ARTIKEL

Siltech

Gastauteur | 08 februari 2007 | Fotografie Gastauteur

Reeds in Nederland zei Siltech president Edwin van der Kley dat we absoluut in Las Vegas langs moesten komen omdat het bedrijf daar verrassend nieuwe producten zou presenteren. Daar bleef het ook bij, want hij was niet op voorhand bereid een tipje van de sluier op te lichten.

Wat we verwachtten waren natuurlijk nieuwe kabels of iets wat daarmee te maken had. Maar reeds bij binnenkomst in de Siltech booth viel de mond toch een beetje open van verbazing. Een wel zeer aangename wel te verstaan. We troffen daar de eerste, in de eindfase van ontwikkeling verkerende Siltech Signature SC1 luidspreker aan (zie het nieuwsitem op HiFi.nl). Een wereldprimeur! Het systeem kent een extreem korte ontwikkelingstijd van slechts drie maanden. Men heeft alles op alles gezet om de luidspreker op de CES beschikbaar te hebben. Dat is dus gelukt, maar desondanks zijn de Siltech mensen nog niet helemaal tevreden. Enkele ‘schoonheidsfoutjes’ moeten er nog uitgehaald worden, maar dat neemt niet weg dat je onmiddellijk hoort dat er veel, heel veel potentie in zit. Zodanig zelfs dat er op voorhand de eerste twee dagen al vier à vijf bestellingen zijn geplaatst. Verwachting was dat aan het eind van de show tien paar verkocht zijn.

Verkoopprijs zal rond de 75.000 euro per paar liggen. In april dit jaar moet met de productie worden begonnen. Wellicht komt er in de nabije toekomst ook een kleinere versie. Opvallend aspect in het geheel is dat de Siltech technici bij het ontwikkelingsproces sterk hebben gekeken naar de auto-industrie. Vroeger werd in de auto-industrie een model gemaakt, dat later werd voorzien van interieur, instrumentarium, motor enzovoort. Een benadering die inmiddels als verouderd beschouwd wordt, maar die over het algemeen nog steeds in de luidspreker industrie wordt toegepast. Nu wordt door middel van de hedendaagse technieken eerst de motor, benodigd instrumentarium en interieur ontwikkeld en pas daarna komt het koetswerk. Een veel logischer aanpak omdat het design beter kan worden aangepast aan specificaties en ook metingen beter zijn te verrichten. Exact op deze manier is ook de Signature SC1 ontwikkeld. Niet onbelangrijk om te vertellen is dat de ruimte waarin de speaker komt te staan van ondergeschikt belang is.

Ander nieuwtje is de Siltech Silver Gold Emperor Crown luidspreker kabel. Vanwege het gecompliceerde productieproces, het is gemaakt van één enkel kristal van binnen naar buiten, is deze nog slechts in afmetingen van 3 meter te maken. De fabrikant is namelijk in staat om maximaal 100 meter per maand te produceren. Het is Siltech’s top van de top. De kabel is, zoals te verwachten ook qua prijs top.

www.siltechcables.com

HiFi.nl sprak met Edwin van der Kley over de nieuwe Siltech SC-1 luidspreker, klik hier voor de Podcast.


EDITORS' CHOICE