REVIEWSonos

Connect: Amp

De Connect:Amp krijgt dezelfde bestanden aangeleverd als dat bij de test van de Connect het geval was – meer uitleg hierboven–en wordt aangesloten op een koppel Dali Mentor 1 luidsprekers. Het resultaat klinkt heel behoorlijk. Meer dan goed genoeg om als oplossing te fungeren in 'bijkomende' ruimtes, zoals een keuken, een studeerkamer, een badkamer of een slaapkamer. Natuurlijk kan de Connect:Amp ook ingezet worden in de woonkamer, maar dan mag je niet al te veeleisend zijn. En dat ben je natuurlijk wel, anders had je dit blad niet in je handen.

Toch? De voornaamste kritiek punten zijn het wat koele klankkarakter, het weinig sprankelende hoog en het beperkte versterker vermogen. Maar: combineer de Connect:Amp met een fijn stel – niet al te ongevoelige, bij voorkeur – (inbouw)luidsprekers in één van de hierboven opgenoemde ruimtes en je vraagt je vast af of we de kritische opmerkingen over dit apparaat niet gewoon uit onze duim gezogen hebben. Anders gezegd: de beperkingen van de Connect:Amp gaan pas opvallen als je hem op hoogwaardige luidsprekers aansluit – zoals de Dali Mentor 1's die wij gebruikten – en er een keer goed voor gaat zitten om erkritisch naar te luisteren. In alle andere gevallen mag je die kritiek gewoon vergeten.

Laag bij de grond: Sub

Het ontwerp van de Sub is weinig alledaags. Met name omdat er middenin de kast een grote, langwerpige opening zit. Die zit er niet voor de sier, maar om plaats te voorzien voor twee tegenover elkaar gepositioneerde subwoofer units. Het resultaat is een tamelijk hoge en diepe kast van 39 cm hoog op 40 cm diep. Je kan de Sub ook plat leggen en 'm onder de fauteuil mikken. Maar dan heb je wel een open ruimte van 15.5 cm nodig onder die fauteuil. In veel gevallen red je dat niet.

De Sub is draadloos, maar je kan 'm eventueel wel aan een bekabeld netwerk koppelen. En daarnaast heeft hij ook stroom nodig. Het verbinden van de Sub met het Sonos systeem is uitermate gemakkelijk, en ook het kalibreren – qua volume, fase en afsnijfrequentie – is kinderlijk eenvoudig. Té eenvoudig, blijkt achteraf. Want het eindresultaat is niet geweldig. Pas na de procedure drie keer te hebben uitgevoerd, begint het enigszins OK te klinken. Voor € 699 verwachten we echter méér dan 'enigszins OK'. Vooruitlopend op de conclusie van dit verhaal zouden we het als volgt kunnen stellen: Sonos maakt prima producten. En de Sub, die maken ze ook.

Playbar

De Playbar is een soundbar. En een soundbar is, zoals iedereen intussen wel weet, een praktische oplossing om het geluid om en rond je tv drastisch op te krikken. Tot zover het goede nieuws. Het minder goede nieuws is dat soundbars in regel een stuk minder presteren dan een 'gewoon' audiosysteem. OK, maar wat we eigenlijk willen weten is in hoeverre die regel opgaat voor de Playbar.

Wat het uiterlijk en de afwerking betreft valt er alleszins weinig te klagen. Integendeel. Qua connectiviteit is het grotendeels hetzelfde liedje als bij de andere Sonos toestellen: een aansluiting voor een stroomkabel, twee netwerkpoorten en een optisch digitale ingang, dat is het. Die laatste hebben we nog niet op andere Sonos apparaten gezien, maar het is wel zo logisch dat die op een soundbar zit. Want zo kun je op een eenvoudige manier je dvd- of blu-ray speler aansluiten. Was een HDMI-ingang dan geen beter idee geweest? Volgens Sonos niet, wegens te ingewikkeld. Daar hebben ze een punt, maar wat als je dvd- of blu-ray speler of je tv niet over een optische uitgang beschikken? Tja, dan heb je wel een probleem, natuurlijk.

De Playbar biedt op het vlak van streaming audio precies dezelfde faciliteiten als de overige Sonos apparaten. Bijgevolg onderscheidt de Playbar zich – in positieve zin, welteverstaan – van alle andere soundbars op de markt. En neen, dat is niet overdreven.

Een tweede belangrijk punt is dat je de Playbar kunt laten communiceren met een koppel Play:1 of Play:3 units, zodat je een surround ervaring kunt realiseren die aangenaam dicht bij die van een klassiek surround systeem – je weet wel, met al die kabels enzo – komt. Dat zijn twee stevig doorwegende pluspunten waar de concurrentie enkel 'Euh…' op kan antwoorden. OK, met uitzondering van de Philips Fidelio HTL 9100 soundbar, that is.

Want die beschikt over twee afneembare luidsprekertjes die je draadloos kunt gebruiken voor surround toepassingen. Maar dan zitten we nog steeds met het superieure streaming verhaal van de Playbar. Wat minstens even belangrijk is, is dat de Playbar donders goed klinkt. Sterker nog: we kunnen zo meteen geen soundbar bedenken die het beter doet. Een 'winner' dus, deze Playbar. En hij is niet eens duur...

 


EDITORS' CHOICE