REVIEWSony

Grondige makeover

Bij de ingebruikname begeleidt de STR-DA5800ES de installatie met een GUI (graphical user interface) die je op weg helpt bij het maken van de basisaansluitingen en instellingen.

Waar die GUI vorig jaar nog een pijnpunt was bij Sony's (midrange) AV-receivers, laat deze ES-receiver zien dat Sony wel degelijk weet hoe je een goede GUI maakt: de menu's zien er erg mooi uit, zijn overzichtelijk en reageren vlot. Veel beter dan dit hebben we het nog niet gezien, al vinden we het wel spijtig dat de menu's niet in het Nederlands weergegeven kunnen worden.

Bovendien toont het automatische meetsysteem voor de luidsprekers en akoestiek (DCAC) - dat maximaal drie meetpunten in rekening brengt - zich niet alleen snel maar ook efficiënt. Kortom, de eerste kennismaking laat een uitstekende indruk na.

Het enige minpuntje is dat de set-up assistent minder uitgebreid is dan bij de concurrentie van Pioneer, Denon en Marantz, zodat er toch nog behoorlijk wat manueel instelwerk verricht moet worden na de initiële set-up. We denken dan vooral aan zaken zoals de beeldverwerking, voorkeursintellingen voor de DSP's, enzovoort.

Gelukkig loopt ook dat van een leien dakje, want ook in de gewone menu's is Sony's nieuwe visuele stijl een verademing. Bovendien worden heel wat menu-instellingen vergezeld van een woordje uitleg op het scherm, zodat je bij het verkennen van pakweg de geluidsmodi de handleiding rustig links kan laten liggen.

Alleen bij sommige delen van de klankmatige afstelling - en dan met name het bass management - missen we enkele geavanceerde opties die je op andere AV-receivers uit het topsegment wel ziet. Of dat ook echt als een tekortkoming opgevat zal worden door het gros van de potentiële kopers, daar valt dan weer over te discussiëren.

Automatische piloot

Ook bij de dagdagelijkse bediening van de AV-receiver merk je duidelijk dat Sony een nieuwe weg is ingeslagen.

Zo staan er op de remote een 'Watch' en 'Listen'-knop. Druk een van beide in, en de interface op je tv-scherm laat alleen de relevante videobronnen zien, inclusief online- en netwerkbronnen. Dat maakt de bediening een stuk eenvoudiger, met name voor minder technisch aangelegde gezinsleden.

Om het leven met de STR-DA5800ES nog makkelijker te maken, levert Sony ook meteen twee afstandsbedieningen mee: een full-size remote (helaas niet verlicht en overladen met veel kleine toetsen) waarmee je bij alle functies kan, en een kleinere, vereenvoudigde versie waarmee je alleen de meest gebruikte zaken kan bedienen. Ook dat vinden we een prima aanpak om zowel technisch ingestelde als minder technisch ingestelde gebruikers op hun wenken te bedienen, al blijft het wennen om alles terug te vinden op de hoofdremote.

Bovendien zorgen overlays op het tv- of projectiescherm voor handige feedback, zodat je alles vanuit je luie zetel kan volgen. Dankzij het blauw oplichtend lampje (helaas schijnt het iets te fel naar onze smaak) op het voorpaneel zie je ook meteen of de receiver een surroundsingaal ontvangt of niet.

Een ander comfortsnufje zijn de 'scènes' die Sony heeft voorzien (je kan ze ook gewoon zelf aanmaken). Dit zijn presets die een reeks standaardhandelingen volledig automatiseren, zodat ze met een druk op de knop opgeroepen kunnen worden. Druk bijvoorbeeld op de 'Movie'-toets, en het volume en de EQ-settings worden in je voorkeursstand gezet, terwijl er ook meteen naar de juiste ingang wordt geschakeld.

Nog leuker wordt het wanneer je de gratis ES Remote-app gebruikt (gratis beschikbaar voor iOS en Android). Niet alleen werkt die app nog wat handiger dan de klassieke remotes - met name wanneer je de multiroommogelijkheden comfortabel wil bedienen - ze is ook buitengewoon multifunctioneel. Helaas zijn niet alle mogelijkheden in de app ook daadwerkelijk bruikbaar met de Europese variant van de STR-DA5800ES.

In de VS biedt Sony op deze STR-DA5800ES immers ook nog een uitgebreid domoticaluik aan, waarbij de AV-receiver zelfs ingezet kan worden als controller (het brein, zeg maar) in een Control4-systeem - met aansturingsmogelijkheden voor zaken zoals de airco in huis, het alarmsysteem of de verlichting. Die mogelijkheden ontbreken helaas op het Europese model - een beslissing die te maken heeft met de daarvoor vereiste protocols, die nog niet beschikbaar zijn in Europa.

Dat vinden we spijtig, want de automatiseringsmogelijkheden zien er echt baanbrekend uit. Zo zien we in de ES Remote-app bijvoorbeeld bedieningsopties voor compatibele verlichting, die het mogelijk maakt om pakweg de verlichting tegen de wand te dimmen via de ES Remote-app. Of mogelijkheden om de verlichting te integreren in de eerder vermelde scènes, waardoor je bijvoorbeeld ook de lichten in je thuisbioscoop automatisch kan laten dimmen naar het gewenste niveau wanneer je een film start.

 


EDITORS' CHOICE