REVIEWSonos

Geluidsbronnen

In een Sonos omgeving kan je een pc, een Mac of een NAS – of eender welke combinatie van dit alles – gebruiken om je muziekbibliotheek op te bewaren. Een opslagsysteem onder de eigen merknaam heeft Sonos helaas niet. Nieuwbakken concurrent Bluesound doet dat met zijn 'Vault' – dat is een dedicated server met een harde schijf van 1 Tb en een geïntegreerde cd-ripper – toch echt beter.

Maar het aanleggen van je eigen muziekbibliotheek is slechts één van de opties bij Sonos. Je kan namelijk net zo goed naar internetradiostations luisteren – sleutelwoorden: gratis en extreem uitgebreide keuze – of gebruik maken van muziekservices, zoals Spotify, Deezer, Napster, Qobuz, Last FM, Rdio, enzovoort. Je zal je niet snel vervelen met zo'n Sonos systeem, om het maar eens minimalistisch uit te drukken.

Connect &Connect:Amp

De Connect is de meest eenvoudige streamer van het merk, in die zin dat het apparaat enkel muziek kan streamen. En niets meer dan dat. Maar juist om die reden is de Connect de meest aantrekkelijke optie voor de echte hifi-liefhebber. Het apparaat laat zich namelijk vrijelijk combineren met eender welke DAC en/of versterker. Zodoende kan een geluidskwaliteit gerealiseerd worden die die van de andere Sonos producten ver overstijgt. Daar willen we niet zozeer mee zeggen dat het overige Sonos materiaal niet goed zou klinken, maar wel dat het accent daar eerder ligt op gemak en eenvoud, dan op het streven naar de maximaal haalbare geluidskwaliteit.

Zoals gezegd verschillen de Connect en de Connect:Amp van elkaar doordat de tweede over een ingebouwde stereoversterker beschikt en de eerste niet. Het gaat overigens over een Klasse D-versterker met een opgegeven vermogen van 2 x 55 Watt RMS. Maar er zijn nog meer verschillen. Zo is de Connect logischerwijs compacter (74 x 136 x 140 HxBxD, mm) en lichter (0.7 kg) dan zijn kompaan (89 x 185 x 207 HxBxD, mm, 2.3 kg). Daarbij ziet ook het aansluitveld er iets anders uit.

De beide apparaten beschikken over een aansluiting voor een stroomkabel – geen vervelend gehannes met externe voedingsbakjes, dus: driewerf hoera! – en twee netwerkpoorten. Eén daarvan gebruik je om het apparaat aan je netwerk te koppelen, de andere is een pass through. Zodat je aan één aansluitpunt in de woonkamer – of waar ook – genoeg hebt om twee apparaten aan je netwerk te koppelen. Slim gezien.

Natuurlijk heeft de Connect geen luidsprekerpoorten en de Connect:Amp wel. Daarbij heeft de Connect:Amp ook een subwoofer uitgang. De Connect heeft die niet. Wat ze dan weer wel alle twee hebben, is een analoge ingang in het stereo cinch formaat. Daarmee kun je een externe geluidsbron aankoppelen, waarvan het geluid dan beschikbaar wordt op het gehele Sonos netwerk. Lijkt ons niet erg nuttig overigens. Tot slot heeft de Connect een analoge uitgang op cinch én digitale uitgangen in Toslink (optisch) en coaxiaal formaat. Die laatste twee laten je toe om de ingebouwde D/A-converter te omzeilen. Die is bepaald niet slecht, maar met een los DAC'je van een honderdje of drie spring je toch een eind verder. En als je (nog) niet toe bent aan een losse DAC, dan kan je de Connect ook gewoon met een cinch kabel aan je versterker koppelen.

Connect: Luistertest

De kwaliteiten van de Connect komen het meest tot hun recht als je hem voedt met lossless audio bestanden en als je hem via zijn digitale uitgang verbindt met een externe, hoogwaardige DAC en versterker. En dat is precies hoe we hem getest hebben. De Connect krijgt Apple Lossless (ALAC) bestanden aangereikt via een bekabeld netwerk. Specifieker: van een Synology DS209+II NAS, die aan datzelfde netwerk gekoppeld werd. De D/A-conversie laten we over aan deMeridian 861 IV surround processor. Binnenin de Meridian wordt het binnenkomende geluidssignaal op 60 Hz gesplitst. Alles daaronder wordt naar een Velodyne SPL 1200 Ultra - een actieve subwoofer – gestuurd, terwijl alles boven de 60 Hz , versterkt wordt door twee McIntosh MC501 monoblokken en weergegeven wordt door twee Klipsch P-39F luidsprekers.

En nu is het de bedoeling dat we je gaan vertellen hoe de Connect klinkt. Maar dat is niet zo eenvoudig als het lijkt. De Connect voegt namelijk helemaal geen eigen sonische signatuur toe aan het geluid. De muziek die je hem aanlevert, geeft hij foutloos weer. Zonder er ook maar iets aan te veranderen. Precies zoals het hoort, dus. Dit is werkelijk een indrukwekkende prestatie voor een apparaat dat slechts € 349 kost. Je hebt al een vreselijk dure cd-speler nodig als je dit wil proberen te evenaren. En dan nog.

Is de 'Connect' dan 'The one that rules them all'? Dat nu ook weer niet. Als je budget lekker ruim is, dan kan je namelijk een nog ietsjes betere geluidskwaliteit verwachten van een aantal echte high end streaming audio-machines van andere merken. Maar voor die 'ietsjes betere geluidskwaliteit' zal je in verhouding heel veel moeten betalen. Eigenlijk heeft de Connect maar één echt minpunt, en dat is dat hij geen hi res-bestanden kan afspelen. Als je daar niet wakker van ligt, dan is deze Connect een absolute aanrader.

 


EDITORS' CHOICE