REVIEWSony

Review: Sony STR-DA5800ES

Sony timmert niet alleen op beeldvlak aan de weg, ook op audiovlak heeft de Japanse fabrikant niet stilgezeten. Dat alles komt samen in deze STR-DA5800ES, een indrukwekkende 9.2-kanaals AV-receiver.

De verpakking die we op de redactie zien arriveren, laat er alvast geen twijfel over bestaan: de STR-DA5800ES - meteen ook de topper in Sony's AV-receiver line-up - is beslist geen kleine jongen.

Dat blijkt ook wanneer de Sony even later op ons rack staat. De breedte en hoogte (respectievelijk 43 en 18,7 centimeter) springen niet echt uit de band, maar een dergelijke diepte van 42 centimeter zou je eerder bij een stevige stereoversterker of eindversterker verwachten. Ook het gewicht van 17,8 kilogram maakt duidelijk dat het deze Sony menens is. Kortom, je krijgt een substantieel apparaat in handen dat je niet zomaar in een kastje verstopt.

Multiroom voor audio en video
Op de voorkant valt meteen op dat ook Sony's top AV-receiver nog steeds de voorkeur geeft aan draaiknoppen boven druktoetsen, net als bij de instap- en middensegment AV-receivers van het merk. Dat vertaalt zich in drie kleinere draaiknoppen voor de toonregeling, de afstemming van de radiotuner en de ingangsselectie, aangevuld met een grotere draaiknop voor het volume.

Het voordeel van die aanpak is dan weer dat het aantal druktoetsen erg beperkt blijft, al vinden we het wel spijtig dat er geen toets op het frontpaneel staat die het set-up menu oproept. Een pluspunt is wel dat alles erg vlot werkt en kwalitatief goed aanvoelt - iets wat je ook gewoon mag verwachten van een machine die net geen 2.500 euro kost.

De blikvanger van dienst is het riante display, waarop alle relevante gegevens meteen afleesbaar zijn - denk aan de geluidsmodus, DSP, enzovoort. Een leuke gimmick is de grafische voorstelling van het subwooferniveau, waardoor je in real-time ziet in welke mate de sub aangesproken wordt in bepaalde scènes.

Eveneens van de partij zijn twee afneembare klepjes, waarachter analoge en digitale video-videoaansluitingen zitten plus een USB-poort. Die laatste is niet alleen compatibel met USB-opslagmedia (FAT16/32 en NTFS), maar ook met Sony's eigen Walkman-muziekspelers en de onvermijdelijke iDevices van Apple. Ook de meegeleverde meetmicrofoon - een stereo-exemplaar dat iets weg heeft van een kleine radar - kan hier aangesloten worden.

Maar de echte aandachtstrekker vinden we natuurlijk op de achterzijde, waar je getrakteerd wordt op een ware vloedgolf van aansluitingen. Zo zien we in de eerste plaats acht HDMI-ingangen (waarvan er twee van een 4K-pass-through voorzien zijn) en twee HDMI-uitgangen - een main- en een subuitgang die beide hetzelfde beeld uitsturen.

Daarnaast is er echter ook nog een derde HDMI-uitgang aanwezig waarmee een audio- en videostroom naar een andere ruimte gestuurd kan worden, onafhankelijk van wat er in de hoofdzone speelt.

Voor muziek is het zelfs mogelijk om twee extra 'zones' van geluid te voorzien, al kan je maar een van die bijkomende zones door de AV-receiver laten versterken. Voor de derde zone heb je dan nog een extra stereoversterker nodig, die je aansluit op de daarvoor bestemde lijnuitgang van de STR-DA5800ES.

Natuurlijk bots je hier en daar nog steeds op enkele beperkingen, bijvoorbeeld bij het doorsturen van audio naar een tweede en derde ruimte. Zo kan het geluid van HDMI-bronnen bijvoorbeeld niet worden doorgestuurd naar de tweede audiozone via de analoge uitgang (dit kan wél via de HDMI-uitgang voor zone 2), en kunnen er in de derde zone helemaal geen digitaal aangesloten bronnen worden beluisterd.

Twee andere opvallende extra's zijn de ingebouwde vierpoorts netwerkswitch (10/100 Mbps) en de USB-DAC. Sluit een pc aan op die laatste en de 5800ES doet meteen ook dienst als hoogwaardige geluidskaart voor je computer, met ondersteuning voor 24-bit/192kHz-indelingen.

Daarnaast zijn alle gebruikelijke analoge en digitale aansluitingen van de partij, inclusief IR-poorten en triggers, een multikanaalsingang en een 9.2-pre-out. Er zijn zelfs opvallend veel analoge aansluitingen aanwezig, al is de meerwaarde daarvan niet echt dermate groot voor de meeste moderne AV-opstellingen. Tot slot kan de STR-DA5800ES ook nog extern worden aangestuurd via de RS-232-poort.


EDITORS' CHOICE