REVIEWSonos

Everything Sonos

Het zou wel eens kunnen dat het verhaal rond de opkomst van Sonos binnenkort opduikt in allerlei marketinghandboeken. Dat komt omdat het merk schijnbaar in zijn eentje de streaming audiomarkt ontdekt heeft, en er zich vervolgens een enorm marktaandeel van toegeëigend heeft...

Als lichtend voorbeeld qua 'Hoe een nieuwe markt te ontdekken en deze uiterst succesvol te exploreren?' kan dat tellen. En de gevestigde hifimerken? Die stonden erbij en keken ernaar. Pas nadat Sonos de markt vele jaren quasi voor zich alleen had, begon er eindelijk weerwerk te komen van andere fabrikanten.

Sonos Ecosysteem
Natuurlijk is het bovenstaande verhaal in de praktijk ietwat genuanceerder. Streaming is niet zozeer een ontdekking van Sonos, maar het is wel zo dat zij er als eersten in geslaagd zijn om die nieuwe technologie op een zodanige manier aan te bieden – lees: qua concept, bedieningsgemak en prijs – dat de markt massaal overstag gegaan is.

Je zou het min of meer kunnen vergelijken met de iPod. Dat apparaat was ook niet de eerste in zijn soort, maar het totaalplaatje zat er wel voor de eerste keer echt op. Met het bekende, massale succes als gevolg.

Het gamma
Het Sonos gamma omvat acht apparaten. Laten we beginnen bij de Connect (€ 349). Dat is een 'zuivere' audio streamer. Anders gezegd: een apparaat waarmee je muziek kan streamen, om die dan digitaal of analoog weer naar buiten te sturen naar een externe versterker of DAC. De Connect zit al enige jaren in het gamma, en werd vroeger aangeboden onder de typebenaming ZP90.

De Connect:Amp (€ 499) is in beginsel hetzelfde apparaat als de Connect. Maar zoals de naam al suggereert, zit er hier ook een versterker in de behuizing ingebouwd. Je kan de Connect:Amp dus rechtstreeks verbinden met een koppel (inbouw)luidsprekers. Voorheen noemde Sonos dit apparaat de ZP120.

Als je het nog eenvoudiger wil, kan je terecht bij de 'Play' familie. Dat zijn drie apparaten die muziek streamen, en die ook over een ingebouwde versterker en een eigen luidsprekersysteem beschikken. De Play:1 (€ 199) is de kleinste en de nieuwste van het trio. De Play:3 (€ 299) is een maatje groter, terwijl de Play:5 (€ 399) de grootste en de meest krachtige is.

De Sub, dan. Dat is een subwoofer die € 699 kost, en die gecombineerd kan worden met elk van de drie Play apparaten, met de Connect:Amp en met de Playbar. Inderdaad: over deze laatste hebben we het nog niet gehad. De Playbar (€ 699) is een soundbar met een ingebouwd streaming audio systeem.

Het laatste van de acht apparaten – de Bridge (€ 49) – is eigenlijk een accessoire. Het is zo dat je normaal gezien minstens één Sonos apparaat in je systeem aan een bekabeld netwerk moet koppelen. En als dat om één of andere reden niet zou lukken, dan heb je een Bridge nodig. Zo eenvoudig is het.


EDITORS' CHOICE