ARTIKELMarantz

Veel van Marantz - vervolg

Eric de Boer | 03 september 2009 | Fotografie Eric de Boer | Marantz

Verderop staat een volgende verjonging van twee Marantz producten; de home theater receivers SR5004 en SR6004. Deze nieuwe zeven kanaals receivers bieden niet alleen de nieuwste decoders met een flink vermogen op de eindversterkers, maar de leukste vernieuwing is de toevoeging van een Marantz XPort. Deze aansluiting is bedoeld voor de RX101 Bluetooth module (deze wordt bij de SR6004 meegeleverd) waarmee gebruikers de versterker draadloos van streaming media kunnen voorzien via een mobiele telefoon of een computer met Bluetooth technologie aan boord. In de module zit ook nog eens een infrarood ontvanger, zodat de receiver eventueel in een gesloten meubel kan worden geplaatst. De SR6004 heeft ook nog eens een usb-poort aan de voorzijde, waar iPod gebruikers hun speler digitaal kunnen verbinden met de receiver.


Foto: Marantz BD5004 Blu-ray speler (boven) en NR1501 receiver (onder)

Eén van de favorieten van Richard is de dunne NR1501 home theater receiver. “We merkten dat er steeds meer concurrentie kwam op de markt van de grote a/v receivers, terwijl er alleen maar specificaties en meer en meer aansluitingen op de receivers kwamen te zitten. Toch is er ook een markt voor home cinema liefhebbers die een goede receiver zoeken, maar dan met veel meer overzichtelijkheid en geen zee van aansluitmogelijkheden. Juist om op die doelgroep in te spelen heeft Marantz de NR1501 ontworpen. Niet te groot, waardoor hij in ieder interieur is in te passen en ook de partners van onze veelal mannelijke klanten niet tegen zo’n enorme kast hoeven aan te kijken. Ten tweede het instel- en bedieningsgemak. De menustructuur van de NR1501 is sterk vereenvoudigd, waardoor zelfs een leek met het menu aan de slag kan. En het vermogen van zeven maal 50 Watt is vaak genoek om vele luidsprekers te kunnen aansturen” weet Richard mij te melden. “We hebben al heel veel positieve reacties gehad vanuit de markt op dit apparaat, zowel van winkeliers als van eindgebruikers.” De NR1501 kost 499 euro.


Foto: opengewerkte Marantz UD9004 multispeler

De eveneens vorige week door Hifi.nl geteste UD9004 multispeler staat –terecht- op een prominente plaats in de ruimte. Marantz heeft deze unieke multispeler ter gelegenheid van de show opengewerkt en dat geeft een mooie blik op het in aluminium behuizing afgewerkte loopwerk, dat tevens door Denon wordt gebruikt in hun referentiespeler. Maar waar Denon meer de verdere ruimte in hun speler benut voor de toepassing van Denon-link, gebruikt Marantz deze ruimte voor losse audio-boards en afschermingstechnieken.

Hoewel deze allesspeler 5500 euro kost, weet Richard me te vertellen dat er nog later dit jaar een goedkopere versie van deze speler komt, de UD8004. Deze zal profiteren van alle luxe en technische snufjes van het vlaggenschip 9004, maar dan voor minder dan de helft: 2500 euro.

MERK

EDITORS' CHOICE