REVIEWRotel

Technische opbouw en opstelling

Eric de Boer | 01 september 2012 | Fotografie Fabrikant | Rotel

De RSX-1562 heeft een nette en logische opbouw meegekregen. Zeven digitale klasse D eindversterkers zitten in de onderkant van de receiver, waardoor de luidsprekeraansluitingen ook onderop de achterkant van het apparaat gepositioneerd zijn. De door B&O aangeleverde versterkers worden niet erg warm, dus een actieve koeling is niet nodig. Per kanaal geeft Rotel een vermogen van 100 watt op (8 Ohm) met een totale harmonische vervorming van minder dan 0,9 %. De signaal/ ruisverhouding ligt op 95 dB voor analoge verbindingen en 92 dB voor digitale verbindingen.

De aanwezige processoren kunnen decoderingen berekenen voor Dolby Digital, EX, DTS, DTS-ES, (beide ook 92/24) lineaire PCM-streams (maximaal 192 kHz) en natuurlijk ook Dolby TrueHD en DTS HD Master Audio. Wie een vijfkanaals setup heeft kan ervoor kiezen om de twee achterkanalen om te zetten naar een dubbele frontspeakerverbinding voor bi- ampen. Een losse netvoedingskabel (bijgeleverd) kan worden vervangen door een aftermarket-model en de tuner (AM/FM) kent een geheugenfunctie voor zenderopslag. De meegeleverde afstandsbediening is vrij minimalistisch maar biedt wel overzicht.

Ik sluit de door de importeur nieuw in doos aangeleverde receiver van bijna zestien kilo aan op mijn Panasonic plasmatelevisie middels hdmi. Een Philips BDP-7500 Blu-rayspeler en een Samsung PVR worden eveneens met een goede OxyPure HDMI-kabel verbonden met de receiver. Een multispeler wordt middels cinchkabels van InAkustik verbonden met de meerkanaals ingang op de RSX-1562 en mijn streamer krijgt een digitale coaxiale verbinding met de receiver. De standaard netvoedingskabel wordt al vrij snel ingeruild voor een exemplaar van Cassiopeia afgewisseld met een Chord kabel. Die laatste blijft zitten tot aan het einde van de testperiode. Een ingebouwde phonotrap is niet aanwezig, dus verbind ik mijn platenspeler via een losse voortrap met de receiver. De rest van de set en gebruikte componenten en kabels treft u zoals gewoonlijk onderaan deze recensie.

Na het bepalen van de juiste fase schakel ik de receiver in via de grote powerknop op de achterkant. De felblauwe verlichting van de standbytoets voorop de RSX-1562 licht me direct tegemoet. Wie deze verlichting te fel vindt hoeft enkel in de verpakking te kijken voor een extra op het toestel te plakken verduisteringsring. Via het –wat sober uitgevoerde- menu dat op mijn beeldscherm verschijnt wijs ik de ingangen toe en hernoem ik de bronnen. Als je vaker receivers instelt is dit een kwestie van logisch nadenken en de Rotel werkt vrij intuïtief. De equalizer stel ik pas in na een flinke inspeelperiode, aangezien importeur Bowers & Wilkins mij een hagelnieuw exemplaar heeft geleverd.

Een inmeetmicrofoon van bijvoorbeeld Audyssey wordt door de fabrikant overigens niet meegeleverd of ondersteund, dus gehoormatig stel ik de hardheden van elke individuele luidspreker in. Dit is een bewuste keuze van Rotel, omdat inmetingen volgens het merk weleens onjuist zouden kunnen zijn waardoor de speakerniveaus niet goed ingesteld zouden staan. Na een flinke periode inspelen, veel films en series te hebben gekeken en evenveel muziek te hebben geluisterd is daar dan eindelijk de tijd om de equalizer uit te proberen. Niet zozeer dat de speakers minder goed zouden zijn, maar deze functie biedt een ideale oplossing voor kleine akoestiekproblemen waar vrijwel iedere ruimte mee te kampen heeft. Na enig proberen zijn het vooral kleine wijzigingen in de middentonenweergave van mijn centerspeaker en de hoogste regionen van het geluidsspectrum bij meerkanaals Blu-rayweergave die wat aangepast werden.

MERK

EDITORS' CHOICE