REVIEWRotel

Review Rotel RSX-1562

Eric de Boer | 01 september 2012 | Fotografie Fabrikant | Rotel

Er is een vervangingsmarkt tot stand gekomen wat betreft home cinema receivers. Fabrikanten slaan elkaar om de oren met nieuwe technieken en gadgets om zo de potentiële koper aan zich te kunnen binden. Hierdoor wordt de markt interessanter, de prijzen staan onder druk en de keuze voor wie op zoek is naar een nieuwe receiver breder. Maar wat als je nu niet gediend bent van al die nieuwe snufjes? Rotel heeft wellicht het antwoord.

Rotel heeft onlangs de nieuwe RSX-1562 home theater receiver uitgebracht. Hierop geen snufjes als Airplay, netwerkfunctionaliteit, internetradio of Spotify. Nee, enkel een gedegen opbouw, veel vermogen en een prima inzetbaarheid voor bijvoorbeeld domoticatoepassingen. Pakweg drie jaren heeft het geduurd om definitieve keuzes te maken en de technici en productontwerpers van het Japanse bedrijf dat al een halve eeuw bekend staat om haar audioproducten hebben ongetwijfeld voor moeilijke keuzes gestaan.


Rotel RSX-1560

De RSX-1562 is de directe opvolger van de RSX-1560 en heeft enkele flinke vernieuwingen ondergaan. Zo is er een usb-aansluiting aan de voorkant van het toestel toegevoegd, die WAV, MP3, AAC en WMA-bestanden kan afspelen vanaf een Appleproduct of usb-stick. Ook wordt een bluetooth dongel bijgeleverd die met deze aansluiting kan worden verbonden om diezelfde bestanden te kunnen afspelen vanaf een smartphone of tablet-pc. Maar liefst zes HDMI-aansluitingen telt de achterkant van de lijvige receiver, natuurlijk met een 1.4 certificering om ook 3D aan te kunnen. Twee HDMI-uitgangen in plaats van één biedt de gebruiker de mogelijkheid om een beamer te kunnen combineren met een platte televisie. Natuurlijk ondersteunt één van de twee uitgangen ARC (Audio Return Channel) om het geluid van de aangesloten tv terug te kunnen brengen naar de receiver en zijn processoren. Als de receiver standby wordt gezet zal de laatstgekozen bron op de receiver nog steeds de signalen uitsturen naar de output, iets dat ook niet altijd standaard is.

En die processoren zijn ook vernieuwd. Rotel gebruikt in hun nieuwste home cinemageweldenaar een dubbele 32 bit geluidsprocessor. De eerste neemt het echte decoderen voor zijn rekening, de tweede wordt gebruikt om voor elk van de acht aanwezige luidsprekeruitgangen een heuse 10-bands equalizer te bedienen. Voor elke speaker kan de weergave dus worden gefine-tuned, al naar gelang de wensen van de gebruiker. Rotel heeft het mogelijk gemaakt om frequenties met zeer precieze stappen in te stellen, wat best uniek is voor een dergelijke receiver in deze klasse. Hier is wel een flinke dosis geduld voor nodig, want voor elke speaker deze instellingen te plegen vergt de nodige tijd.

Verder biedt de Rotel 24 bit/ 192 kHz dac’s, diverse trigger- en infraroodverbindingen een meerkanaals pre-out voor losse eindversterking en een meerkanaals input voor bronnen als sacd-spelers. Een multispeler dient dus met zowel hdmi als cinchkabels verbonden te worden met de receiver, wil de gebruiker meerkanaals super audio cd kunnen genieten. Drie coaxiale en vier optische aansluitingen zijn voorhanden en ook tweekanaals analoge verbindingen zijn tot zeven keer toe te passen. En als laatste heeft Rotel de mogelijkheid tot het separaat aansturen van drie extra stereo geluidszones in de RSX-1562 opgenomen.

MERK

EDITORS' CHOICE