REVIEWRotel

Power for the masses, een afweging


Eric de Boer | 01 september 2012 | Fotografie Fabrikant | Rotel

En dan kom je tot een slotsom dat een home cinemareceiver als de Rotel voornamelijk gebruikt zou moeten worden als meerkanaals versterker. Wat niet ex aequo staat in verhouding tot een pure stereoweergever, je zou het bedrag eigenlijk door het aantal eindversterkers moeten delen en dan maal twee om een gelijke stereoklasse te moeten vergelijken. En dat in het achterhoofd houdende valt de Rotel enkel te prijzen om de weergave, zij het met enige reserve. Want een dergelijke versterking wordt in de regel ook voor muziekweergave van cd, radio, vinyl of zelfs een streamer gebruikt.

Rotel concurreert met grote merken als Onkyo, Marantz, Yamaha en Anthem, om maar een paar grote gelijken te noemen. En als je dan bedenkt dat die receivers veelal luxe extra opties hebben zoals netwerkfunctionaliteit en een afspeelmogelijkheid voor lossless audiobestanden zoals bijvoorbeeld Flac, dan prijst Rotel zich wel enigszins uit de markt. Daarbij vind ik dat een receiver tegenwoordig een mooiere grafische interface mag bezitten dan de wat karige versie van Rotel. En een inmeetsysteem zou gezien de extra toegevoegde equalizer en (wederom) de prijsklasse van deze home cinemacentrale echt geen overbodige luxe zijn, ondanks dat dit een bewuste keuze is van Rotel om eventuele inmeetfouten te voorkomen.

Maar wie kiest voor de erg degelijke opbouw van Rotel, met een redelijk makkelijke bediening, opties voor domoticaprogrammeringen en vooral een ruim bemeten en zeer krachtige versterking aan boord zou wel lang kunnen genieten van een apparaat dat betrouwbaarheid uitstraalt. De gebruikte Faroudja beeldchip is zeer krachtig en dat is goed zichtbaar. Samen met een erg nette afwerking houdt Rotel het hoofd boven water en biedt een krachtige oplossing voor een thuistheater. Daarbij valt er ook wat te zeggen voor het zo simpel mogelijk houden van een dergelijke krachtpatser, wat precies in de filosofie en strategie van het merk past. En die weggelaten extra’s zitten vaak ook al op losse spelers, streamers en niet in de laatste plaats nieuwe televisies met Smart-functionaliteit. Wie dat al bezit vindt in de Rotel RSX-1562 een interessante en functionele versterkings- en decodeerpartner.

Aanvullende informatie:

Rotel RSX-1562 Home Cinema Receiver

Prijs: 2600 euro
Leverbaar in zilver en zwart

Importeur: Bowers & Wilkins

MERK

EDITORS' CHOICE