REVIEW

Luisteren

René Smit | 26 maart 2012

Een eerste proeve van bekwaamheid mag de set afleggen met het recente live album van Adele. Live At The Royal Albert Hall bestaat uit een verzameling van haar grootste hits welke te vinden zijn op haar studio albums 19 en 21. De combinatie van CD-speler, receiver en speakers slaat zich er met verve doorheen. Het geheel klinkt verrassend ruimtelijk, een scherp randje in het hoog ontbreekt zolang het volume niet te ver opgeschroefd wordt. De laagweergave is, zeker in de kleinere ruimte, voldoende stevig. Het laagfundament in het laatste nummer Rolling In The Deep kent een lekkere drive en brengt de uitgelaten sfeer keurig terug in de luisterruimte. Switchen tussen de digitale en analoge uitgang van de CD-speler laat kleine maar onmiskenbare verschillen horen. Dit pleit voor de kwaliteit van de meegeleverde luidsprekers die blijkbaar dusdanig onthullend zijn dat ook kleine aanpassingen niet onopgemerkt blijven.

In mijn oren klinkt de in de CD-speler ingebouwde Wolfson Dac net een fractie beter dan die in de receiver. Digitaal aangesloten krijgt de hoogweergave net iets teveel de nadruk waardoor het luisteren na verloop van tijd wat vermoeiend kan worden. Over de analoge uitgangen is de balans tussen hoog, midden en laag beter voor elkaar. Dit zorgt ervoor dat het relaxter luisteren is en alles wat natuurlijker klinkt. Natuurlijk is er ook de mogelijkheid de weergave naar believen aan te passen met de ingebouwde toonregeling. Echter, de “direct” mode in combinatie met de analoge uitgang van de CD-speler geeft naar mijn mening toch het beste resultaat bij het beluisteren van Tony Bennett’s Duets II.

Een bonte verzameling van hedendaagse artiesten zingt een duet met de oude Crooner. Dit geeft soms verrassende resultaten zoals het overbekende The Lady Is A Tramp gezongen door Lady Gaga. Haar eigen albums zijn over de top producties waardoor haar zangtalent vaak overschaduwd wordt. In duet met Tony Bennett laat ze horen over zeer goede zangkwaliteiten te beschikken. Body And Soul is een duet met Amy Winehouse en heeft door haar dood in 2011 eeuwigheidswaarde gekregen. De blazerssectie die in diverse nummers van het album prominent van zich laat spreken klinkt via de analoge uitgangen van de CD-speler net een toefje aangenamer. De uitgesproken stemmen van de verschillende meewerkende artiesten worden keurig uitgelicht. Iets wat gezien het prijsniveau van de set, 799, - euro inclusief luidsprekers, zeker als verrassend betiteld mag worden.

De receiver kan niet alleen uit de voeten met de bij de set horende CD-speler maar beschikt ook over een USB ingang die geschikt is voor een iPod van Apple. Na het aansluiten van mijn iPod Touch en het selecteren van de juiste ingang met de afstandsbediening, heeft de versterker slechts een aantal seconden nodig om daadwerkelijk contact te maken. De Onkyo afstandsbediening kan ook overweg met een iPod wat de bediening extra eenvoudig maakt. Op deze manier beschik je over een fantastische moderne jukebox.  Use Somebody in de uitvoering van Laura Janssen klinkt uit de speakers. Weliswaar in (hoge kwaliteit) MP3, maar zeer genietbaar. De stem klinkt breekbaar en het soms scherpe randje in het hoog ontbreekt nagenoeg.

Met het grootste gemak scroll ik met de afstandsbediening door de diverse albums die op de iPod opgeslagen zijn. Van singer/songwriter Jon Allen door naar het ruigere werk van bijvoorbeeld Aerosmith. Het maakt de set allemaal niet zo veel uit. Natuurlijk zijn er beperkingen te horen zoals een dichtlopend geluidsbeeld bij complexere muziekmixen of stemmen en instrumenten die wat minder los van elkaar staan. Echter, wederom de prijs van de set in ogenschouw nemend, is de weergave helemaal niet slecht te noemen. De concurrentie zal er een zware kluif aan hebben om op eenzelfde niveau te presteren.


EDITORS' CHOICE