ARTIKEL

Broadcastle


Marco Mulders | 24 december 2012 | Fotografie PHOTO40

De mooiste tegenstelling tussen oud en nieuw is in de kelder van Kasteel Limbricht te vinden. In één van de ruimtes onder de oude gewelven knipperen hier de vele lampjes van de servers. Behalve in print is Elektor ook online te raadplegen: www.elektor.nl. De site bevat onder meer een (deels gratis) archief vanaf 1995, maar ook een voor iedereen toegankelijke nieuwssectie.

"Via internet willen we bij wijze van spreken de deuren opzetten", aldus Baggen. "Zo hebben we een online community opgericht waar abonnees hun ideeën met elkaar kunnen delen. Momenteel broeden we nog wat andere plannen uit. Wellicht leidt dit ertoe dat we in de nabije toekomst sommige handleidingen als instructiefilm op onze site aanbieden."

Voordat we weer naar boven gaan, laat Baggen nog even een recentelijk blootgelegd deel van de oude donjon zien. Hij eindigt de rondleiding bij een groepje bekenden: de redactie van HiFi.nl. Het moederbedrijf van Elektor, Zhomer Media, nam immers afgelopen juli Xingo over, de uitgever van HiFi.nl en Hifidelity. Sindsdien werken de redactieleden enkele dagen per week in Limbricht – bepaald geen straf natuurlijk.

"Voor Zhomer Media is HiFi.nl een mooie aanvulling op haar activiteiten in de audiowereld", vertelt Baggen. "Behalve Elektor geeft Zhomer Media namelijk ook AudioXpress uit. Ook HiFi.nl profiteert: zij krijgt onder de paraplu van Zhomer meer mogelijkheden om enkele langgekoesterde wensen te realiseren. In navolging van de samenwerking met Music Emotion zal HiFi.nl bovendien artikelen van Elektor op haar site gaan publiceren (via HiFi.nl/zelfbouw, red.)."

Audio is geen onbekend fenomeen binnen Elektor. Vooral in de jaren zeventig en tachtig was het in de mode om zelf je eigen audioapparatuur te bouwen. In die periode publiceerde Elektor tientallen ontwerpen voor versterkers en speakers. De in 1982 gepubliceerde Crescendo, een voor die tijd revolutionaire eindversterker, is het meest nagebouwde ontwerp.

"Een Duitse recensent besprak in een bekend audioblad ooit een kleine versterker van 2 x 50 watt die we ontworpen hadden", herinnert Baggen zich. "Hij schreef dat ons apparaat niet onder deed voor de meeste commercieel verkrijgbare versterkers uit die periode. Wie weet kunnen we samen met HiFi.nl de audiowereld nog een keer verbazen."

EDITORS' CHOICE