REVIEWSonos

Let's Play

De Daltons zijn gewoonlijk met z'n vieren, terwijl de Play familie van Sonos slechts drie leden telt.Maar in beide gevallen kan je zekeurig schikken van klein naar groot. De Play:1 komt dan eerst, gevolgd door de Play:3. De Play:5 sluit het rijtje af.

Wat ze alle drie gemeen hebben, is dat ze een streamer, een DAC, een versterker en een luidspreker combineren in één behuizing. Verder komen de drie met een losse stroomkabel, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over rondslingerende stroomadapters. De drie kunnen naar keuze verbonden worden met de rest van het systeem door middel van wifi of via een bekabelde netwerkaansluiting. De Play:5 heeft twee netwerkaansluitingen, de Play:1 en de Play:3 hebben er slechts één. Ook heeft de Play:5 een hoofdtelefoonuitgang en een ingang voor een externe audiobron –meer uitleg daarover onder het kopje Connect &Connect:Amp hierboven –, die de Play:1 en de Play:3 ontberen.Andere verschillen: de Play:1 en de Play:3 kun je als achterluidspreker inschakelen in een home cinema set-up, en je kan ze monteren aan de wand. De Play:5 kan dit alles niet. Tot slot is de Play:1 als enige geschikt om in vochtige ruimtes te worden gebruikt.

Play:Luisteren

Niet onverwacht zet de Play:5 de beste prestaties neer van het trio. Daar staat tegenover dat dit apparaat ook het duurste en het grootste is van de drie. In een directe vergelijking met de Play:3 laat de Play:5 een verder doorlopende en meer krachtige laagweergave horen. Dat resulteert in een evenwichtiger geluidsbeeld, dat prettiger luistert. Het stereobeeld stelt bij geen van beide apparaten veel voor.

Kan ook moeilijk anders als je bedenkt hoe dicht de verschillende drivers bij elkaar zitten. Het verschil tussen de Play:3 en de Play:1 is erg groot. In het nadeel van de Play:1, die een dun en vlak geluidsbeeld heeft. Akkoord, voor € 199 mag je geen mirakels verwachten. Maar dan nog. Doe jezelf dus een plezier en neem voor een honderdje meer een Play:3 in de plaats. Je oren zullen je dankbaar zijn.

To Sonos or not to Sonos?

To Sonos. Met uitzondering van de Sub en Play:1 zijn het zonder meer uitstekende producten. De Connect is het gedroomde apparaat om je bestaande set aan te vullen met streaming mogelijkheden. Als je met de 16 bit/44.1 KHz limiet kan leven, toch. Over de Playbar kunnen we kort zijn: als je een soundbar wil, moet deze op je top drie-lijstje komen. Geen twijfel mogelijk.

De overige Sonos apparaten zijn in de eerste plaats geschikt voor geluidsweergave in extra zones. De Connect:Amp is ideaal als je inbouw luidsprekers wil gebruiken, de Play:3 en 5 zijn dan weer prima 'all-in' apparaten. Afhankelijk van de grootte van de ruimte kies je best voor de ene of de andere. In grotere ruimtes verkiezen we de '5', in kleinere ruimtes volstaat de '3'.

Conclusie: Ja, de reputatie die Sonos heeft opgebouwd is welverdiend...

Sonos Connect

+ Hoogstaande geluidskwaliteit (via digitale uitgang)
+ Bijzonder gebruiksvriendelijk
+ Prima prijs-kwaliteitverhouding

- Speelt geen hi res-bestanden

SonosConnect:Amp

+ Degelijke geluidsweergave (in 'secundaire' ruimtes)
+ Bijzonder gebruiksvriendelijk

-Iemand een idee? Wij niet.

Sonos Play:5

+ Klinkt prima (in 'secundaire' ruimtes)
+ Handzame, alles-in-één oplossing
+ Bijzonder gebruiksvriendelijk

-Minder elegant dan de Play:3

Sonos Play:3

+ Degelijke geluidsweergave (in 'secundaire' ruimtes)
+ Compacte, alles-in-één oplossing
+ Bijzonder gebruiksvriendelijk

- De Play:5 klinkt beter!

Sonos Play:1

+ Compact en bijzonder elegant
+ Flexibele installatiemogelijkheden
+ Bijzonder gebruiksvriendelijk

- Klinkt nogal dunnetjes

Sonos Sub

+ Draadloze communicatie
+ Eenvoudige installatie

- Prijs-kwaliteitverhouding

SonosPlaybar

+ Uiterlijk en afwerking
+ Klinkt prima
+ Superieure streaming mogelijkheden
+ Bijzonder gebruiksvriendelijk

- Geen HDMI


EDITORS' CHOICE