ARTIKEL

Final Sound Solutions

Gastauteur | 08 februari 2007 | Fotografie Gastauteur

Al weer voor de derde maal in successie staat Final Sound Solutions op de CES. Opvallend is het dat deze Nederlandse elektrostaat-ontwerper elke keer een award heeft gewonnen.

Bij deze gelegenheid kreeg men een prachtige plaquette waarop staat vermeld dat de Final Sound 300i de Innovatie Award 2007 heeft weten te bemachtigen. In maar liefst twee suites waren ‘onze’ Nederlandse producten te bewonderen. Iets om natuurlijk trots op te zijn, maar bijna net zo belangrijk is de introductie van de FS 300i panelen.

Hierin heeft men de zogenaamde gepatenteerde inverter technologie toegepast. Ondanks het succes met eigenlijk de gehele elektrostaat-lijn bleek toch dat laagweergave middels een extra subwoofer nog beter tot zijn recht komt. Aangezien de bestaande subwoofers op de markt voor de Final familie niet snel en gedetailleerd genoeg bleken te zijn, werd besloten de ontwikkeling van een sub in eigen hand te nemen. Het ‘finale’ resultaat werd op CES getoond. Bijna het gehele ontwerp werd in eigen huis gedaan, maar omdat Final alleen tevreden is met het beste, schroomde het niet elders kennis te halen. Daarom werd besloten een beroep te doen op het gerenommeerde Duitse Fink Audio. Alom wordt dit bedrijf als één van de beste akoestische designers ter wereld gezien. Het resultaat is twee subs van hoog niveau. Belangrijk voordeel van deze subs is dat het cross-over bij bijvoorbeeld de S220 – die eigenlijk bedoeld is voor de referentie-lijn bestaande uit de 400i, 600i en de grote broer 1000i – erg ‘smooth’ verloopt. Haperingen behoren tot het verleden. De sub maakt het systeem tot één geheel. Hoewel de Final subs natuurlijk het best te combineren zijn met de eigen speakers, is het natuurlijk geen enkel probleem deze ook in combinatie met andere speakers toe te passen.

Uiteraard heeft Final ook een Home entertainmentlijn. Deze bestaat uit de 90i en 150i. Sinds kort is hierbij dus de 300i gekomen. Op de CES 2007 vond hiervan de wereldwijde introductie plaats. Voor deze lijn is de S110 sub ontwikkeld. Vanzelfsprekend is deze iets kleiner dan de S220, maar ondanks zijn geringer formaat zet ook deze, inherent aan Final’s reputatie, een perfecte prestatie neer.

www.finalsound.com


EDITORS' CHOICE