise-cancelling biedt én veel functies bezit, dan zit je met die koptelefoon genageld. Het is wel relevant om dat nog eens op te merken, want die WH-1000XM5 verdwijnt niet uit de markt. De vorige Sony-topmodel blijft in de markt, lager geprijsd dan de nieuwe WH-1000XM6.

De vraag is dus niet enkel ‘is de WH-1000XM6 de beste NC-koptelefoon’ maar ook ‘is de WH-1000XM6 zoveel beter dan de XM5 dat je meer moet betalen?’

Een argument dat Sony op tafel gooit is dat de koptelefoon op vlak van geluid werd ontwikkeld met input van vier bekende mastering-engineers, waaronder Michael Romanowski en Randy Merrill. Daarnaast zijn er ook de goede specs, waaronder 30 uur autonomie (met ruisonderdrukking), een snellaadmodus die drie uur luisteren toevoegt met drie minuten laden en ondersteuning voor de LDAC-codec. De aptX-codecs ontbreken, wellicht omdat Sony liever zijn eigen chips gebruikt dan die van Qualcomm (de eigenaar van aptX).

Een echt lichtgewicht 

Op designvlak is de WH-1000XM6 heel gelijkend op z’n voorganger. Het is een heel strakke hoofdtelefoon, met een designtaal die opteert voor uniformiteit en absolute minimalisme. Zelfs het logo is heel klein aangebracht en valt nauwelijks op, ergens wel verfrissend als je kijkt naar hoe schreeuwerig het soms kan.

Welke van de drie kleurversies je neemt, je krijgt een hoofdtelefoon zonder elementen die de aandacht trekken. Dat is met name zo met de zwarte of zilver (lees: een grijswit) die wel heel anoniem overkomen, maar dat is wat veel mensen ook wel fijn vinden. Er is ook een midnight blue-versie die iets meer in het oog springt. Maar zelfs dat valt heel erg mee. De bouwkwaliteit lijkt heel degelijk, de oorkussens zijn vervangbaar.

De WH-1000XM6 is vooral heel licht: 254 gram (vier gram meer dan de XM5). Dat is echt heel weinig voor een hoofdtelefoon die propvol elektronische onderdelen, accu en drivers zit. Het is mede hierdoor waardoor de Sony echt wel heel comfortabel op je hoofd zit. De iets bredere hoofdband helpt daarbij (al was de vorige ook wel goed) en de heel losse lederen oorkussens. Het is gek: de kussens lijken bijna te dun, alsof er vulling ontbreekt. Maar dat helpt net om een betere aansluiting te geven met de oorschelpen. Hier heeft Sony zo te voelen een kleine aanpassing gemaakt, want bij de XM5 kun je wel eens een randje voelen van de driverbehuizingen. Nu is er niets meer dat je kan irriteren én je oren worden niet zo snel warm.

Vlot te bedienen 

De WH-1000XM6 heeft zowel twee knoppen (power en NC/Ambient sound) aan de linkerzijde als touchbediening aan de rechterzijde. De aanraakbediening werkt prima, wat niet altijd het geval is bij draadloze koptelefoons.

Verticaal swipen voor het volume of horizontaal om te verspringen in een playlist gaat vlot. Als je een vinger naar boven of onder veegt en het daar houdt, dan stijgt of daalt het volumeniveau gestaag. Dat is echt handig – veel handiger dan meermaals vegen. Ook typisch Sony is dat je geluid kunt dempen door je handpalm tegen je rechteroor te laten rusten. Maar er is ook functie die de muziek dempt en de transparantiemodus activeert als je begint te praten. Je kunt dus de koptelefoon aanhouden als je rondloopt op kantoor en even een praatje wil slaan. Als je collega een lange uitleg doet, moet je wel regelmatig “uhuh” of “interessant” laten vallen, want anders begint de muziek weer te spelen. Kan ook een pluspunt zijn natuurlijk…

Een designaspect waar Sony opnieuw mee uitpakt is de opvouwbaarheid. Hierdoor past de koptelefoon in kleinere case, al is het nu niet echt veel compacter dan bij de WH-1000XM5. Wel is de nieuwe case veel steviger, met een stoffen afwerking die wel misschien sneller vuil zal worden.

Functies die je elders niet vindt 

Wat je hier vooral ziet is dat Sony geen bedrijf is dat hoofdtelefoons er gewoon even bijneemt. De bediening, ergonomie en functies zijn uitgekiend, er is echt over nagedacht. Het werkt gewoon allemaal heel goed. Wat je ook merkt als je de bijhorende app opent? Sony pakt net zoals in het verleden echt graag uit met allerlei originele functies, wat een drukkere app oplevert. Al is er hard gewerkt om de Sound Connect-app op te kuisen, dat zie je.

Wil je graag weten welke muziek je wanneer beluisterde of je blootstelling aan geluidsdruk in decibel in de afgelopen week? Of heb je graag dat de WH-1000XM6 je vrolijk begroet bij het opzetten en je ook op het uur een gesproken melding geeft? Wil je via de Endel-dienst thuis automatisch luisteren naar rustgevende soundscapes of dat Spotify begint te spelen als je gaat joggen? Het zijn allemaal dingen die je kunt regelen via de Sound Connect-app die bij de koptelefoon hoort. Voor sommige van die zaken moet je wel inloggen of rechten toekennen, dat is onvermijdelijk. Handig functies, naast chat-to-speak, zijn onder meer dat je de microfoon kunt uitschakelen door snel twee keer op een knop te drukken (iets dat je niet ziet in Zoom of Teams, wat betekent dat gesprekspartners geen mute-icoon zien).

Sony biedt in de app een degelijke equalizer en een slimme zelftest om de hoofdtelefoon te tunen naar je eigen smaak. Bij anderen, zoals JBL en Teufel, vind je een soort gehoortest om te ontdekken wat je eventueel mist qua frequenties, terwijl Denon bij zijn PerL Pro-oortjes en Bose werkt met een meting. Sony doet het nog weer anders: je speelt een nummer af dat je zelf kiest en luistert dan naar vijf klankvarianten. Tik je eentje aan, dan krijg je weer vijf afgeleide tunings te horen. Op het einde biedt de app je dan een aangepaste equalizer aan. Het is misschien niet zo diepgravend als bij anderen, maar het is wel leuker en houdt meer rekening met de eigen smaak.

Geen doodse stilte 

Er zitten nog heel veel andere functies op de WH-1000XM6, zoals 360° Audio (dat de facto een dood formaat is, als je het mij vraagt) en een Cinema Upmix modus. In deze review ligt de focus echter op geluidskwaliteit en de noise-cancelling, de twee zaken die voor een muziekliefhebber toch wel het belangrijkste zijn.

De hamvraag is dan: blijft Sony leidend op vlak van noise-cancelling? Om dat te bekomen zet de Japanse fabrikant een nieuwe QN3-chip in die gevoed wordt door zes microfoons per kant (twee in de schelp, vier er buiten). Dat is meer dan de norm, veel meer. De meeste NC-koptelefoons hebben er drie per oor, de betere vier. Meer data over de herrie rond je én van de audio die je beluistert helpt die het nieuwe algoritme dat op die veel snellere QN3-chip draait om een accurater antigeluidsgolf te creëren.

Sony zegt ook dat zijn aangepaste 30-mm driver een belangrijke rol speelt, wellicht omdat het meer lineair beweegt dankzij een nieuwe surround.

Het verschil met de XM5 is heel merkbaar. De ruisonderdrukking voelt natuurlijker aan, met nagenoeg weinig artefacten. Bij die betere NC-hoofdtelefoons uit hifi-hoek die in de inleiding vermeld werden, wordt vaak gekozen om de ruisonderdrukking minder actief te maken zodat de klank niet kunstmatig wordt. Sony lijkt hier een gelijkaardige keuze te hebben gemaakt, waardoor de noise-cancelling minder aanwezig lijkt. Maar het werkt wel bijzonder goed in het verdringen van nagenoeg alle lawaai, vooral het lage dat vermoeiend kan werken. Maar beter dan voorheen? Ik zou zeggen ‘aangenamer’, maar de effectiviteit is mogelijk net iets minder. Je spreekt echter nog altijd over een referentieprestatie, zelfs met concurrenten die echt wel sterk presteren, zoals de Bowers & Wilkins Px7 S3 en de JBL Tour One M3. Het maakt de WH-1000M6 geschikt voor lange vluchten, treinritten en luide kantooromgevingen – en wie bedacht trouwens de naam ‘kantoortuin’, want stil zijn ze nooit? Even indrukwekkend is de spraakkwaliteit; zelfs bij veel kabaal rondom je blijft je stem goed verstaanbaar voor gesprekspartners.

Veel beleving en intensiteit 

Als het gaat om geluidskwaliteit stelt de WH-1000XM6 zeker niet teleur. Het is wel een echte Sony, die muziek uit de doos wat donkerder presenteert met een zekere roll-off waardoor hogere details minder uit de verf komen. Vocals staan echter wel in de schijnwerpers, wat zekere pop, hip-hop en andere storystelling-genres zeker geen kwaad doet. Ideaal voor ‘bad guy’ van Billie Eilish bijvoorbeeld, dat z’n overweldigende, dreigende karakter helemaal behoudt.

De bassen hier zijn strak, het nummer houdt zijn snelheid wel en de driver houdt het goed onder controle. Dit is een nummer dat op een ‘lossere’ koptelefoon wat vermoeiend kan worden, met bassen die te fel geaccentueerd zijn. Dat is hier niet het geval, het mocht zelfs een tikje meer zijn. Bij een jazznummer als ‘Hidden Chamber’ van Avishai Cohen krijg je ook weer de muziek massief aangeleverd, waarbij er een goede scheiding is.

Het is vol en pakkend, maar ook niet in elkaar gedrukt. Dat past wel bij deze sfeervolle muziek, al mocht die trompet van Cohen net iets scherper. Dat is eens stukje smaak natuurlijk, maar je kunt in elk geval met een lichte tweak in de equalizer het mooie ‘So We Find Ourselves’ een stukje ruimtelijker doen klinken. Het fijne aan de Sony-tuning is dat het wel een stukje beleving biedt, maar eveneens ontspannen is. Je kunt er lang naar luisteren, zonder vermoeidheid maar ook zonder het gevoel dat je echt iets mist.

Ook even opmerken dat Sony met de WH-1000XM6 ook een Luistermodus introduceert. De meeste mensen gaan deze koptelefoon gewoon op ‘Standaard’ laten staan, maar je kunt ook kiezen voor ‘Achtergrondmuziek’. Deze stand is op een website gericht op kritische muziekliefhebbers wellicht vloeken in de kerk, want in deze modus wordt muziek herleidt tot iets dat heel mager en ver weg klinkt. Misschien handig bij het studeren of als je echt moet concentreren, en dus wel handig voor sommigen. Er is ook ‘Bioscoop’, dat heel merkbaar gaat voor een soort ruimtelijke weergave. Maar bij een aantal scènes uit ‘1917’ vond ik opnieuw dat de Standaard-modus veel natuurlijker en voller overkwam. Maar je kunt in de app natuurlijk alles uitproberen en zelf zien.

Conclusie 

De WH-1000XM6 is in zijn klasse een meesterwerk. Al staat het niet langer helemaal eenzaam aan de top, zoals bij vorige generaties. Op vlak van noise-cancelling mag het wel nog altijd als de beste beschouwd worden, al is Sony deze keer iets minder voor totale efficiëntie gegaan. Toch zal het die luide vliegtuigreis heel wat aangenamer maken.

Dat maakt de WH-1000XM6 wat ons betreft wel een betere hoofdtelefoon om lang te dragen, ook vanwege het comfort en ultralage gewicht. Op vlak van geluidskwaliteit presteert het goed, met een standaardtuning die afwijkt van de Harman Curve en ook niet audiofiel probeert te zijn. Een mooie alleskunner, zeker als je hem nog wat bijregelt. Sommige van de extra functies zijn echt goed gevonden, al zullen ze niet voor iedereen even nuttig zijn. Samengevat: ook de nieuwe Sony blijft nog altijd een referentie.

Sony WH-1000XM6
459 euro | www.sony.com
Beoordeling 5 op 5






EDITORS' CHOICE