REVIEW

Onkyo CS-1045 CD Hifi Mini System

René Smit | 26 maart 2012

Onkyo is een merk wat bij mij vooral bekend is van de oerdegelijke CD-spelers uit de jaren tachtig of negentig en de hoogwaardige surroundreceivers, soms onder de merknaam Integra. De afgelopen jaren heeft Onkyo zich op het gebied van stereoweergave een beetje low profile gehouden, maar daar is het laatste jaar verandering in gekomen.

Het assortiment bestaat ondertussen uit maar liefst elf versterkers/receivers en zes CD-spelers van betaalbaar tot bijna high-end. Naast deze serie componenten van 43 centimeter breed is er ook een lijn met, zoals Onkyo het noemt, Personal Audio Systems. Deze serie loopt van een iPod Dockingstation met ingebouwde luidsprekers tot een compleet pakket met daarin een stereo receiver, CD-speler en luidsprekers. De set met de aanduiding CS-1045 is het onderwerp van deze test.

R-1045/C-1045/D-145
Het centrale zenuwstelsel van de set is de R-1045 receiver. Ondanks de bescheiden afmetingen van 275x311x83 millimeter is deze receiver volgepakt met techniek en mogelijkheden. Aan de voorzijde zit centraal een grote display met blauwe verlichting. Rechts daarnaast een grote volumeregelaar. Van links naar rechts zijn onder de display nog diverse aansluitingen en draairegelaars te vinden. Uiterst links zit de aan/ uitschakelaar direct daarnaast een USB ingang die tevens geschikt is voor een iPod. Klein missertje is het ontbreken van een afdekklepje of dopje om de ingang af te sluiten. Dit valt op omdat de rest van de afwerking op een hoog plan staat.

Verder naar rechts zit een mode/return toets, Multi Jog draairegelaar, en de inputselector. De regelaar daarnaast is een combinatie van Bass, Treble en Balance. Met de draaiknop daarnaast kan het niveau van eerder genoemde functies ingesteld worden. Verder is de receiver voorzien van een Direct toets die het signaal zonder tussenkomst van de balans en toonregeling direct naar de eindversterker doorzet, met op het front een Led die oplicht wanneer deze functie is ingeschakeld. Er is zelfs voorzien in een 3,5mm hoofdtelefoonaansluiting. Aan de achterzijde zijn de diverse aansluitingen te vinden. Van links naar rechts is er een aansluiting voor zowel een AM als FM antenne.

Verder naar rechts de digitale ingang, met de keuze voor optisch of coaxiaal aansluiten, Voor het omzetten van een digitaal signaal maakt de R-1045 receiver gebruik van een Burr Brown PCM1796 Dac, een 24Bit 192 kHz exemplaar. Onkyo past daarbij nog de in eigen beheer ontwikkelde VLSC (Vector Linear Shaping Circuitry)  techniek toe. De R-1045 is verder uitgerust met vier analoge ingangen waarvan er één geschikt is voor een draaitafel met MM element. Om de afstandsbediening voor zowel de receiver als de CD-speler te gebruiken dient een (meegeleverde) IRi remote kabel aangesloten te worden op de daarvoor bestemde ingang. De luidsprekeraansluitingen zijn redelijk groot en uitgevoerd met schroefklemmen, maar zitten dicht bij elkaar en accepteren alleen blanke draad. Banaanstekkers of spades passen er niet op. Er is een Pre Out voor het aansluiten van een subwoofer en het niet geaarde netsnoer is afneembaar.

 

De ingebouwde AM/FM(RDS) tuner beschikt over twintig voorkeuzezenders die je zelf kunt benoemen. Verder staat een zeer uitgebreide klok met timerfuncties ter beschikking. Om geluid uit de luidsprekers te krijgen is de receiver uitgerust met een versterker die 2x70Watt aan 4ohm vermogen levert. De meegeleverde afstandsbediening is niet alleen geschikt om de receiver en C-1045 CD-speler te bedienen, hij kan ook overweg met een iPod of om bestanden van bijvoorbeeld een USB stick te selecteren.


EDITORS' CHOICE