Sinds vijf jaar zetelt de redactie van Elektor in Kasteel Limbricht in het gelijknamige Limburgse dorpje. Het van oorsprong houten gebouw staat op een kunstmatige heuvel (een motte geheten) en is een van de weinige overgebleven mottekastelen in Nederland. Door de eeuwen heen wisselde de burcht vooral via verkoop van eigenaars, strijd is er nooit gevoerd.
Klik op de foto voor een virtuele tour binnen
Kasteel Limbricht is vooral bekend vanwege Entgen Luyten. Zij was de laatste vrouw die in ons land als heks de dood vond (1674). Waarschijnlijk is zij in haar kerker gewurgd, al spreken de officiële documenten over zelfmoord – en dus 'een bekentenis'. Het is niet uitgesloten dat haar geest nog op het kasteel rondwaart. Het bewijs? "Eén van onze medewerkers is deze zomer gefotografeerd terwijl hij uit het raam keek", vertelt Baggen. "Hoewel hij op dat moment alleen in de kamer was, lijkt er een tweede persoon op de foto te staan. Oordeel zelf maar."
De 'spookfoto' uit het Elektor-archief
Top van ontwerpen Van Electronicawereld naar Elektuur (1964) naar Elektor (2007): de naam van het blad veranderde, de spraakmakende ontwerpen bleven. Hieronder een willekeurige greep uit een rijke geschiedenis. 1962: Elektronicawereld publiceert een televisie voor zelfbouw met een minimum aan onderdelen. De redactie vat de prestatie van het apparaat samen in de titel 'De slechtste TV-ontvanger'. 1975: Een oscilloscoop is een peperduur meetinstrument. Elektuur trakteert haar lezers daarom op een reeks artikelen om het apparaat (de 'elektorskoop') zelf te bouwen. 1984: Elektuur staat bekend om zijn nieuwtjes. In 1984 (inderdaad: toen al!) stond er in het blad een artikel over een zelfbouwmodem. 1994: De muziekindustrie zet zijn eerste stappen om cd's te beschermen tegen digitaal kopiëren. Met de 'copybit-kraker' van Elektuur kan deze beveiliging omzeild worden. Natuurlijk alleen bedoeld voor thuiskopieën. 2002: Wie de boordcomputer van zijn auto wil uitlezen, hoeft niet meer naar de garage. Hij kan bij Elektuur terecht voor het bouwen van de 'auto-diagnose-adapter'. 2012: De populaire Android smartphones en -tablets kunnen nu dankzij de 'Andropod'-adapter van Elektor rechtstreeks externe hardware aansturen. |